Cookie
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Elfogadom

Az EBA értékelése a COVID-19 moratóriumok és az állami garanciák alkalmazásáról az EU bankszektorban

Az Európai Bankhatóság (a továbbiakban: EBH) a közelmúltban közzétette az első értékelést a COVID-19 moratóriumok és az állami garanciák alkalmazásáról az EU bankszektorban.

Az EBA értékelését követően:

•         A hitel-visszafizetési moratórium hatálya alá tartozó kölcsönök sok országban jelentősek voltak, és különösen elterjedtek a kkv-knak nyújtott hitelek esetében.

•         Várható, hogy az EBH-nak megfelelő moratóriumok lejártakor nőhet a fedezett hitelek és a nem teljesítő hitelek, ezért az intézményeknek és a felügyeleteknek szorosan nyomon kell követniük ezt a hatást.

•         Az állami garanciarendszerek elsősorban a nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hiteleket támogatták (a továbbiakban: NFC), és néhány országban jelentősek voltak.

•         2020 júniusától 871 milliárd euró nominális hitelmennyiséget állapítottak meg a kölcsönök visszafizetésének moratóriumában, amely a bankok teljes hitelének mintegy 6% -át, valamint a háztartásoknak és az NFC-knek nyújtott kölcsönök közel 7,5% -át tette ki.

https://eba.europa.eu/banks-report-significant-use-covid-19-moratoria-and-public-guarantees