Cookie
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Elfogadom

Ahol a lízing a vállalkozás alappillére lett

Stefkó Péter haszongépjárművek értékesítésével és forgalmazásával, valamint tehergépjárművek bérbeadásával foglalkozik. Mindkét vállalkozása életében aktív szerepet tölt be a lízing. Azért választotta ezt a pénzügyi konstrukciót, mert rugalmasabb a hitelnél, így leegyszerűsíti és tervezhetőbbé teszi a folyamatokat.  

 

A Delta-Truck 1991-ben jött létre, haszongépjárművek értékesítésével és forgalmazásával foglalkozik. Az esetek túlnyomó többségében a forgalmazott járműveket a cég ügyfelei lízingfinanszírozással használják, a Delta-Truck éppen ezért fontos partnere a lízingcégeknek.

A Viarent Kft. 1994-ben jött létre, és tehergépjárművek bérbeadásával foglalkozik. Jelenleg 1800 gépjárművet felölelő teherautóparkkal rendelkezik. Ez a cég itt a lízingbe vevő. Miután lízingbe vesznek egy autót a lízingcégtől, azt bérbe adják 3-5 évre az ügyfeleknek. A cég általában zárt végű lízinget vesz igénybe, a bérautópark nagyrésze euró alapú finanszírozású, ebben az esetben a lízing és a bérbeadás is euró alapon működik. Ha forint alapon történik a szerződéskötés, akkor természetesen mindkettő forint alapon működik.

„Mindkét cég esetében szoros együttműködésben állunk a lízingcégekkel. Az ügyfeleink nagy részére is igaz, hogy 99 százalékban nem hitelből, hanem lízing segítségével finanszírozzák eszközvásárlásaikat. Ebben a szegmensben nem igazán használnak más finanszírozási formát, csak a lízinget, ami az utóbbi 20 évben szinte teljesen kiszorította a hitelt ebben az iparágban. Ügyfeleink körében a nyílt végű pénzügyi lízing a népszerűbb, de van példa zárt végű lízingre is” - mondta Stefkó Péter, a cégek ügyvezetője.

A két cég azért választja a lízingkonstrukciókat, mert sokkal rugalmasabbak a hitelnél, ugyanis nem egy bizonyos összeget vesznek így fel, hanem eszközönként kötnek szerződést. Ez pedig leegyszerűsíti, és tervezhetővé teszi a folyamatokat.