Cookie
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Elfogadom

Két év, közel 7 ezer új hétüléses, csaknem 21 milliárd forint – beszédes számok a nagycsaládosok autóvásárlási programjáról

Az indulás óta eltelt két év során fontos szerepet kapott a lízingfinanszírozás a nagycsaládosok államilag támogatott autóvásárlási programjában. A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai közel 21 milliárd forint értékben nyújtottak finanszírozást új hétüléses autók megvásárlásához. Egy-egy autó esetében átlagosan több mint 3 millió forintot tett ki a finanszírozott összeg. 

Kétéves jubileumhoz érkezett az nagycsaládosok autóvásárlási programja, amelynek keretében a legalább három gyermeket nevelő – a feltételeknek megfelelő – családok a vételár 50 százalékát, maximum 2,5 millió forintot vissza nem térítendő állami támogatásként vehetnek igénybe az új, hétüléses autójuk megvásárlásához. „Az utóbbi két évben a lízingkonstrukciók fontos szerepet kaptak a programban. Majdnem hétezer lízingszerződés megkötésére került sor 2019 júliusa óta, vagyos közel ennyi új autó került a nagycsaládosokhoz” – mondta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. 

A pontos adatokat ismertetve Tóth Zoltán elmondta: „2021 július elejéig 6856 szerződést kötöttek a lízingcégek, ennek keretében összesen 20,8 milliárd forint összegben finanszírozták az érintett nagycsaládosok autóvásárlását. Egy-egy esetben a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai átlagosan 3,03 millió forint finanszírozást biztosítottak.” A statisztikákból kiderül az is, hogy 2019-ben az egy autóra jutót átlagos lízingösszeg 2,9 millió forint alatt volt, 2020-ban megközelítette a 3 milliót, miközben az idén már meghaladta a 3,5 millió forintot. „Ez az emelkedés azonban nem csak azzal magyarázható, hogy drágább autókat vásároltak a támogatásra jogosult nagycsaládosok, hanem inkább az új autóknál bekövetkezett drágulás áll a háttérben. Továbbra is a kérelmek túlnyomó része kap jóváhagyást a lízingcégek részéről. Az elmúlt két év során a beadott kérelmek 95 százalékát engedélyezték. 

Tóth Zoltán közölte azt is, hogy a lízingcégek továbbra is üdvözölnek minden olyan programot, így a nagycsaládosok autóvásárlásához, valamint a villanyautókhoz adott támogatást, amelyek hozzájárulnak a magyarországi autópark megújulásához, a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.