Cookie
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Elfogadom

Tájékoztatás az NHP Zöld Otthon Program elindításáról

A Monetáris Tanács 2021. július 6-án elfogadta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) zöld eszköztár-stratégiáját, és ennek részeként az NHP Zöld Otthon Program 2021 októberi elindításáról is döntött.

Az MNB zöld eszköztár-stratégiájában megfogalmazott jövőképe szerint Magyarország fenntartható felzárkózása a gazdaság zöld átállásával valósul meg. A lakáshitelek piaca megfelelő kiindulópontot jelent a zöld szempontok beépítésének támogatásához, tekintettel arra, hogy a hazai primerenergia-felhasználás közel ötödét kitevő lakóingatlanállomány energetikai hatékonysága alacsony, korszerűsítésére jelentős tér áll rendelkezésre.

Az MNB a zöld lakáshitelezés ösztönzése érdekében 200 milliárd forintos keretösszeggel elindítja az NHP Zöld Otthon Programot (NHP ZOP), melynek keretében az MNB – az NHP korábbi szakaszaihoz hasonlóan - 0 százalékos kamat mellett biztosít refinanszírozási forrást a hitelintézeteknek, amelyet azok legfeljebb 2,5 százalékos, a futamidő végéig rögzített ügyleti kamat mellett hitelezhetnek tovább lakossági ügyfelek részére. A program keretében magas energiahatékonyságú (legalább BB energetikai besorolású) új lakások, családi házak építésére, illetve vásárlására nyújtható hitel, legfeljebb 70 millió forint összegben és maximum 25 éves futamidővel.

 

Az MNB – a fentieken túl – a következő paraméterekkel tervezi elindítani a programot:

-          a keretösszeg kimerüléséig lesz lehetőség refinanszírozást igénybe venni, szerződéskötési határidő tehát az induláskor nem kerül meghatározásra;

-          a konstrukció keretében a „Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel” főbb feltételeit teljesítő hitelek nyújthatók (azzal, hogy a futamidő, a kamat, valamint a hitelcél vonatkozásában az MFL-feltételeknél szűkebbek az előírások, azonban banki egyeztetések alapján akár egyéb előírások tekintetében is lehet eltérés, pl. építési hitelek esetén)

-          a hitelből finanszírozott ingatlan kizárólag saját lakhatás biztosítása céljából építhető, illetve vásárolható, az kizárólag lakóingatlan (lakás, családi ház) lehet (azaz pl. üdülő nem finanszírozható és telek megvásárlása ingatlan felépítése nélkül nem lehet önálló hitelcél)

-          a hitelösszeg tervezett minimuma 1 millió forint

-          egy hitelnek több adósa is lehet (adóstársak), azonban egy természetes személy csak egy NHP ZOP hitelben lehet adós

-          az első lehívásra rendelkezésre álló idő a szerződéskötéstől számított legfeljebb 2 év; a teljes rendelkezésre tartási időszak pedig a szerződéskötéstől számított legfeljebb 4 év lehet

-          a hitelekre vonatkozóan egy MNB felé teljesítendő új adatszolgáltatás kerül bevezetésre, amely nagymértékben hasonlít az NHP korábbi szakaszainál alkalmazott AL8 azonosító kódú adatszolgáltatás szerkezetére és tartalmára, így ez képezi alapját a refinanszírozási hitel lehívásának és törlesztésének; a befogadási szabályok is az AL8 azonosító kódú adatszolgáltatást alapul véve kerülnek összeállításra (új információként az adatszolgáltatásban meg kell adni a hitelcél ingatlanra vonatkozó főbb adatokat is)  

-          az NHP ZOP üzemeltetése az NHP-hoz korábban létrehozott infrastruktúrába fog illeszkedni, így a refinanszírozási forrás folyósítása, törlesztése az NHP-ban már megszokott módon történik (a hitelintézet a jelenlegi is használt, naponta küldött kerettájékoztatóból értesül a következő munkanapon lehívható/törlesztendő összegről, melyre vonatkozóan automatikus üzletkötés jön létre)

-          az MNB által nyújtott refinanszírozási kölcsön biztosítékát kizárólag a jegybanki üzleti feltételekben megjelölt fedezetek képezhetik, a program keretében létrejött követeléseket tehát az MNB – az NHP korábbi szakaszaival ellentétben – nem fogadja el a refinanszírozási hitel fedezeteként (így azokat jelzáloglevél fedezeteként a hitelintézet felhasználhatja)

-          az adatvédelmi előírásokra tekintettel az adatszolgáltatásban személyes adatok kezelését az MNB igyekszik minimalizálni, ezért várhatóan a hiteladós(ok)ra vonatkozó adatok megadására HITREG azonosító alkalmazásával lesz lehetőség

-          90 napot meghaladó késedelemmel, illetve átstrukturálással érintett hitelügyletek esetén a refinanszírozási forrás visszafizetendővé válik

-          lehetőséget kívánunk biztosítani ezen konstrukció keretén belül is az ügyfél esetleges bankváltását támogató, NHP-n belüli hitelkiváltásra, valamint az állományátruházásra.

 

Az NHP ZOP 2021 októberében kerül bevezetésre, azonban a konstrukció további részleteinek egyeztetését az MNB már most meg kívánja kezdeni a lakossági jelzáloghitelezés területén aktív piaci szereplőkkel.