Magyar Lízingszövetség / Hasznos / Rólunk írták

Mától módosult a 40 EUR behajtási költségátalány

Megjelent a Magyar közlönyben a 2016. évi IX. törvény a behajtási költségátalányról. A törvény lehetőségként szabályozza a behajtási költségátalány felszámítását, de még erre irányuló igény esetén is mentesülhet az ügyfél, ha a késedelmét időközben kimentette. A behajtási költségátalány érvényesítésére 1 év áll rendelkezésre, utána ez a követelés elévül. 40 EUR-nál kevesebb összegű behajtási költségátalány nem köthető ki.

2016. március 24. csütörtök, 10:54

EU - új személyautó forgalomba helyezés: 14,3 %-os...

Februárban 14,3 %-kal emelkedett az unió piacain az újonnan eladott személyautók száma, több mint 1 millió darabot értékesítettek. A nagyobb piacok közül Olaszországban 27,3, Franciaországban 13, Spanyolországban 12,6, Németországban 12 %-kal nőtt a kereslet.

2016. első két hónapjában 10,1 %-kal nőtt az új forgalomba helyezések száma, több mint 2,1 millió darab új személyautót helyeztek forgalomba. Olaszországban 22,6, Spanyolországban 12,4, Franciaországban 8,7, Németországban 7,8, az Egyesült Királyságban 4,7 %-kal bővült a piac ez időszak alatt.

2016. március 21. hétfő, 13:53

Új haszongépjármű eladás az EU-ban: 12 %-os...

Januárban 12 %-kal nőtt az új haszongépjárművek európai értékesítése, közel 160 ezer darabot adtak el. Olaszországban 23,9, Spanyolországban 21 %-kal helyeztek több új haszongépjárművet forgalomba az első hónapban.

Az új 3,5 tonna alatti kisteherautók értékesítése januárban 11 %-kal nőtt, meghaladva a 130 ezres eladási számot.

Az első hónapban az új 16 tonna feletti nehéz teherautók eladása 18,4 %-kal nőtt, közel 22 ezer darabot értékesítettek.

Az eladásra került új 3,5 tonna feletti haszongépjárművek száma 19,1 %-kal nőtt januárban, közel 27 ezer darabot adtak el.

Januárban az új buszok piaca stabil maradt (-0,2 %) Európában.

2016. február 29. hétfő, 15:05

Jól teljesít a mezőgazdasági lízingpiac

A 2014-es rendkívüli növekedés után tavaly is szinten tudott maradni a kihelyezés a mezőgazdasági gépfinanszírozásban, 2016-ban azonban korrekcióra számítanak a szereplők az agrár lízingpiacon. Jó évet zárt tavaly a magyarországi lízingpiac – derült ki a Magyar Lízingszövetség évértékeléséből. A szövetség tagvállalatai összesen 513 milliárd forintot helyeztek ki az elmúlt évben, ami 13,5 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, az összegen belül a termelőeszközök esetében 279 milliárd forintra rúgott az új kihelyezések értéke, ami 6,1 százalékos növekedésnek felel meg.

2016. február 22. hétfő, 09:32

EU - új személyautó forgalomba helyezés: 6,2 %-os...

Pozitívan indult az év, januárban 6,2 %-kal emelkedett az unió piacain az újonnan eladott személyautók száma, több mint 1 millió darabot értékesítettek. Biztatóak a számok, 2016. január már a 29. egymás után emelkedő hónap volt.

A nagyobb piacok közül Olaszországban 17,4, Spanyolországban 12,1, Franciaországban 3,9, Németországban 3,3, az Egyesült Királyságban 2,9 %-kal nőtt a piac az év első hónapjában.

2016. február 17. szerda, 16:17

Az NHP húzta a lízingpiacot

Közel 16 százalékkal növekedett tavaly a magyar lízingpiac, amiben jelentős szerep jutott az MNB növekedési hitelprogramjának is. Idén visszafogottabb bővülés jöhet.

2016. február 17. szerda, 09:53

Két számjegyű bővülés a lízingpiacon

Növekedéssel zárta a múlt évet a magyar lízingpiac. A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai összesen 513 milliárd forintot helyeztek ki, ami 13,5 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Ezzel párhuzamosan a szerződésszám 10 százalékkal nőtt. A lízingpiaci szereplők szerint 2016-ban, ha lassabb tempóban is, de folytatódhat növekedés, elsősorban a vállalkozások finanszírozási igényei miatt, és elképzelhető, hogy az ingatlanlízing is emelkedő pályára áll.

