Cookie
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Elfogadom

MNB vezetői körlevél - moratórium előtörlesztés

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény szerinti fizetési moratórium és az egyes kiemelt társadalmi csoportok, valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások helyzetének stabilizálását szolgáló átmeneti intézkedésekről szóló 2020. évi CVII. törvény szerinti fizetési moratórium (a továbbiakban együtt: Fizetési moratórium) lejártát követően az érintett hitel-, kölcsön-, illetve pénzügyi lízingszerződések (Szerződés) a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően, módosult feltételekkel kötik a feleket (Szerződésmódosulás), mely azt eredményezi, hogy a Szerződések futamideje – akár jelentősen – meghosszabbodik.

Az MNB kiemelt fontosságúnak tartja a Fizetési moratóriummal élő, Szerződésmódosulással érintett adósok pénzügyi érdekeinek és fizetési szándékának, illetve teljesítési hajlandóságának megfelelő figyelembevételét a Fizetési moratórium lejártát követő időszakban is. Erre tekintettel az MNB Vezetői körlevélben fogalmazta meg a pénzügyi intézményekkel szembeni – a Fizetési moratórium során felhalmozódott kamat- és díjtartozás előtörlesztésére irányadó díjtétel, valamint a Szerződésmódosulásban meghatározott törlesztőrészlet összegénél magasabb összegű törlesztőrészlet vállalásával járó szerződésmódosításra vonatkozó díj felszámításának mellőzésére vonatkozó – elvárásait.