Magyar Lízingszövetség / Hasznos / Rólunk írták

A Magyar Lízingszövetség állásfoglalása az...

Megszületett a megállapodás a devizalalapú autófinanszírozási szerződések forintosításáról. A kormány és a Bankszövetség között létrejött egyezség értelmében piaci árfolyamon, de 31 milliárd forintos támogatással történik a forintosítás. Az átváltási árfolyam az euróhitelek esetében 309,20 forintos, a svájci frank esetében pedig 287,20 forintos árfolyamon történik majd, de a jelzáloghiteleknél korábban megállapított kedvezményes árfolyam - 308,97 forint/euró, és 256,47 forint/frank - alapján jóváírást kapnak az ügyfelek. Az átváltáshoz kapcsolódó jóváírás 31 milliárd forintos összegét fele-fele részben állja a költségvetés, illetve a bankok. Az átváltás után a kamatokat a bankok nem emelhetik.

2015. augusztus 19. szerda, 16:51

Két számjegyű többlet a lízingpiacon

Tovább növekedett a magyar lízingpiac: a második negyedév végén a finanszírozott összeg 226 milliárd forintra rúgott, ami 22,1 százalékos bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az új szerződések száma 10 százalékkal 37,3 ezerre nőtt éves összevetésben. A jegybanki hitelprogram keretében az első félévben 60 milliárd forintot helyeztek ki a lízingcégek, ez 107 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket.

2015. augusztus 19. szerda, 16:49

Az MNB segíti a megmaradt lakossági devizahitelek...

Megkezdődhet a fogyasztói devizahitelek forintra váltása és ezzel a lakossági devizahitelek korszakának teljes lezárása. Az MNB és a Bankszövetség között 2015. augusztus 19-én megkötött megállapodás értelmében az MNB rendelkezésre bocsátja a forintosításhoz szükséges svájci frank mennyiséget. Az MNB az első tenderét 2015. augusztus 24-én tartja, ahol a partnerbankok a szükséges svájci frank mennyiségét a tender időpontjában elérhető legutolsó hivatalos MNB árfolyamon tudják beszerezni.

2015. augusztus 19. szerda, 15:14

Bejelentették az autó- és a személyi hitelek...

Piaci árfolyamon, de összesen 31 milliárd forintos támogatással forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán, Budapesten. Az átváltás önkéntes lesz az ügyfelek részéről, és a bankok nem utasíthatják el.

2015. augusztus 19. szerda, 15:00

Varga bejelentette: újabb forintosításról döntött a...

Váratlan doorstep sajtótájékoztatót tartott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Itt bejelentette, hogy a kormány a tegnapi ülésén döntött arról: forintosítják a gépjármű és személyi hiteleket, a szerda déli piaci árfolyamon. Az ügyfelek emellett 31 milliárd forintnyi jóváírásban részesülnek, amit fele-fele részben finanszíroznak a bankok és az állam. Így gyakorlatilag úgy járnak, mint a 256 forintos frankárfolyamon konvertált jelzáloghitelesek.

2015. augusztus 19. szerda, 14:01

Lízingcégek kivonulását hozza az autóhiteles...

A deviza alapú autóhitelek forintosítása nyomán alapos átalakulás várható a hazai lízingpiacon. A Magyar Lízingszövetség várakozása szerint egyes lízingcégek az anyabankjukba olvadva folytatják a tevékenységüket, mások a portfóliójukat leépítve kivonulnak a piacról. A kivonulók helyét bizonyos szegmensekben átvehetik a megmaradó aktívabb szereplők, akik szélesítik a termékpalettájukat, bár az érintett cégek zöme az autóhitelezésben volt aktív.

Jenei Viktor, a Lízingszövetség elnöke szerint az autóhitelek forintosítása jelentős működési teher lesz a lízingcégek számára, ám a másik oldalon eredmény lehet az, hogy ezzel a lépéssel véget érnek az ügyfelekkel folytatott jogviták jelentős része, és letisztul a piac.

A fentiek nyomán reméli a szövetségi elnök, hogy a bankadó tervezett csökkentését lízingcégekre is kiterjesztik, így megszűnhet a versenyhátrányuk.

2015. augusztus 19. szerda, 09:13

Már több a lízingelt autó

Kismértékű növekedés tapasztalható a lakossági gépjármű-finanszírozási piacon a nagyobb szereplők beszámolói szerint. A lakossági ügyfelek még többnyire használt járműveket finanszíroztatnak, szinte kizárólag lízing konstrukcióban. A piac erősebb élénkülése nagyon kellene a lízingcégeknek.

2015. augusztus 17. hétfő, 09:31

Új haszongépjármű eladás az EU-ban: 12,9%-os...

Júniusban 18,6 %-kal nőtt az új haszongépjárművek európai értékesítése, 197,2 ezer darabot adtak el. Minden szegmensben növekedést mértek. Németországban 9,4, Olaszországban 12,5, Franciaországban 12,9, az Egyesült Királyságban 18,5, Spanyolországban 49,7 %-kal helyeztek több új haszongépjárművet forgalomba.

Januártól júniusig több mint 1,03 millió új haszongépjármű talált gazdára, ami 12,9 %-kal több mint az előző év azonos időszakában. Ez idő alatt Spanyolországban 36,8, az Egyesült Királyságban 21,8, Olaszországban 8,6, Németországban 4,6, Franciaországban 1,6 %-kal nőtt az eladás.

2015. augusztus 12. szerda, 12:08

Autóhiteles csomag: megszólaltak a bankok és a...

