2011 első háromnegyedéve a lízingpiacon

A harmadik negyedéves adatok alapján túljutott a lízingpiac a mélyponton és már a konjunkturális szakaszba lépett – mondta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.
A kis és közepes vállalkozások beruházások hajlandóságának egy éve tartó folyamatos visszaesése ellenére a lízingpiacon 1 év alatt jelentősen, több, mint 60%-kal nőtt az új gép-berendezés finanszírozás összege. Az új gépjármű értékesítésen belül azonban továbbra is alacsony, 30%-os a finanszírozás részesedése.
Tovább a részletekre

2011. november 03. csütörtök, 21:42

Túl van a válságon a lízingpiac

Az idei harmadik negyedéves adatok alapján a magyarországi lízingpiac túljutott a mélyponton, és már a konjunkturális szakaszba lépett - jelentette ki Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára szerdai közleményében.

2011. november 02. szerda, 20:18

Romániában 74 százalékot zuhant a lízing piac

Romániában a lízing piac 2009 első felében közel 74 százalékkal csökkent, a román lízingszövetség, az Asociatia Societatilor Financiare (ALB) adatai szerint. Az összes új üzlet 2,94 milliárd euróról 777 millió euróra zuhant, a legnagyobb csökkenést az ipari berendezések és a gépjárművek piacán mértek.

2009. október 12. hétfő, 13:39

Sajtótájékoztató

A válság a lízingpiacot sem kímélte; a 2008-as év mérföldkő volt a piac életében: az év 1.5 %-os csökkenéssel zárult 2007-hez képest. A pénzügyi lízing EU támogatásokban való elérhetővé tétele, teljes listás adósnyilvántartás, etikai szabályozás a piac tisztulása érdekében, rendszeres egyeztetések piaci társszervezetekkel, ügyféligények folyamatos nyomon követése – csak néhány a Magyar Lízingszövetség azon javaslatai, lépései közül, amelyekkel a piacon egyedülállóan konstruktív megoldásokkal reagál a válság hatásainak enyhítésére.

2009. február 18. szerda, 15:42

2008 teljes év

A 2008-as év a válság éveként vonul be a történelemkönyvekbe. Az év első felének viszonylag konszolidált, 1-2% közötti növekedése után a harmadik negyedévtől a magyar gazdaság - elsősorban a külpiacain bekövetkező kereslet-csökkenés miatt - recesszióba került. A Lehmann-Brothers amerikai befektetetési bankház csődje után alapvetően az egész világon megrendült a befektetői bizalom, és ez a relatív rossz makrogazdasági mutatók miatt különösen érzékenyen érintette hazánkat. Az utolsó negyedévben a GDP a vártnál nagyobb mértékben, 2%-kal csökkent, és a 2009-es évben a visszaesés mértéke egyes elemzők szerint elérheti az 5%-ot is.

2008. december 31. szerda, 11:06

2007

A lízingcégek által finanszírozott volumen a 2007-es évben meghaladta az 1,220 Mrd Ft-ot. A finanszírozott eszközök értéke ugyanezen időszak alatt 1,620 Mrd Ft, ami 21%-kal magasabb, mint a 2006-os év végi érték, tehát általános tendenciaként értelmezhető az önerő mértékének enyhe növekedése.

Ebben az évben tovább folytatódott a gépjármű, és ezzel a lakossági ügyfelek finanszírozása részarányának csökkenése, miközben az ingatlanlízing 50%-ot meghaladó mértékben bővült. A Szövetség tagjai 2007-ben több, mint 500 Mrd Ft-tal segítették a kis és középvállalatok beruházásainak megvalósulását.

Összességében a piacot minden szegmensben a tovább erősödő verseny, a csökkenő kamatrések és az ügyfelek számára nehezebb gazdasági körülmények jellemezték.

2008. január 01. kedd, 13:57

2006 teljes év

A lízingcégek által finanszírozott volumen a 2006-os évben haladta meg az 1,000 Mrd Ft-ot, éves szinten a teljes piac 1,050 Mrd Ft-os kihelyezést jelentett. A finanszírozott eszközök értéke ugyanezen időszak alatt 1,330 Mrd Ft, ami már csak 2%-kal magasabb, mint a 2005-ös év végi érték, tehát általános tendenciaként értelmezhető az önerő mértékének csökkenése - az ÁFA kulcs csökkenését is figyelembe véve.

A 2005-ös és 2006-os negyedik negyedévet összehasonlítva - hosszú évek óta először - mintegy 6%-kal csökkent a finanszírozott volumen, aminek oka az autófinanszírozás jelentős, a negyedik negyedévekre vonatkozó 11%-kos visszaesése.

Az előző évhez képest a Lombard Lízing és a Budapest Lízing csoport 1-1 helyezést lépett előre, így a CIB Lízing és a Merkantil Bank utáni harmadik és negyedik helyet szerezte meg, míg az Erste csoport a harmadik helyről az ötödik helyre került. A CIB – elsősorban ingatlanlízing piaci aktivitásának köszönhetően – tovább növelte előnyét a mindenkori második helyezettel szemben.

2009. október 17. szombat, 13:59