Cookie
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Elfogadom

Öveket becsatolni, rázós hét következik!

Itthon csendesnek ígérkeznek a következő napok, ezzel ellentétben külföldről folyamatosan jönnek majd az impulzusok. Lesznek kulcsfontosságú kamatdöntések és makrogazdasági adatok is, melyek a piaci hangulatot is alapjaiban változtathatják meg.

Magyar szempontból az egész hét csendesnek ígérkezik, olyannyira, hogy hétfőn semmilyen említésre méltó eseményt nem tudunk feljegyezni a naptárba. Érkezik viszont reggel a német negyedik negyedéves GDP-adat, majd nem sokkal később a spanyol inflációs statisztika.

A hét további része sem lesz különösen izgalmas magyar szempontból, kedd reggel a KSH az ipari termelői árak friss statisztikáját közli. Ennél azonban sokkal fontosabbak lehetnek piaci szempontból az Európából érkező előzetes GDP-adatok, illetve a januári német infláció alakulása.

Várhatóan szerda reggel jelenik meg a magyar feldolgozóipar friss beszerzési menedzserindexe, a KSH pedig a külkereskedelem részletes adatai mellett a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó decemberi statisztikát közli. Az MNB a szokásos havi adatokat publikálja a hitelintézetek mérlegéről, valamint a vállalati és lakossági kamatokról. Azonban külföldön ez a nap is izgalmasabb lehet, hiszen a bmi-k mellett jön az amerikai magánszektor foglalkoztatását jelző ADP-index, este pedig a hét egyik legfontosabb eseménye, a Fed kamatdöntő ülése. A várakozások szerint az amerikai infláció csökkenésére az eddiginél kisebb, 25 bázispontos további emeléssel reagálhat a jegybank, de a befektetők árgus szemmel figyelhetik a közlemény hangvételét, illetve Jerome Powell szokásos sajtótájékoztatóját is.

A csütörtöki napot is a jegybanki döntések dominálják majd, hiszen alig néhány órával a Fed után összeül a Bank of England és az Európai Központi Bank döntéshozó testülete is. Vagyis 24 órán belül szinte az összes meghatározó fejlett jegybank kamatpolitikájával kapcsolatban várhatók új információk, melyek majd elsősorban az euró-dollár árfolyamon csapódhatnak le.

A hét utolsó munkanapjára is maradnak izgalmak, hiszen az Eurostat a termelői árak friss adatát közli pénteken, Amerikában pedig jönnek a januári munkaerőpiaci statisztikák.

Forrás: Öveket becsatolni, rázós hét következik! - Portfolio.hu