Magyar Lízingszövetség / Hasznos / Rólunk írták

Adósságfék-szabályozást vezet be az MNB

A túlzott lakossági eladósodás és a devizahitelezés újbóli felfutásának megakadályozása érdekében a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) és a hitelfedezeti mutató (HFM) alkalmazásával adósságfék-szabályozást vezet be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) január elsején - közölte a jegybank.

2014. augusztus 27. szerda, 15:46

Zálogjog az új Ptk.-ban

A hitelezők és az adósok érdekeit is megfelelően szolgálják az új Polgári Törvénykönyv zálogjogi szabályai – hangzott el a Jogi Fórum július konferenciáján, amely a zálogjog megváltozott szabályainak bemutatását tűzte zászlajára.

2014. augusztus 12. kedd, 09:45

A százmilliárdos kérdés

Durva kiesést okozhat a lízingcégeknek is a devizahiteles mentőcsomag, a jelenleg ismert szabályok szerint. Pedig nekik tényleges kiadásuk volt az árfolyamréssel és a kamatmódosítások miatt. A 100 milliárd forintos pofon nagyon nem hiányzik a lízingcégeknek, amelyek egyébként a gazdaság fő motorjának kikiáltott kkv-k egyik legfontosabb partnerei.

2014. augusztus 09. szombat, 12:25

Megjelent a Növekedési Hitelprogram második szakasza...

Tekintettel arra, hogy az igénybevétel április folyamán átlépte a 100 milliárd forintot, az MNB – a terméktájékoztatóban foglaltaknak megfelelően – minden hónap első keddi munkanapján rövid elemzést tesz közzé a program addigi kihasználtságáról és a hitelek legfontosabb statisztikai jellemzőiről.

Az augusztus 1-ig beérkezett adatok alapján készített közlemény itt érhető el.

2014. augusztus 08. péntek, 11:00

Könnyen megtizedelheti a devizahiteles csomag a...

Az őszre várható devizahiteles jogszabály várhatóan alaposan felforgatja a lízingpiacot: az előrevetített költségektől jó eséllyel nagy számban fognak bedőlni − elsősorban kisebb − hazai vállalkozások.

2014. augusztus 08. péntek, 10:53

Mire számítsanak a vállalkozások és azok az adósok,...

Cégek mehetnek tönkre, kis- és közepes vállalkozások eshetnek el eszközvásárlási támogatástól a devizahiteleseket mentő törvény miatt – legalábbis erre figyelmeztet a lízingcégek érdekképviselete. Mások úgy látják: túlzás csőddel riogatni. Mégis mire számítsanak a vállalkozások és azok az adósok, akik devizában adósodtak el egy autóért? A Vállalkozók Klubjának vendége Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

2014. augusztus 06. szerda, 09:47

Szárnyal az autóipar, de főleg a cégek vásárolnak

Júliusban, illetve az év első hét hónapjában is nőtt a forgalomba helyezett új autók száma Magyarországon - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) a DataHouse adatai alapján.

2014. augusztus 05. kedd, 09:53

EU: új haszongépjármű eladás – 9,3 %-os...

Júniusban 10,3 %-kal nőtt a kereslet az új haszongépjárművek iránt az unió piacain, összességében több mint 166,1 ezer darabot értékesítettek. Júniusban ezzel a tizedik egymást követő hónap volt, amikor éves szinten nőtt az eladások száma. Míg a 3,5 tonna alatti kisteherautók és a busz szegmensben emelkedett, a 16 tonna feletti nehéz teherautók és a 3,5 tonna feletti haszongépjárművek szegmensben csökkent az új forgalomba-helyezések száma. A legnagyobb piacok közül mindenhol emelkedett az eladási szám: Franciaországban 3,8, Németországban 6,5, Olaszországban 8,6, Spanyolországban 18,9, az Egyesült Királyságban 25,5 %-kal.

Az első félévben 9,3 %-kal több új haszongépjárművet adtak el az unióban, összesen több mint 912,7 ezer darabot. Ez idő alatt Franciaországban stabil maradt a piac (+0,4 %), míg Németországban 8,3, az Egyesült Királyságban 11,1, Olaszországban 13,6, Spanyolországban 38 %-kal bővült.

2014. augusztus 04. hétfő, 10:29

A kkv-k ötszázmilliárdos hitelhez jutnak

Július 29-ig már csaknem 284 milliárd forint összegben, mintegy 7100 vállalkozás jutott hitelhez a növekedési hitelprogram második szakaszában (nhp2), ami június vége óta több mint 60 milliárd forintos növekedést jelent - adta hírül friss számait az MNB.

2014. augusztus 01. péntek, 09:42

Akár 100 milliárdot bukhatnak a lízingcégek - itt a...

Súlyos zavarokat okozhat a gépjárműhitelekkel és gépjárműlízinggel foglalkozó hazai társaságok (lízingcégek, pénzügyi vállalkozások) működésében a devizaalapú finanszírozási szerződések rendezésére irányuló új szabályozás - véli a Magyar Lízingszövetség. Sok lízingcég csődbe mehet.

2014. július 28. hétfő, 12:17

Súlyos zavarokat okozhat a lízingcégeknél a...

Súlyos zavarokat okozhat a gépjárműhitelekkel és gépjárműlízinggel foglalkozó hazai társaságok (lízingcégek, pénzügyi vállalkozások) működésében a devizaalapú finanszírozási szerződések rendezésére irányuló új szabályozás. A Magyar Lízingszövetség álláspontja szerint a törvényalkotók nem fordítottak figyelmet a közvetlenül a fogyasztóknak nyújtott jelzálog alapú lakásfedezetű devizahitelezés és a személygépkocsi lízing- illetve hitelkonstrukciók megkülönböztetésére.

