Elfogadom

Nem jó hír Magyarországnak sem - Romlottak a német autóipar kilátásai

A korábbinál kedvezőtlenebbnek értékelték júliusban üzleti helyzetüket a német járműipari vállalatok a müncheni ifo gazdaságkutató intézet legfrissebb felmérésében.

Az intézet honlapján szerdán publikált összefoglaló alapján a német autógyártók üzleti helyzete júliusban romlott. Az ágazat vállalatainak az üzleti környezetről alkotott véleményét számszerűsítő mutató értéke 20,5 pontra csökkent a júniusi 22,4 pont után.

"Az autógyártók úgy tűnik kimerítették a lehetőségeiket az emelkedő anyagköltségek továbbhárítására az ügyfeleik felé" - mondta Oliver Falck, az ifo ipargazdasági és új technológiák központjának a vezetője. Az eladási árak alakulásával kapcsolatos várakozásokat tükröző mutatószám 38,6 pontra csökkent júliusban a júniusi 73,1 pontról.

Az autógyártók rendelésállományának a mutatószáma nagyot csökkent és mínusz 29,0 pontra esett a júniusi plusz 8,2 pontról. Az ágazat termelési volumenének mutatószáma a júniusi 15,4 pontról 0,2 pontra csökkent júliusban.

"Az esetleges gázhiánnyal kapcsolatos aggodalmak mellett az autógyártók jövőbeni üzletmenetről alkotott várakozásait az egyik legfontosabb külpiac, a járványvédelmi intézkedések miatt továbbra is akadozó kínai gazdaság is erősen beárnyékolta" - mondja Falck. Az üzleti várakozások indexe így a júliusi plusz 10,1 pontról mínusz 6,5 pontra esett júliusban.

Az ifo intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) júliusi tanulmányában az autóipari beszállítók is borúlátónak bizonyultak a jövőt illetően. Falck szerint a beszállítókat súlyosan érintené az esetleges gázadagolás, különösen az energiaigényes köztes termékek esetében. A beszállítók azzal számolnak, hogy tovább csökkentik termelésüket.

Forrás: Nem jó hír Magyarországnak sem - Romlottak a német autóipar kilátásai - Portfolio.hu