A tárgyalófelek már közel állnak ahhoz, hogy az augusztusi kormánydöntés után az autóhiteleket is forintosítsák - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára az MTI megkeresésére. Révész Tamás, a Magyar Lízingszövetség elnökségi tagja, a Budapest Autófinanszírozási Zrt. vezérigazgatója szerint a kormány, a Magyar Bankszövetség és a Magyar Lízingszövetség közös érdeke, hogy a deviza-autóhitelesek megsegítése ügyében minél előbb olyan megoldás szülessen, amely az ügyfeleknek és a finanszírozóknak is elfogadható.

2015. augusztus 10. hétfő, 11:37

Banki elszámolás csak konkrét hiba esetén vitatható

Az általános pénzügyi békéltetés kifejezetten sikeresnek mondható az idén, hiszen a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) a megindított eljárások mintegy 43 százalékánál tudott a fogyasztó és a pénzügyi intézmény között egyezséget létrehozni. Eközben az elszámolási ügyek túlnyomó többségét az eddigi tapasztalatok szerint nem lehet érdemben felülvizsgálni, mivel. a fogyasztók hiánypótlásra sem jelölik meg pontosan az általuk vitatott számítási hibát - tájékoztatta Kardos-Nagy Tünde, a testület szóvivője

2015. augusztus 06. csütörtök, 12:09

Megveri Európát a magyar autópiac

12,6 százalék, 39,2 százalék – ennyivel nőttek a járműeladások 2014 és 2013 első hét hónapjához képest.

2015. augusztus 04. kedd, 12:11

Jól nézd meg, kitől veszel autót: hogy működik a...

Jelentősen átalakult a zálogjogi nyilvántartás rendszere, az új szabályok szerint bárki letöltheti az internetről a hitelbiztosítéki nyilatkozatát és tájékozódhat a zálogjogok fennállásáról. De mi az a hitelbiztosítéki nyilvántartás? Ki és hogyan tehet nyilatkozatot, mennyibe kerül ez és hogyan kell regisztrálni ahhoz, hogy ezt megtehesse a felhasználó? A Magyar Országos Közjegyzői Kamarát kérdeztük.

2015. július 30. csütörtök, 09:57

Autóhitelek: önkéntes lesz a forintosítás

A Nemzetgazdasági Minisztérium elkészült az autó- és fogyasztási hitelek forintosításáról szóló javaslatával, amit a közeljövőben tárgyalhat a kormány – jelentette be tegnap a tárca miniszterhelyettese. Tállai András elmondása szerint a folyamat önkéntes lesz, de az ügyfelek és a bankok számára is ösztönzőket vezetnek be.

2015. július 28. kedd, 16:06

Tömeg az autószalonokban

A magyar mellett az európai autópiac is szépen hízik. Az első félévben több mint 8 százalékkal nőttek az eladások. Extraként egy márkasorrendet is bemutatunk.

2015. július 22. szerda, 12:27

EU - új személyautó forgalomba helyezés: 8,2 %-os...

Júniusban 14,6 %-kal emelkedett az unió piacain az újonnan eladott személyautók száma, több mint 1,36 millió darabot értékesítettek ekkor, ami 2009 decembere óta a legnagyobb havi növekedés. A nagyobb piacok mindegyikén nőtt az eladás: Spanyolországban 23,5, Franciaországban 15, Olaszországban 14,4, Németországban 12,9, az Egyesült Királyságban 12,9 %-kal.

2015. július 20. hétfő, 14:44

Minden a munkáltatói lakástámogatásról

Nem célszerű összekeverni a munkáltatói kölcsönt a munkáltatói lakáscélú támogatással, mivel az előbbit vissza kell fizetnie a dolgozónak a munkáltató részére, a támogatás viszont vissza nem térítendő összeg, ha az előírt feltételeknek megfelel.

2015. július 15. szerda, 10:29

Új jogintézmény: a magáncsőd

Magánszemélyeknél a fizetőképesség vizsgálatára eddig nem került sor. Az adós mulasztása esetén végrehajtást lehetett indítani ellene, amely bizonyos korlátokkal, a teljes vagyonára kiterjedt. Ezen változtat a természetes személyek adósságrendezéséről szóló 2015. évi CV. törvény, amely bevezeti a magáncsőd intézményét.

2015. július 14. kedd, 11:08

A Magyar Lízingszövetség állásfoglalása a Kúria...

A Kúria 2015. július 7-én döntést hozott a Magyar Lízingszövetség egyik tagvállalatával szemben indított perben. A döntés értelmében a finanszírozott járművet önhatalmúlag nem, csak bírósági határozat ellenében vehetik vissza a pénzügyi szolgáltatók az adós nemfizetése esetén.

2015. július 12. vasárnap, 12:30

A zárt végű pénzügyi lízing adózási és...

Háromrészes cikksorozatunkban a pénzügyi lízingformák és az operatív lízing adózási és számviteli kérdéseit igyekszünk áttekinteni részletesen. A gyakorlatban sokszor komoly problémákat okoz a lízing ügyletek jogi, adózási és számviteli minősítése és megkülönböztetése. Először a pénzügyi lízingen belül is a zárt végű lízinghez kapcsolódó kérdéseket járjuk körbe.

2015. július 08. szerda, 09:51

"Going abroad" alkalmazás

Nem csak céges autóval rendelkezők figyelmébe ajánljuk az Európai Unió applikációját a „Going abroad” alkalmazást.

2015. július 07. kedd, 13:58