Cookie
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Elfogadom

Belengette a kormány a bankadó megemelését és a kamattámogatott hitelek felülvizsgálatát!

A bankok különadójának a lehetséges megemeléséről és a kamattámogatott hitelek kamattámogatásának a felülvizsgálatáról beszélt ma Varga Mihály pénzügyminiszter. Mindkettő súlyosan negatív hír a bankszektor és a hitelpiac számára, amit az OTP részvényárfolyamának 6%-os szakadása is mutat.Ugyanakkor nem feltétlenül nagy meglepetés azoknak, akik az idei költségvetés sanyarú helyzetét nyomon követték hónapról hónapra. Várható volt ugyanis egyfajta kiigazítás.

Sokkoló hír a bankoknak és a hitelpiacnak

Bár nem szívesen nyúl ilyen eszközhöz a kormány, mérlegelheti, hogy amennyiben a bankoknak jelentős nyeresége lesz (idén az 1000 milliárd forintot is átlépheti - a szerk.), megemeli az adójukat, hogy ezzel javítsa az államháztartás helyzetét – jelentette ki előadásában Varga Mihály pénzügyminiszter Egerben a Közgazdász-vándorgyűlésen.

Tavaly 6% körül volt a GDP-arányos hiány. A kormány jövőre ragaszkodik a 2,9%-os hiányhoz, ezért az említett változásokon túl akár folyamatban levő beruházásokat is leállíthat a kormány, ha a fiskális helyzet ezt kívánja – jelezte Varga Mihály.

Emellett a kamattámogatott hitelprogramok felülvizsgálatára is sor kerülhet Varga Mihály szerint, aminek indoklásaként arra utalt, hogy a piaci és a támogatott kamatlábak között jelentős az eltérés. Nem derült ki pontosan, hogy a jelenleg 5%-on futó Széchenyi Kártya Programra, a 3%-os kamatozású CSOK-hitelre vagy a 0%-os babaváró hitelre gondolt-e. A tavasszal még elérhető, szintén kamattámogatott Baross Gábor-hitelprogram 1000 milliárd forintos kerete lényegében kimerült mostanra.

Forrás: Belengette a kormány a bankadó megemelését és a kamattámogatott hitelek felülvizsgálatát! - Portfolio.hu