Cookie
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Elfogadom

Több mint 40 százalékkal kevesebb traktort vásároltak 2023-ban

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 288,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2023-ban, ami 25 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól. Ugyanebben az időszakban alkatrészekre 85,7 milliárd forintot fordítottak, ami 6 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest.

A géppiacon belül az erőgépek a meghatározók 58 százalékos részesedéssel, míg a munkagépek és egyéb gépek a forgalmazás 42 százalékát tették ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 32, a gabonakombájnok 14 százalékos arányt képviseltek – közli a Statisztikai jelentésekben az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb, március 22-én megjelent „Mezőgazdasági gépek forgalma 2023. év” című kiadványa, amely az AKI által üzemeltetett Agrárstatisztikai Információs Rendszer adatai alapján készült.

A gépeladás 25 százalékkal csökkent

Amint a szerző, Boldog Valéria kifejti, a magyarországi mezőgazdasági géppiacon erős felfelé ívelés volt tapasztalható 2023. év elejéig. Az aszály, majd az inputár-emelkedés okozta nehézségek ellenére 2022-ben a magyar gazdálkodók gépbeszerzési kedve töretlen maradt, a mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalma elérte a 465 milliárd forintot, mellyel új rekord született. A mezőgazdasági géppiac ilyen mértékű bővülését – az áremelkedéseken túl – jelentősen befolyásolta a precíziós gazdálkodásra történő átállást elősegítő pályázati lehetőség. A kifejezetten gépek, eszközök beszerzését célzó felhívások mellett az elmúlt években meghirdetett technológiafejlesztési pályázatok is lehetőséget adtak támogatott gépberuházásokra. Annak ellenére, hogy 2023-ban helyreálltak az ellátási láncok, csökkentek a szállítási határidők, az agrárgéppiac számos kihívással – a terményárak csökkenése, a gyengülő finanszírozási lehetőségek – szembesült.

A magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés évek óta tapasztalt dinamikus növekedése 2023 elején még tartott, melyhez nagymértékben hozzájárult a digitalizációt támogató pályázat kifutása. 2023. első negyedévben kimagasló forgalmat sikerült elérni mind a mezőgazdasági gépek, mind a pótalkatrészek piacán, a mezőgazdasági gép- és alkatrészforgalom a 2022. I. negyedévi 82 milliárd forinttal szemben 110 milliárd forintban realizálódott.

A második negyedévtől azonban bekövetkezett a máig is tartó visszaesés, a gabonapiaci helyzet óvatosabbá tette, kivárásra kényszerítette a gazdákat. 2023-ban a gépeladás 25 százalékkal csökkent, ezt a visszaesést csak kis mértékben kompenzálta az alkatrészvásárlás 6 százalékkal nagyobb forgalma. A legnagyobb mértékű süllyedés a traktorok és a gabonakombájnok piacát érintette.

A gépforgalmazás ismételt növekedéséhez a pályázatok mellett a gazdálkodás eredményessége is mindenképpen szükséges. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 288,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2023-ban, ez 25 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól. Ugyanebben az időszakban alkatrészekre 85,7 milliárd forintot fordítottak, ami 6 százalékkal haladta meg a 2022. évi eladásokat.

Az értékesítések 73 százalékát tíz forgalmazó bonyolította le

A vizsgált időszakban a végfelhasználóknak történő import beszerzésű és hazai gyártású mezőgazdasági gép- és eszközértékesítések 73 százalékát tíz forgalmazó szervezet bonyolította le, közülük a három legnagyobb gépkereskedő kezében összpontosult az összes magyarországi mezőgépeladás 57 százaléka. 2023-ban az első tíz cég és a három legnagyobb vállalkozás részesedése egyaránt 2-2 százalékponttal nőtt 2022-höz képest. Ezek a kiterjedt országos hálózattal rendelkező nagyforgalmazók az alkatrészek esetében ennél még nagyobb arányban vesznek részt a piaci igények kielégítésében.

A mezőgazdasági termelők a jelentős visszaesés ellenére továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt, ez a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 58 százalékát tette ki. A teljes értékesítésen belül a vezérgépek közül a traktorok 32, a gabonakombájnok pedig 14 százalékos részarányt képviseltek.

Zsugorodott a gabonakombájn-piac is

A mezőgéppiac legfontosabb szegmense a traktor, amelyből bőséges a hazai választék. Az ismert nyugati, kelet-közép-európai, illetve távol-keleti márkákból 2023-ban az egy évvel korábbi időszakhoz képest 1771-gyel kevesebb, azaz 2425 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 92 milliárd forint értékben. Közöttük a legnagyobb részarányt az 50 LE alatti, valamint a 101–140 LE-s könnyű univerzális kategória képviselte 24, illetve 20 százalékkal. A 260 LE alatti traktorok iránti kereslet jelentősen visszaesett, a 261–320, illetve a 320 LE feletti traktorok értékesítése ugyanakkor nőtt 2 és 7 százalékkal – sorolja a kiadvány, amelyből megtudható egyebek között az is, hogy 2023-ban a gabonakombájn-piac is zsugorodott (26 százalékkal), 299 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba 40 milliárd forint értékben, míg 2022-ben 403-at értékesítettek 50,5 milliárd forint értékben. A kombájnokhoz 17 százalékkal kevesebb napraforgó-betakarító adapter talált vevőre a tavalyi évben, mint 2022-ben. Kukoricabetakarító adapterekből 25 százalékkal csökkent a kereslet, 111-et értékesítettek 2,5 milliárd forint értékben.

A mezőgazdasági munkagéppiacon a kereslet jelentősen visszaesett a vizsgált időszakban. Legnagyobb darabszámban (4127 darab) a különböző talajművelő gépekre volt igény, melyekből 30 százalékkal csökkent az értékesítés 2023-ban az egy évvel korábbi eladásokhoz viszonyítva.

A gyümölcs- és szőlőápolás gépeiből 58 százalékkal esett vissza a kereslet. Ebben a gépcsoportban a kertészeti soralj- és tőközművelők voltak a legkeresettebbek, de itt is felére csökkent az eladott gépek száma.

A vetőgépek közül a szemenkénti vetőgépekből értékesítették a legtöbbet (434 darab), ami 41 százalékkal maradt el a bázisidőszaki forgalomtól. A növényvédő gépek iránti kereslet 23 százalékkal csökkent.

Az értékesített talajművelő gépek harmada hazai gyártású

Az öntözőgépek forgalma jelentősen elmaradt az egy évvel korábbi eladásoktól, 2023-ban 9,9 milliárd forintért értékesítettek lineáris, körforgó rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket, míg egy évvel korábban 12,9 milliárd forint értékben.

A felmérés szerint az értékesített talajművelő gépek harmada (1344 darab) hazai gyártású termék. A permetezőgépekből 326, a műtrágyaszórókból 56 volt hazai gyártmány. A gazdaságokba került szállítójárművekből 398, a traktoros homlokrakodókból 291 származott hazai gyártóüzemből. Az értékesített kombájnadapterek harmada volt magyar gyártású.

A 2024-es esztendő a várakozás éve lesz, a banki hitelakciók, a lízing alternatívák mellett az új pályázati lehetőségek hozhatják vissza a gazdálkodók gépberuházási kedvét – áll a friss AKI-ASIR kiadványban.

Forrás: Több mint 40 százalékkal kevesebb traktort vásároltak 2023-ban (agrarunio.hu)