Cookie
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Elfogadom

A legfontosabb tudnivalók a nagycsaládos és elektromosautó-vásárlási támogatásról

A nagycsaládos- és elektromosautók vásárlására igényelhető állami támogatás esetén is hasznos a lízing, mint finanszírozási forma, hiszen a támogatás teljes összege nem elegendő egy autó megvásárlásához. Arra, hogy hogyan működik együtt az autólízing és a különböző támogatások, Thomka Ferenc, a Lízingszövetség szakértője ad választ.

 

Milyen típusú támogatást vehet igénybe a lakosság és milyen típusú autóknál?

A lakosság számára alapvetően a nagycsaládos támogatás igényelhető, illetve az elektromosautó-vásárlási támogatást. Előbbit azok tudják igénybe venni, akiknek legalább három olyan gyerekük van, aki után az állam fizet családi pótlékot. A támogatás keretében a családok legalább 7 üléses új személygépkocsi vásárlásához 2,5 millió forint (de legfeljebb a vételár 50%-ának megfelelő) támogatást igényelhetnek a Magyar Államkincstártól. Fontos, hogy ha valaki egyedül neveli a gyerekeit, vagy elváltak a szülők, az sem akadály, de természetesen kétszer egy gyerek után nem lehet felhasználni a támogatást. Az elektromos autók esetében szintén 2,5 millió forint állami támogatást lehet igénybe venni azon elektronikus autókra, amelyeknek a vételára maximum 11 millió forint.

 

Hogyan vehető igénybe a támogatás?

Ehhez egy támogatói okiratra van szükség, ezt online is ki lehet tölteni, le lehet adni az igénylést, de természetesen kormányablakban vagy postai úton is intézhető. Abban a pillanatban, hogy az ügyfélnek a kezében van a támogatói okirat, szerződést köthet az autóra.

 

Miért éri meg a nagycsaládos támogatás esetében a lízinget választani?

Alapvetően a lízing, mint finanszírozási forma segítséget nyújt egy eszköz megszerzéséhez, még azelőtt, hogy az ügyfélnek adott esetben a teljes összeg rendelkezésére állna. A nagycsaládosok számára alkalmas autók akár 4-5 millió forintba is kerülhetnek, a 2,5 millió forintos állami támogatás pedig önrészként is felhasználható. Ha a teljes összegre éppen nincs kerete az érintett családnak, tehát nem áll rendelkezésre a 4-5 millió forint a vásárláskor, ebben az esetben segítséget nyújt a lízing, hiszen még mielőtt összespórolnák/előteremtenék ezt az összeget, már bele tudnak ülni az autóba.

Fontos viszont, hogy a lízingcégek belső szabályzata alapján változhat az, hogyan fogadják el a támogatásra kapott összeget. Ha például egy 5 milliós autó választunk, a lízingcég elfogadhatja önrészként a 2,5 milliós támogatást – ilyenkor nem kér többletbefizetést – de előfordulhat, hogy plusz 5%-ot vagy plusz 200 000 forintot kér önrészként. Tehát a finanszírozás részleteit mindig érdemes megkérdezni az érintett kereskedésben, ahol kiválasztottuk az autót.

 

Mi a különbség a támogatott konstrukciók, és a hagyományosan lízingelt autók között?  

Lakossági szemszögből például a nagycsaládos támogatás igénybevétele annyiban tér el egy általános lízingszerződéstől, hogy a támogatói okiratot csatolni kell a finanszírozási kérelemhez. Márkakereskedői oldalon ennek pénzügyi része teljesen eltér egy sima lakossági lízingtől, de ez persze felhasználóként nem a mi dolgunk. A lényeg az, hogy egy hagyományos autólízing esetében van egy összeg, amit az ügyfél befizet, ez az úgynevezett és már említett önrész. Amikor az ügyfél kikanyarodik a felrendszámozott autójával a kereskedésből, akkor ez a pénz a hagyományos autólízing esetében már a kereskedőnél is van. A nagycsaládos támogatás esetében viszont az Államkincstár folyósítja a támogatásként nyújtott 2,5 millió forintot.

 

A támogatás kérelmétől számítva mikor kaphatjuk az autót a nagycsaládos támogatás esetében?

A hétüléses vagy nagyobb autók szegmensében a támogatás előtt nagy volt a visszaesés nemzetközi piacon. Az autógyárak nem voltak felkészülve az ilyen típusú autók nagy mennyiségű megrendelésére, gyártására, így egy átlagos autóvásárlásnál érdemes hosszabb várakozási idővel számolni. Ez az jelenti, hogy akár 6 hónap is lehet a várakozási idő. Éppen ezért a nagycsaládos autók esetében szempont lett a választásnál az is, hogy melyik típus érkezik meg előbb a vásárlóhoz, és melyikre kell kevesebb ideig várni.

 

Miben különbözik a nagycsaládos autótámogatás az elektromosautó támogatástól?

Az elektromos autók esetében 2,5 millió forint állami támogatást lehet igénybe venni azokra az elektromos autókra, amelyeknek a vételára maximum 11 millió forint. Ha a választott autó ára meghaladja az említett összeget, akkor 500 ezer Forintra szűkül az említett 2,5 millió. A támogatást bárki igénybe veheti, egyedül az adótartozás kizáró ok. Vállalkozásokra és magánszemélyekre egyaránt vonatkozik, illetve külön a taxisoknak is. Fontos, hogy hibrid autók esetében viszont nem lehet élni a támogatással, csak 100%-ban elektromos autókra vonatkozik.

 

Van különbség az elektromos autó és a nagycsaládos autó lízingkonstrukciói között?

A lízing ebben az esetben is népszerű finanszírozási forma, mivel egy nagyobb összegű befektetésről van szó. A magánszemélyek, vagyis a lakosság a zárt végű lízinget vette igénybe, vagyis jellemzően a klasszikus lízingkonstrukcióban törlesztette az autót, amíg a tulajdonába nem került. A vállalkozások esetében az adózás miatt a nyílt végű pénzügyi lízing volt jellemző. Ugyanúgy, mint a nagycsaládos konstrukcióban, itt is önerőnek számít a 2,5 milliós állami támogatás. A vállalkozásoknak ez egy elég előnyös pénzügyi konstrukció, hiszen adózás és cashflow szempontjából is jól járnak.

 

ÖSSZEFOGLALÓ:

Mind a nagycsaládos-, mind az elektromosautó támogatás esetében jó megoldás a lízing, ha a teljes összegre éppen nincs keretünk, tehát nem áll rendelkezésre az autó teljes ára a vásárláskor.  A lízing esetén ugyanis már azelőtt bele tudnunk ülni az autóba, hogy összespórolnák/előteremtenék az árát. A támogatás összege (2,5 millió forintos állami támogatás) ilyenkor önrészként is felhasználható