Elfogadom

Elhunyt Dr. Kishonti László

Életének 69. évében, 2020. november 16. napján súlyos betegségben elhunyt Dr. Kishonti László, a lízingszakma egyik legtapasztaltabb, legnagyobb tudású és legismertebb alakja. Laci diplomáját 1972-ben, tudományos fokozatát 1984-ben szerezte az Agrártudományi Egyetemen. Pályáját az AGROINFORM Részvénytársaságnál kezdte, ahol a magyarországi agrárkutatás és fejlesztés kialakításáért volt felelős. Amikor lehetőség nyílt kereskedelmi bankok alapítására, váltott, és 1992-ben a pénzügyi szférába helyezkedett el az AGROBANK-nál. 1996-ban közgazdasági végzettséget szerzett. Hitelezési tanulmányutakon vett részt Angliában és az Egyesült Államokban. Közel tíz év után távozott az akkor már Mezőbankból, ahol a hitelezési kockázatokért és a követeléskezelésért volt felelős, miközben aktívan részt vett a termékfejlesztésben és a hitelezési politika kialakításában is. Rövid ERSTE Bankos kitérő után lett 2004-ben a K&H PANNONLÍZING Csoport Szabályozási és Compliance területének vezetője és azonnal bekapcsolódott a Lízingszövetség munkájába is a Risk Bizottság tagjaként. A Magyarországon még gyerekcipőben járó terület, a compliance, a pénzmosás és csalás megelőzés egyik legnagyobb tudású szakemberévé vált. A munkát nyugdíjba vonulása után sem tudta abbahagyni, haláláig a De Lage Landen compliance tanácsadójaként tevékenykedett. Állandóan képezte magát, de emellett fontosnak tartotta, hogy tapasztalatát, ismeretit másoknak is átadja. Szerzője volt a Nemzetközi Bankárképző lízing tankönyvének a 2000-es évek közepén, és megalakulásától kezdve, 2010-től állandó és megbízható tagja a Lízingszövetség Oktatási Bizottságának. Aktív életet élt, szeretett beszélni és mindig csempészett humort a mondandójába. Soha nem hagyta ki a Szakmai Napokat, ahol a lízingesek valamennyi generációját el tudta szórakoztatni azokkal a történeteivel, melyeket a szakmában eltöltött több mint 25 év alatt gyűjtött össze. Mindig mosolygott, nyitott volt, érkelődő és a lízingeseknek segíteni, a lízingért tenni akart. Nem merülhetett fel olyan téma, kérdés, probléma, amelyhez nem tudott volna hozzászólni az óriási gyakorlatának, tapasztalatának köszönhetően. Laci azok közé tartozott, akik a lízinget a szenvedélyüknek tartották, nemcsak munkának. Akárcsak a szellemét, a testét is igyekezett fitten tartani, betegsége idején azt sajnálta a legjobban, hogy a rendszeres úszásról a koronavírus járvány miatt le kellett mondania. Szenvedélyes utazó volt, élményeiről rendszeresen megosztotta saját fényképeit a Facebookon az ismerősei számára. Felépülését is azért várta annyira, mert rengeteg hely volt még a világban, amit szeretett volna felfedezni és megörökíteni. Büszke volt lányaira, és nem tudott betelni unokáival. Nagyon szerette az ébredő, napos, ködbe burkolózó, csendes, nyugodt gödi Duna partot, ahol nagy sétákat tett. Amikor tavaly egy rosszullét után rosszindulatú agydaganatot diagnosztizáltak nála, nem vonult vissza, betegségét nem titkolta. Bízott az orvosaiban, és akárcsak a munkája során, a betegsége során is szigorú volt önmagával szemben. Minden előírást, javaslatot betartott, sőt még maga is utánanézett nemzetközi oldalakon, hogy mivel tudná még jobban elősegíteni a javulást. Koraősszel úgy fogalmazott, hogy nehéz ugyan lemondani az úszásról, az utazásokról, és néha nehéz a gyakorlatokat elvégezni, a vizsgálatokon részt venni, de azt tudja, hogy erre nem lenne képes, ha nem volna minden percben mellette a csodálatos felesége, Kati.

Kishonti Lacitól 2020. december 1-én 10 órakor polgári szertartás alapján búcsúznak a Felsőgödi Jácint utcai temetőben. (2132. Göd, Jácint utca)
A családja kérése, hogy aki szeretné elkísérni Őt utolsó útjára, egy szál virággal tegye ezt meg.

Tisztelettel búcsúzunk tőled, Laci!

(dr. Györgyi Dóra)