GY.I.K.

Milyen finanszírozási lehetőségek közül lehet választani, illetve mit érdemes tudni róluk?

Hitel, zárt végű pénzügyi lízing, nyílt végű pénzügyi lízing és operatív lízing, ezek összehasonlításáról itt találhat bővebb információkat.

Kategória: általános termék

Van-e különbség a magánszemélyek részére nyújtott és a cégek részére nyújtott finanszírozás között?

Igen, több szempontból is. A fogyasztókkal kötött finanszírozási szerződésekre külön fogyasztóvédelmi szabályok vonatkoznak, amelyek egyrészt korlátozzák a finanszírozási feltételeket (pl.: deviza függő kezdőrészlet korlátozás, gépjármű finanszírozás esetén futamidő korlát), másrészt részletesen meghatározzák, hogy a finanszírozónak miről kell tájékoztatnia az ügyfeleket.

Különbség van a két ügyféltípussal kötendő szerződéseknél a hitelbírálat során is például a benyújtott dokumentumok szempontjából.

Kategória: termék

Hol és hogyan kaphatok finanszírozási ajánlatot?

Direktben a lízingcégektől ezeken az elérhetőségeken, vagy a finanszírozandó eszközt forgalmazó cégen keresztül. Ajánlatkérésnél figyelembe kell venni, hogy az adott lízingcég foglalkozik-e a kívánt eszközfajta finanszírozásával.

Kategória: termék

Az autó (eszköz) teljes árát lehet finanszíroztatni? Szükséges-e saját erő?

Magánszemélyek esetében törvényi előírás a minimum 20%-os önerő gépjármű és ingatlan esetében is, vállalkozások finanszírozása esetében az adott eszköztől, a finanszírozási konstrukciótól és az ügyféltől függ, hogy a lízingcég ad-e önerő nélküli finanszírozást.

Fogyasztó részére a hitelező/lízingbeadó 2010. március 1-jétől gépjárművásárláshoz a gépjármű piaci értékének legfeljebb alább meghatározott százalékáig nyújthat finanszírozást, legfeljebb 84 hónapos futamidőre.

Forint Euro egyéb deviza
pénzügyi lízing 80% 65% 50%
hitel 75% 60% 45%

A jogszabályi definíció szerint a gépjármű piaci értéke új gépjármű esetén a gépjármű bruttó vételára, használt gépjármű esetén a nemzetközi kereskedelmi járműadatbázissal rendelkező, Európában és Magyarországon is a teljes gépjárműszegmens által használt és elfogadott gépjármű értékelő rendszer felhasználásával számított eladási érték.

Kategória: termék

Mennyi lehet maximálisan a finanszírozott összeg?

Magánszemélyek esetében a gépjármű, vagy ingatlan értékétől (és gépjármű esetében annak életkorától), valamint az ügyfél hitelképesség-vizsgálatának eredményétől függ. Vállalkozások esetében szintén a finanszírozott eszköz fajtája és értéke valamint az ügyfél hitelképesség-vizsgálatának eredménye határozza meg a maximális finanszírozott összeget, de az semmiképp nem haladhatja meg az eszköz beszerzési értékét.

Van-e szükség kezesre?

Amennyiben a magánszemély igazolt jövedelme nem túl magas, vagy a vállalkozás hitelképesség-vizsgálatának eredménye szükségessé teszi, az eszközfinanszírozó cégek általában kérik kezes bevonását. Cégek esetében ez többnyire a cég vezetőjének / tulajdonosának kezességét jelenti.

Kategória: lízinghitel általános

Lehet kiegészítő fedezetet lízingügylethez felajánlani?

Igen, lehet.

Kategória: lízinghitel termék

Kölcsön konstrukció esetében miért nem megoldható a szállítói visszavásárlási garancia?

Megoldható, de általában függ a szállító pénzügyi gazdasági helyzetétől, hogy az általa adott visszavásárlási garancia elegendő fedezetet jelent-e az adott ügyletnél.

Kategória: termék

Mennyi ideig tart egy finanszírozási szerződés megkötése?

Gépjármű finanszírozás esetében általában 2-3 nap, lakáslízingnél 1-2 hét, flottakezelésnél 1-2 hét, gép-berendezés és ingatlan-finanszírozásnál az eszköz típusától függően néhány naptól akár több hétig (egyedi gépek esetén).

Kategória: termék

Mit jelent a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény rendelkezései szerinti azonosítás? Miért van erre szükség?

A 2007. évi CXXXVI. törvény a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról jogszabály írja elő, nem köthet szerződést a finanszírozó, akinek azonosítását/átvilágítását teljes körűen el nem végezte! E törvény célja, hogy a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása tilalmának hatékony érvényesítése érdekében megelőzze és megakadályozza a bűncselekmények elkövetéséből származó pénznek vagy pénzben kifejezhető értékkel bíró dolognak a pénzmosás szempontjából veszélyeztetett tevékenységeken keresztül történő tisztára mosását, valamint a terrorizmusnak pénzzel vagy pénzben kifejezhető értékkel bíró dologgal való támogatását.

Kategória: jog