Elfogadom

2021.szeptember 15-én megjelent a hitelmoratóriummal kapcsolatos kormányrendelet

Több fontos részletkérdést is tisztáz a szerda este megjelent hitelmoratóriummal kapcsolatos kormányrendelet, a Magyar Közlönyben.

2021. novembertől az általános törlesztési moratórium megszűnik, és csak meghatározott társadalmi csoportok számára lesz elérhető a lehetőség. Ők a nyugdíjasok, a gyermeket váró és nevelő adósok, a közfoglalkoztatottak, illetve azok, akiknek a járvány hatására csökkent a jövedelmük. A vállalkozások közül azok a cégek maradhatnának benne a moratóriumban, amelyeknél az árbevétel legalább 25 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Mindkét csoport esetében feltétel még, hogy az adós szeptemberben éljen a moratóriummal.

A moratórium emellett érinti a pénzügyi lízingszerződéseket és a munkáltatói kölcsön szerződéseket is, azonban a fogyasztókkal kötött pénzügyi lízingszerződésekre, melyek tárgya jármű, nem, vagyis ezen szerződések lízingbe vevőinek a moratórium október végével mindneképpen lejár. A moratórium azokra is érvényes, akik a “természetes személyek adósságrendezéséről szóló 2015. évi CV. törvényben meghatározott eljárások alatt álló adósok, valamint akik az adósok hiteltörlesztési kötelezettségeiért helytállni köteles személyek”.

A fizetési moratórium a vállalati hitelekre is vonatkozik, tehát a vállalkozásoknak sem kell törleszteniük a hiteleiket. Ez érvényes a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által folyósított kölcsönökre is. A már említett dokumentumokkal igazolható bevételcsökkenés mellett az is kritérium, hogy a válalkozás nem vett igénybe kedvezményes gazdaságélénkítő hitelt.

A moratórium hosszabbítására jogosultaknak a rendeletben meghatározott formában október hónapban jelezniük kell hosszabbítási szándékukat finnaszírozójuknál; ez a határidő jogvesztő, vagyis később már nem lehet a moratóriumba belépni.

További információk: Magyar Közlöny (magyarkozlony.hu) 170. szám