Elfogadom

Rekord születhet a magyar használtautó-piacon, de már gyülekeznek a viharfelhők

A fő számok ugyan nem utalnak visszaesésre, a részleteket vizsgálva viszont korántsem bontakozik ki túl biztató kép a használtautó-piac közeli jövőjéről –mondta Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója az infostart beszámolója szerint.

A belföldi használtautó-piac hozta az előző hónapok forgalmát októberben is. Az elmúlt hónapban közel 69 200 személygépkocsi cserélt gazdát, ami kevesebb mint két százalékkal marad el az adásvételek tavaly októberben regisztrált 70 400-as értékétől – írja a Jóautók.hu sajtóközleményében a Datahouse frissen közzétett előzetes adatai alapján.

A SZERÉNY MÉRTÉKŰ MÚLT HAVI CSÖKKENÉS ELLENÉR UGYANAKKOR MÁR BIZTOSAN ELMONDHATÓ, HOGY A TAVALYI 817 EZER UTÁN 2022-BEN 830 EZER FELETTI ÉRTÉKKEL ÚJ REKORDOT ÁLLÍT MAJD BE AZ AUTÓPIACNAK EZ A SZEGMENSE.

Halász Bertalan szerint viszont a romló gazdasági helyzet, a megélhetési és rezsiköltségek emelkedése miatt visszaesett a vásárlói érdeklődés, amit jól mutatnak az autós online piactereken csökkenő keresésszámok is.

Jövő tavaszig ebben nem is várunk változást. A belföldi használtautó-eladások számát jelenleg az tartja viszonylag magas szinten, hogy az érdeklődők egy része átáramlott az idén nagy visszaesést elszenvedő újautó-piacról, valamint a kedvezőtlen árfolyamalakulás miatt sokan mondtak le arról, hogy következő autójukat importból szerezzék be – mondta.

A használtautó-piacon 2022 első tíz hónapjában 703 700 személyautó cserélt gazdát, amely 3,1 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában regisztrált 682 500-as értéket. Az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 108 900 darab volt, ami egy százalékkal marad el az egy évvel korábban mért 110 ezres értéktől.

Forrás: Rekord születhet a magyar használtautó-piacon, de már gyülekeznek a viharfelhők - Portfolio.hu