2016. február 16. kedd, 11:55

Enyhe növekedésre számít a lízingpiac

A Lízingszövetség tagvállalatainál dolgozó szakértők körében végzett nem reprezentatív felmérése alapján a szakma 2016-ban a lízingpiac óvatos, 5% körüli növekedésére számít.

A növekedést elsősorban az EU támogatások, állami támogatások, a kormány szociális támogatási politikája és kisebb mértékben a kedvezményes refinanszírozási források (MNB NHP program, Exim refinanszírozási program) fogják táplálni. A 2016-os évben számítani lehet a kis és közepes vállalkozások beruházásainak növekedésére, és ezzel párhuzamosan a kkv finanszírozás élénkülésére. A Növekedési Hitelprogram segítségével lehívható keretek pénzügyi intézmények közötti elosztása – amennyiben az a jelenleg ismert formában valósul meg - 2016-ban torzítani fogja a piaci szereplők közötti versenyt, mivel egyes szereplők nagyobb, mások jóval kisebb arányban, vagy egyáltalán nem fognak tudni az NHP kedvező refinanszírozási forrásaihoz hozzáférni.

2016. február 04. csütörtök, 11:38

Új haszongépjármű eladás az EU-ban: 12,4 %-os...

Decemberben 14,8 %-kal nőtt az új haszongépjárművek európai értékesítése, közel 192 ezer darabot adtak el. Minden szegmensben növekedést mértek. Olaszországban 23,2, Spanyolországban 23, az Egyesült Királyságban 20,4, Franciaországban 9,4, Németországban 8,7 %-kal helyeztek több új haszongépjárművet forgalomba.

2015-ben több mint 2 millió új haszongépjármű talált gazdára, ami 12,4 %-kal több mint az előző évben. Tavaly Spanyolországban 36,4, az Egyesült Királyságban 16,7, Olaszországban 13,2, Németországban 4,3, Franciaországban 3,1 %-kal nőtt az eladás.

2016. február 01. hétfő, 15:53

Lízing: sok céget érint az új IFRS-standard

Január 13-án a Nemzetközi Számviteli Standard Bizottság (IASB) megjelentette a lízingekről szóló új IFRS standardot, amelynek értelmében a lízingbe vevőknek – egyes kivételektől eltekintve – minden lízingügyletet ki kell mutatniuk a mérlegükben. Ez a rendelkezés leginkább a jelenleg is jelentős operatív lízingállománnyal rendelkező vállalkozásokat érinti (ingatlanbérlők, továbbá ipari berendezéseket, gépeket és a gépjárműveket lízingelők).

2016. január 21. csütörtök, 09:44

EU - új személyautó forgalomba helyezés: 9,3 %-os...

Decemberben 16,6 %-kal emelkedett az unió piacain az újonnan eladott személyautók száma, több mint 1,1 millió darabot értékesítettek. Amióta újra emelkedőben van a piac, most mérték a legnagyobb keresletnövekedést. A nagyobb piacok közül Spanyolországban 20,7, Olaszországban 18,7, Franciaországban 12,5, az Egyesült Királyságban 8,4, Németországban 7,7 %-kal nőtt a kereslet.

2015-ben 9,3 %-kal nőtt az új forgalomba helyezések száma, több mint 13,7 millió darab új személyautót helyeztek forgalomba. Bár emelkedőben van a piac, a növekedés üteme továbbra is alacsony. Spanyolországban 20,9, Olaszországban 15,8, Franciaországban 6,8, az Egyesült Királyságban 6,3, Németországban 5,6 %-kal bővült a piac ez időszak alatt.

2016. január 18. hétfő, 15:47

Módosítaná a Ptk.-t a kormány

Máris módosítaná a Ptk.-t a kormány, így változhatnak a vezető tisztségviselők felelősségére vonatkozó szabályok. Az új Ptk. előkészítését irányító Vékás Lajos jogászprofesszor nyílt levélben tiltakozik az igazságügyi miniszternél.

2016. január 12. kedd, 09:37

Szintet lépett a magyar autópiac

A múlt évben összesen 103 ezer új jármű talált gazdára a magyar járműpiacon, ami 13,8 százalékos növekedést jelent éves összevetésben, 2013-hoz viszonyítva pedig közel 40 százalékos bővülésnek felel meg – közölte a Magyar Lízingszövetség a Datahouse adatai alapján. A szervezet arra számít, hogy a járműpiacon növekedhetnek az eladások az idén is.

2016. január 07. csütörtök, 09:21

Új haszongépjármű eladás az EU-ban: 17,8 %-os...

Novemberben 17,8 %-kal nőtt az új haszongépjárművek európai értékesítése, közel 180 ezer darabot adtak el. Minden szegmensben növekedést mértek. Spanyolországban 52,2, Olaszországban 28,4, Németországban 14,9, az Egyesült Királyságban 14,3, Franciaországban 5,6 %-kal helyeztek több új haszongépjárművet forgalomba.

