Cookie
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Elfogadom

Megvan a kormány legújabb kamatstop-döntése!

A szombati Kormányinfón elhangzott bejelentéssel összhangban a szerda esti közlönyben megjelent a kkv-kat érintő kamatstopról szóló rendelet.

A Kormány 415/2022. (X. 26.) Korm. rendelete a veszélyhelyzetre tekintettel a mikro-, kis- és középvállalkozásokat érintő negatív gazdasági hatások mérséklése érdekében szükséges intézkedésekről címet viselő kormánydöntés lényege, hogy a KKV-nak minősülő adós részére a hitelező által üzletszerűen nyújtott állami támogatással nem érintett, változó kamatozású, forint alapú hitel- és kölcsönszerződés, illetve pénzügyi lízingszerződés (a továbbiakban együtt: szerződés) esetén – ide nem értve a fizetési számlához kapcsolódó hitelkeret-szerződést – 2022. november 15-től 2023. június 30-ig

a) a 2022. november 15. napját követő szerződés szerinti fordulónaptól érvényes kamatlábat úgy kell megállapítani, hogy a referencia-kamatláb mértéke,
b) a 2022. november 15. napját megelőző szerződés szerinti fordulónaptól érvényes referencia-kamatlábat úgy kell megállapítani, hogy a referencia-kamatláb mértéke

A 2022. JÚNIUS 28. NAPJÁN ÉRVÉNYES, SZERZŐDÉSBEN MEGHATÁROZOTT REFERENCIA-KAMATLÁBNÁL NEM LEHET MAGASABB.

Azt is kimondja a rendelet, hogy a tőke- és kamattartozást nem lehet az (1) bekezdésben megjelölt időszakban nem teljesített kamat összegével megnövelni.

A hitelező az (1) bekezdés szerinti kamatláb változásáról a) az (1) bekezdés a) pontja szerinti esetben a szerződés szerinti fordulónapig, b) az (1) bekezdés b) pontja szerinti esetben 2022. november 15-igtájékoztatja az adóst.

A módosult szerződést nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a korábbi közjegyzői okirat a szerződés módosult tartalmának keretei között érvényes.

Emlékezetes, a múlt szombati Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, hogy a kormány három új programot indít a hazai cégek támogatása érdekében az energiakrízis közepette. A kamatstopot kiterjesztik a kkv-hitelekre, meghosszabbítják a Széchenyi Kártya hitelprogramot, illetve gyármentő programot hirdetett a kormány.

Forrás: https://www.portfolio.hu/bank/20221027/megvan-a-kormany-legujabb-kamatstop-dontese-575249