Cookie
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Elfogadom

Mit lízingelhetünk?

Sokan, habár tisztában vannak azzal, mit is jelent és miért is előnyös a lízing, azt kevesen tudják, hogy szinte bármi lízingelhető. Hazánkban a járművek vezetik a lízingtárgyak népszerűségi listáját, de ahogy a magyar vállalkozások tudatossága fejlődik, velük lépést tartva a lízingpiac is egyre többféle eszközt kínál fel számukra. A lízingtárgyakkal kapcsolatos legfontosabb kérdésekre Kőszegi László, a Lízingszövetség elnökségi tagja válaszol.

 

Mi lízingelhető?

A kérdést egyszerűbb megválaszolni, ha arról beszélgetünk, mi nem lízingelhető, hiszen szinte bármilyen tárgy, eszköz elérhető lehet ebben a konstrukcióban. Magyarországon ugyanakkor szűkebb a piac – a nemzetközi szinten valamivel hosszabb a lízingelhető eszközök listája – de itthon is lépést tartunk a vállalkozások igényeivel, így folyamatosan bővülnek az ezközcsoportok. Hazánkban egyébként a lízingpiac viszonylag nagy szeletét a gépjárművek teszik ki, ezen belül is a személygépjárművek, kishaszongépjárművek, teherautók és a flotta – utóbbi esetben egy speciális finanszírozási formáról van szó. Tipikus lízingtárgyként beszélhetünk még a termelőeszközökről is, például mezőgazdasági , ipari , építőipari , anyagmozgatási gépek, de ide sorolható az egyik legfrissebb terület, a robotika is. Külön eszközcsoportot képez az IT és az irodatechnika, de Magyarországon ez utóbbi még nem kifejezetten népszerű más országokhoz képest. És vannak ezen kívül speciálisabb területek, például hajó, repülő, vagy vonat.

 

Egy magyar vállalkozó számára melyek azok a jellemzően szükséges eszközök, amelyeket mindenképpen érdemes lízingelni?

Amiről már a legtöbb vállalkozó hallott, sőt igénybe is veszi, az egyértelműen a gépjármű. Itt többféle lízing jelenik meg, de az utóbbi évek nagy sztárja a nyílt végű pénzügyi lízing.  Ez egyfajta kombinált verziója a bérletnek és a zárt végű pénzügyi lízingnek. Cashflow szempontból nagyon előnyös, hogy nem kell beruházni a teljes vételárba, másrészt azt a tőkemennyiséget kell kifizetni, ami az autó amortizációja, ugyanis van egy maradványérték a futamidő végén, amit nem kell visszatörleszteni. A másik értéke az adózási előny személygépkocsik esetében, a vállalkozás a lízingdíjak áfájának legalább 50 százalékát visszaigényelheti, erről Tóth Zoltán részletesebben is beszél a vele készült, adózási előnyökről szóló interjúban.

Építőipari gépek esetében is előnyös a lízing, hiszen ebben a szektorban körülbelül 3-4 évre előre is tudunk tervezni és felmérni, hogy mire lesz igény annak alapján, hogy milyen megrendeléseket kapott a cégünk. Ott mindenképpen optimális a lízing típusú finanszírozás, és jelentős piaci szerepet kap ebből a bérleti konstrukció. Ebben az ágazatban például tudja a vállalkozó előre, hogy mekkora költséget kell beépíteni a pályázati anyagba, és amikor befejezi a munkát, egyszerűen visszaszolgáltatja a gépet. Hasonló a helyzet az anyagmozgatás területén is, a targoncáknál ez a konstrukció hasonlóan jól működik, hiszen viszonylag egyszerűen lehet kalkulálni a költségvetést.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy operatív lízinget vesznek igénybe például a nyomtatók esetében. Ha a nyomtatási darabszám alapján kapjuk minden hónapban a számlát, az valahol az operatív lízing egyik legösszetettebb fajtája, szokták úgy is nevezni, hogy Device as a service – vagyis DAAS, mert itt ugye ténylegesen a szolgáltatás használatának arányában fizetjük be a díjat a bérbeadó felé. Tehát összességében sokkal több területen jelen van a lízing, mint azt gondoljuk, csak a köztudatban kevésbé jelenik meg

 

Van olyan lízingtárgy, ami külföldön már nagyon népszerű, sokan lízingelik, de Magyarországon még nem futott be?

Az IT irodatechnikai berendezések tipikusan ez a terület, de gépjárművek esetében a flottakezeléssel kombinált bérlet jóval nagyobb részesedéssel bír mint itthon. Az egészségügyi eszközök lízingelése is jó példa lehet, ez nyugaton már egy fejlődő, jelentős piaci résszel rendelkező szektor, miközben itthon még egy kialakulóban lévő területe a lízingpiacnak.

 

Mekkora egy lízingtárgy minimális értéke? Mi az az összeg, ami felett már biztosan lízingelhető valami?

Ez lízingcégektől függően változik, létezik például ún. automatizált lízing is, amit flow businessnek hívnak a nemzetközi piacokon, ezeknél akár 300 000 forint értékű eszközöket is lehet lízingelni. A klasszikus magyarországi lízingpiaci szereplők esetében a 2-3 millió forint feletti tárgyak jellemzőek.

 

Gyakorlatilag elmondható a magyar piacról, hogy a járművek a fő lízingtárgyai?

Elmondható, hiszen közel a teljes piac 70%-át teszi ki. Mellette a másik nagy csoport a termelőeszközök, 28%-os részesedéssel.

 

 ÖSSZEFOGLALÓ:

Alapvetően lízing tárgynak tekinthető minden olyan eszköz, amelynek van egyedi azonosítója, (ideális esetben, nem kötelezően, közhiteles nyilvántartásban elérhető), van piaca használtan és az elérhető legalább a szakmai közösség részére.  Hazánkban a lízingpiac legnagyobb szeletét a gépjárművek teszik ki (személygépjárművek, kishaszongépjárművek, teherautók). Tipikus lízingtárgyként beszélhetünk még a termelőeszközökről is, például mezőgazdasági, ipari, építőipari, anyagmozgatási gépek, de ide sorolható az egyik legfrissebb terület, a robotika is. A jövőben várhatóan egyre népszerűbb lízingtárgyak lehetnek az IT irodatechnikai berendezések és az egészségügyi eszközök is