Cookie
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Elfogadom

Bejelentették a bankszövetség javaslatcsomagját, jöhetnek a 15 perces lakáshitel-igénylések

Becsei András, az OTP vezérigazgató-helyettese, a Magyar Bankszövetség alelnöke mutatta be a szövetség új digitális javaslatcsomagját a Portfolio Banking Technology konferenciáján. A bankszektor szereplői többek között a kamatplafon bevezetéséért cserébe kérik ennek a csomagnak a támogatását a kormánytól.

A legfontosabb digitalizációs javaslatokat ismertette Becsei András, erről elmonda, a bankszövetség több körben foglalkozott már a magyar szabályozással, most azt is megnézték, külföldön, a régióban, Európában milyen digitalizációs szabályok vannak érvényben, külföldi jó példákat vizsgáltak meg, ez alapján milyen szabályokat lenne érdemes átvanni Nyugat-Európából és a régióból.

A digitális tanulmány egyik legfontosabb üzenete, hogy szintenként kell haladni. Az alap banki szolgáltatások működjenek, az adatváltozásokat, a normál banki ügyintézést tegyük hatékonyabbá, digitálissá. A második szint a digitális fogyasztási hitelezés feltétleinek megteremtése, a harmadik pedig, hogy hogyan lehetne megvalósítani a jelzáloghitelezést 15 perce belül.

A korábbi digitális javaslatcsomag eredményeiről szólva Becsei elmondta, hogy az online pénztárgépek esetén kötelezővé vált az elektronikus fizetési megoldás biztosítása, a két tanús okiratok helyett ma már elektronikus rendszer (videóbank, internetbank) útján is nyilatkozhatnak az ügyfelek, akár pár kattintással. A digitális keretszerződés új távlatokat nyithat a bank és ügyfél kapcsolatában, a digitális dokumentumkezelésre való átállást támogató rendeletmódosítás segíti a papírmentes működést. Az ingatlan-nyilvántartási eljárások digitalizációja 2024- től gyorsíthatja a hitelezést. Szélesebb körben lehetővé vált az ingatlanok statisztikai alapú értékbecslése, ezzel a költségesebb helyszíni értékeléssel járó ingatlan-értékbecslések száma csökkenhet.

Az új javaslatcsomagva térve elmondta, hogy a három szint közül az első, banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés feltételeihez kapcsolódó javaslatok:

 • A banki ügyintézést versenyképesebbé és ügyfélbarátabbá tudná tenni a számos országban sikeresen alkalmazott teljeskörű, díjmentes központi ügyfélazonosítás. A gyakorlat azt mutatja, hogy ritkán szokott gördülékenyen menni, ha a banki folyamatból ki kell lépni, ezért a banki folyamatokba építetten célszerű megvalósítani az ügyfélazonosítást.
 • Fontos lenne azz ügyféladat-változások nyomon követésének egyszerűsítése. Ha már megadtuk az adatokat, fontos, hogy ez folyamatosan frissüljön. 5 napon belül kellene ennek frissülnie, ha valaki új okmányt kap, viszont van olyan ország, ahol ez automatikusan megtörténik.
 • Az elektronikus szerződéskötés és az elektronikus aláírás a digitális állampolgárság alapkövei, az elektronikus aláírás (AVDH) továbbfejlesztését javasolják.
 • Szintén fontos lenne a papír alapú kommunikáció digitális útra terelése, Szlovéniában például vagy az internetbanki vagy mobilbanki felületre kapják meg a banki hiteles okiratokat. A skandináv országokban ez már régóta digitálisan működik.

A digitális fogyasztási hitelezés feltételei

 • A bankszövetség szerint fontos lenne a valós idejű, teljeskörű jövedelem adatbázishoz való hozzáférés biztosítása a bankokak, értelemszerűen az ügyfél hozzájárulásával. Ezt 4 éve bevezették, de ennek olyan továbbfejlesztése szükség. A külföldi példák és az itthoni között a különbség, hogy ki kell lépni a banki folyamatból az Ügyfélkapuba, ez nem tűnik bonyolultnak, de az. Az ügyfelek azt kérik, hogy ezt nem tudná-e helyette valaki más megtenni. Van egy kezdeményezés, de ahhoz, hogy ezt üzemszerűen használja a bankszektor, további módosítások szükségesek.
 • Fontos lenne a hitelbírálatot támogató adatkörök bővítése, Csehországban ez nagyon jól működik már. Pontosabban tud árazni a bank, a kockázatalapú árazásnál jobb árazást kaphatnak a jó ügyfelek.
 • Emellett javasolják a kötelező pozitív KHR bevezetését.  

A harmadik szint a digitális és fenntartható jelzáloghitelezés feltételeinek megteremtése lenne:

 • Ehhez az új ingatlan-nyilvántartási eljárás optimális kihasználására lenne szükség
 • a statisztikai értékbecslés szélesebb körű alkalmazására
 • az elektronikus, egységes közhiteles nyilvántartáson alapuló azonnali végrehajthatóság biztosítása
 • Javasolt az ingatlanok energetikai adataihoz való ingyenes hozzáférés biztosítása

A bankszövetség új digitalizációs javaslatcsomagjáról szóló prezentáció a Magyar Bankszövetség oldalán itt érhető el, a csomagról ezen kívül részletes elemzéssel is jelentkezünk, illetve Becsei Andrással podcast adást, Csányi Péterrel, az OTP digitális vezérigazgató-helyettesével interjút is publikálunk a témában a következő napokban, hetekben.

Forrás: Bejelentették a bankszövetség javaslatcsomagját, jöhetnek a 15 perces lakáshitel-igénylések - Portfolio.hu