Elfogadom

Itt az MNB döntése a kamatokról!

Az előzetes várakozásnak megfelelően nem változtatott a 13 százalékos alapkamaton kedden a Monetáris Tanács. A kamatfolyosó két széle sem változik, azonban délután fontos lehet a jegybank közleménye és Virág Barnabás háttérbeszélgetése, amelyekben történhet utalás a valódi, 18%-os irányadó kamat jövőjéről is.

Nem változtatott a kamatkondíciókon az MNB Monetáris Tanácsa: az alapkamat továbbra is 13%, míg a kamatfolyosó két széle 12,5%, illetve 25%. Ugyanakkor október közepe óta ezeknek nincs különösebb jelentőségük, hiszen az egynapos betéti gyorstender keretében 18 százalékra emelte az irányadó kamatot a jegybank.

Az igazi kérdés most az, meddig tarthat ez a jelenlegi rendszer, amikor naponta dönt az irányadó kamatról az MNB. Az elemzők szerint valamikor az év végén vagy 2023 elején elindulhat egy lassú normalizálódás a kamatban, elsősorban a globális kockázati étvágytól és az uniós források sorsától függhet az, mikor vezeti ki az egynapos eszközt a jegybank.

A legfontosabb ma az ülést követő közlemény, illetve Virág Barnabás háttérbeszélgetése lehet, ezekben ugyanis akár további információ lehet a fentiekkel kapcsolatban, emellett az inflációs és pénzpiaci kilátásokat is értékelheti az MNB. A közlemény három órakor érkezik és akkor kezdődik a háttérbeszélgetés is.

Forrás: Itt az MNB döntése a kamatokról! - Portfolio.hu