Cookie
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Elfogadom

Brutális visszaesés jöhet Európa legerősebb gazdaságának elektromos autós piacán

Évekig tartó növekedés után a támogatások kifutása és az áramdíj emelkedése miatt két év alatt a felére csökkenhet az elektromos autók részaránya a németországi értékesítésekben Ferdinand Dudenhöffer autóipari szakértő csütörtökön publikált előrejelzése alapján.

Dudenhöffer, a duisburgi egyetem professzora, a Center Automotive Research (CAR) kutatóintézet vezetője szerint jövőre 484 ezer elektromos autót értékesítenek majd Németországban, ami 21,3 százalékos piaci részesedésnek felel majd meg a teljes forgalomban, 2024-ben pedig már csak 362 ezret, szemben az idén várható mintegy 720 ezerrel.

AZ ELEKTROMOS AUTÓK PIACI RÉSZESEDÉSE EZZEL A MOSTANI 27,8 SZÁZALÉKRÓL 2024-BEN CSAKNEM A FELÉRE, 14 SZÁZALÉKRA CSÖKKENNE.

Dudenhöffer szerint az elektromos autók a kormányzati támogatás korlátozása, valamint a jelentős mértékben megemelkedett energiaárak miatt válnak majd kevésbé kelendővé.

A plug-in hibridek már a jövő évtől egyáltalán nem kapnak támogatást Németországban. A teljesen elektromos akkumulátoros járművekre pedig az "innovációs prémium" a nettó listaáraktól függően 4500-6750 euró közötti összegre csökken a korábbi 7500-9000 euróról. A CAR becslései szerint a támogatási keret ráadásul 2023 végére ki is merül.

Forrás: Brutális visszaesés jöhet Európa legerősebb gazdaságának elektromos autós piacán - Portfolio.hu