Cookie
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Elfogadom

Soha nem vezettek ennyire idős autókat az amerikaiak

Az Egyesült Államokban a személygépkocsik és a könnyű haszongépjárművek átlagos kora idén rekordmagasra, 12,5 évre emelkedett - derült ki az S&P Global Mobility gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett adataiból.

Az S&P Global Mobility hétfői jelentése szerint az amerikaiak egyre tovább használják meglévő járműveiket, amelyek átlagos kora éves szinten több mint három hónappal emelkedett, ez volt a 2008-2009-es recesszió óta a legmagasabb éves növekedés. Az eredmény az új járművek kereskedői készleteinek ellátási nehézségek miatti kínálati korlátait, valamint a magasabb inflációból és kamatokból eredő fogyasztói keresletcsökkenést tükrözi az S&P Global Mobility gazdaságkutató intézet szerint. Az amerikai járművek idei 12,5 éves átlagos kora magában foglalja a személygépkocsik átlagos korának 3,8 százalékos éves szintű növekedését 13,6 évre, valamint a könnyű teherautók, SUV-k és crossoverek átlagos korának 1,7 százalékos emelkedését 11,8 évre.

A tanulmány készítői szerint azonban hat év növekedés után a következő évben várhatóan csökkenni fog az amerikai járművek átlagos kora, mivel a növekvő kínálat és a fellendülő kereslet 14,5 millió fölé emeli az eladott új járművek számát az idei évben.

A regisztrált új akkumulátoros elektromos járművek száma éves szinten 58 százalékkal, közel 758 ezerre ugrott tavaly, a jelentős eladásbővülés viszonylag alacsonyan tartja az elektromos járművek átlagos korát. Az elektromos járművek nagyobb százalékban hagyják el a járműállományt, mint a belső égésű motorral hajtott járművek, a 2013 és 2022 közötti 10 éves időszakban az akkumulátoros elektromos járművek 6,6 százalékát vonták ki a forgalomból, ugyanebben az időszakban az S&P szerint a belső égésű motorral szerelt járművek mindössze 5,2 százaléka hagyta el a járműállományt.

Az Egyesült Államokban 2013 és 2022 között bejegyzett közel 2,3 millió akkumulátoros elektromos jármű közül az S&P jelentése szerint 2,12 millió még forgalomban van, az aktív járművek átlagos kora idén 3,6 évre csökkent a tavalyi 3,7 évről. Ez a szám 2017 óta 3 és 4 év között mozog - közölte az S&P Global Mobility.

Az S&P Global Mobility jelentése szerint idén január elején összesen több mint 284 millió jármű közlekedett az Egyesült Államokban, némileg több a tavalyi 283 milliónál. Az S&P adatai szerint az Egyesült Államokban tavaly regisztrált új járművek 78 százaléka crossover, teherautó vagy SUV volt.

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20230515/soha-nem-vezettek-ennyire-idos-autokat-az-amerikaiak-615300