GY.I.K.

Mennyi a maximális futamidő gépjármű finanszírozás esetében?

Fogyasztóval kötött szerződés esetén törvény alapján 84 hónap, cégek esetében az adott lízingcégtől függ, általában 96 hónap, flotta-kezelési szolgáltatás esetében jellemzően 60 hónap.

Kategória: általános

Mennyi a maximális futamidő ingatlanlízing esetében?

Lakáslízing esetében max. 35 év, vállalkozások számára nyújtott ingatlanlízing esetében jellemzően 25 év, a konkrét feltételekről érdemes az egyes lízingcégeknél érdeklődni.

Kategória: termék

Mi a gépjármű finanszírozási szerződéskötés menete?

Lízingcégtől függően általában legalább 3 különböző módon lehet finanszírozási szerződést kötni:

- közvetítőn keresztül (ez a legjellemzőbb)

- bankfiókon keresztül

- direktben a lízingcéggel

Amennyiben közvetítőn keresztül történik a finanszírozási szerződés megkötése, az ügyfél kiválasztja a gépjárművet, és többnyire a gépjármű forgalmazója, mint közvetítő adja a finanszírozási ajánlatot. A közvetítő az ügyfél által elfogadott ajánlatot és a finanszírozási kérelmet eljuttatja a kiválasztott lízingcéghez (pl: rögzíti a kiválasztott lízingcég informatikai rendszerébe, szkenneli a szükséges okmányokat). A hitelbírálat az adott lízingcégnél érvényes hitelbírálati szabályozás alapján történik, a bírálat végén a lízingcég munkatársa vagy visszaküldi hiánypótlásra vagy elutasítja, vagy elfogadja a  finanszírozási kérelmet. Az elfogadott  finanszírozási kérelmek esetében a finanszírozó cég postázza, vagy a közvetítő nyomtatja a kölcsön szerződéseket, aláíratja az ügyféllel (elvégzi az ügyfél azonosítást), majd a közvetítőkre vonatkozó törvény, és az adott lízingcégnél érvényes szabályozás alapján a közvetítő aláírja a szerződést a lízingcég helyett vagy elküldi a szerződés összes példányát, melynek egy példányát a lízingcég aláírva elpostázza az ügyfélnek.

Ha a finanszírozási szerződés bankfiókon keresztül, vagy direktben a lízingcéggel jön létre, a fenti folyamatban a közvetítő által végzett feladatokat a bank, vagy lízingcég alkalmazottja végzi el.

Kategória: termék

Mennyi ideig tart egy finanszírozási szerződés megkötése?

Gépjármű finanszírozás esetében általában 2-3 nap, lakáslízingnél 1-2 hét, flottakezelésnél 1-2 hét, gép-berendezés és ingatlan-finanszírozásnál az eszköz típusától függően néhány naptól akár több hétig (egyedi gépek esetén).

Kategória: termék

Mit jelent a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény rendelkezései szerinti azonosítás? Miért van erre szükség?

A 2007. évi CXXXVI. törvény a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról jogszabály írja elő, nem köthet szerződést a finanszírozó, akinek azonosítását/átvilágítását teljes körűen el nem végezte! E törvény célja, hogy a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása tilalmának hatékony érvényesítése érdekében megelőzze és megakadályozza a bűncselekmények elkövetéséből származó pénznek vagy pénzben kifejezhető értékkel bíró dolognak a pénzmosás szempontjából veszélyeztetett tevékenységeken keresztül történő tisztára mosását, valamint a terrorizmusnak pénzzel vagy pénzben kifejezhető értékkel bíró dologgal való támogatását.

Kategória: jog

Mik azok a díjak, amiket finanszírozási szerződés megkötésekor nem a lízingcégnek fizetek?

Gépjármű finanszírozás esetében a forgalomba helyezéssel, átírással, zálogjog bejegyzéssel kapcsolatos költségek, ingatlan finanszírozás esetében ügyvédi, ingatlan-nyilvántartással kapcsolatos költségek, vagyonszerzési illeték, gépek-berendezések esetében az esetleges zálogjog bejegyzéssel kapcsolatos költségek.

Kategória: díj