Januártól novemberig közel 1,9 millió új haszongépjármű talált gazdára, ami 12,2 %-kal több mint az előző év azonos időszakában. Ez idő alatt Spanyolországban 37,9, az Egyesült Királyságban 16,4, Olaszországban 11,9, Németországban 3,9, Franciaországban 2,4 %-kal nőtt az eladás.

2015. december 28. hétfő, 15:53

EU - új személyautó forgalomba helyezés: 13,7 %-os...

Novemberben 2,9 %-kal emelkedett az unió piacain az újonnan eladott személyautók száma, közel 1,1 millió darabot értékesítettek. A nagyobb piacok közül Spanyolországban 25,4, Olaszországban 23,5, Franciaországban 11,3, Németországban 8,9, az Egyesült Királyságban 3,8 %-kal nőtt a kereslet.

Az első tizenegy hónapban 8,7 %-kal nőtt az új forgalomba helyezések száma, több mint 12,6 millió darab új személyautót helyeztek forgalomba. Spanyolországban 20,9, Olaszországban 15,5, az Egyesült Királyságban és Franciaországban 6,2, Németországban 5,4 %-kal bővült a piac ez időszak alatt.

2015. december 17. csütörtök, 10:53

Jó választás a nyílt végű pénzügyi lízing

A vállalkozás használatában álló személyautók finanszírozására ideális megoldást jelenthet a nyílt végű pénzügyi lízing, hiszen számos olyan előnnyel rendelkezik, amelyek gazdaságosabbá teszik a cég számára az autó fenntartását.

2015. december 15. kedd, 09:44

10-15 százalékkal csökkenhet a devizás autóhitelek...

A devizaalapú lakossági autóhiteleket december 1-jén forintosítják a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai, az erről szóló tájékoztató levelet pedig december 15-én postázzák az ügyfeleknek. A forintosítással eltűnik a szerződésekből az árfolyamkockázat - közölte a Magyar Lízingszövetség kedden az MTI-vel.

2015. december 02. szerda, 09:57

A lízingszerződések többségénél csökkenhet a...

A devizalapú lakossági autófinanszírozási szerződéseket december 1-jén forintosítják a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai, ez erről szóló tájékoztató levelet pedig december 15-én postázzák az érintett ügyfeleknek. A forintosítással eltűnik a szerződésekből az árfolyamkockázat, és a törlesztőrészlet az adósok többségénél 10-15 százalékkal csökkenhet. Fontos ugyanakkor, hogy a kamatkockázat továbbra is fennáll – közölte a Magyar Lízingszövetség, amely arra számít, hogy a forintosítás után kevesebb lesz a problémás hitel és tartós, kiszámítható emelkedés várható a járműfinanszírozásban.

2015. december 01. kedd, 21:38

Szja mentes a lízingszerződésből származó...

2015. november 28-ától szja mentes a lízingszerződésből származó elengedés is a lentiek alapján:

2015. évi CLXXXVII. törvény 73. § a), 3. melléklet 1.
Az Szja tv. 1. számú melléklet 7.21. pontja a következők szerint módosul:
(7. Egyéb indokkal adómentes:)
„7.21. a pénzügyi intézmény által elengedett, a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti pénzkölcsön nyújtásából, pénzügyi lízingszerződésből származó követelés (akkor is, ha az elengedés egyezség keretében történik) feltéve, hogy a követelés elengedésére a pénzügyi intézmény belső szabályzatában foglaltak alapján, az azonos helyzetben lévőket egyenlő elbánásban részesítő elv betartásával - független felek között - kerül sor.”

2015. december 01. kedd, 15:47

Új haszongépjármű eladás az EU-ban: 11,6 %-os...

Októberben 6,6 %-kal nőtt az új haszongépjárművek európai értékesítése, több mint 189 ezer darabot adtak el. Minden szegmensben növekedést mértek. Spanyolországban 22,9, Olaszországban 7,6, Németországban 6,7, Franciaországban 3,9 %-kal helyeztek több új haszongépjárművet forgalomba, míg az Egyesült Királyságban ugyanekkor 3 %-kal csökkent a piac.

Januártól októberig több mint 1,7 millió új haszongépjármű talált gazdára, ami 11,6 %-kal több mint az előző év azonos időszakában. Ez idő alatt Spanyolországban 36,5, az Egyesült Királyságban 16,6, Olaszországban 9,8, Németországban 2,7, Franciaországban 2,1 %-kal nőtt az eladás.

2015. december 01. kedd, 13:42