2014. július 28. hétfő, 11:20

EU - új személyautó forgalomba helyezés: 6,5 %-os...

Júniusban 4,5 %-kal emelkedett az unió piacain az újonnan eladott személyautók száma – ezzel a tizedik egymást követő hónapban mértek növekedést. Az újonnan forgalomba helyezett autók száma (közel 1,19 millió darab) azonban a második legalacsonyabb júniusi eladási adat, mióta az ACEA 2003-ban elkezdte a méréseket. Az első félévben 6,5 százalékkal nőtt az eladás, több mint 6,62 millió darab új személyautó talált gazdára.

2014. július 18. péntek, 15:47

Nem tisztességtelenek a lízingszerződések

A Magyar Lízingszövetség állásfoglalása a devizahitelekről szóló új szabályozásról

Súlyos zavarokat okozhat a gépjárműhitelekkel és gépjárműlízinggel foglalkozó hazai társaságok (lízingcégek, pénzügyi vállalkozások) működésében a devizaalapú finanszírozási szerződések rendezésére irányuló új szabályozás. A Magyar Lízingszövetség álláspontja szerint a törvényalkotók nem fordítottak figyelmet a közvetlenül a fogyasztóknak nyújtott jelzálog alapú lakásfedezetű devizahitelezés és a személygépkocsi lízing- illetve hitelkonstrukciók megkülönböztetésére.

2014. július 18. péntek, 13:32

Változások a hitelbiztosítéki rendszerben

Az új Polgári Törvénykönyv a hitelbiztosítékok területén egy modern és kiegyensúlyozott zálogjogi rendszert hoz létre, amely a bizalmi biztosítékokat, mint például a vételi jogot és a biztosítéki célú engedményezést, nélkülözhetővé teszi.

2014. július 17. csütörtök, 11:16

Minden zálogjogosult érvényesítheti zálogjogát...

Az új Polgári Törvénykönyv a hitelbiztosítékok területén egy modern és kiegyensúlyozott zálogjogi rendszert hoz létre, amely a fiduciárius biztosítékokat, mint például a vételi jogot és a biztosítéki célú engedményezést, nélkülözhetővé teszi. „A befektetőknek azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy 2014. március 15-e óta hitelbiztosíték csak az új hitelbiztosítéki rendszernek megfelelően hozható létre” – figyelmeztet Torsten Braner, a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda jogásza. „A tervezett biztosítéki struktúrák semmisségének és más hátrányos jogkövetkezmények elkerülése érdekében elengedhetetlen az alapos jogi előkészítés és tanácsadás”.

2014. július 17. csütörtök, 11:15

EU: új haszongépjármű eladás – 10,8 %-os...

Májusban 10,8 %-kal nőtt a kereslet az új haszongépjárművek iránt az unió piacain, összességében közel 151,5 ezer darabot értékesítettek. Május ezzel a kilencedik egymást követő hónap volt, amikor éves szinten nőtt az eladások száma. Míg a 3,5 tonna alatti kisteherautók és a busz szegmensben emelkedett, a 16 tonna feletti nehéz teherautók és a 3,5 tonna feletti haszongépjárművek szegmensben csökkent az új forgalomba-helyezések száma. A legnagyobb piacok közül Franciaországban stabil (-0,1 %) maradt a piac, az Egyesült Királyságban 12, Olaszországban 13,5, Németországban 16,1, Spanyolországban 41,6 %-kal több új haszongépjármű talált gazdára.

Az első öt hónapban 9,1 %-kal több új haszongépjárművet adtak el az unióban, összesen mintegy 746,7 ezer darabot. Ez idő alatt Franciaországban 0,3 %-kal csökkentek az eladások, míg az Egyesült Királyságban 8, Németországban 8,7, Olaszországban 14,6, Spanyolországban 42,9 %-kal bővült a piac.

2014. július 03. csütörtök, 16:47

Teljes áfa-visszaigénylés az autójavításra?

A javítási anyagköltség áfájának 50 százalékos visszaigénylése helyett a teljes áfa visszaigénylését javasolja a kormánynak a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) és az Autós Nagykoalíció (ANK), mivel ez növelné a legális szervizek forgalmát - közölte a két szakmai szervezet.

2014. július 03. csütörtök, 09:52

Vallott az ECB - így látják Matolcsy ötleteit

Pénzügyi stabilitási szempontból az ECB üdvözli és támogatja a felelős hitelezési követelményekről szóló rendelettervezetben foglalt intézkedéseket, mivel azok a felelős hitelezés és hitelfelvétel támogatását, a piaci fegyelem érvényesítését és a hitelintézetek tevékenysége átláthatóságának fokozását célozzák - állapította meg a Mario Draghi elnök által jegyzett véleményében az Európia Központi Bank (ECB).

2014. július 02. szerda, 09:58

Bíróságon kívül lehet érvényesíteni a zálogjogot

A 2014. március 15-én hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv jelentős változásokat hoz mind a kötelmi jogban, mind a dologi jogban.

2014. július 02. szerda, 09:55

EU - új személyautó forgalomba helyezés: 4,5 %-os...

Májusban 4,5 %-kal emelkedett az unió piacain az újonnan eladott személyautók száma – ezzel a kilencedik egymást követő hónapban mértek növekedést. Az újonnan forgalomba helyezett autók száma (közel 1,1 millió darab) azonban a második legalacsonyabb májusi eladási adat, mióta az ACEA 2003-ban elkezdte a méréseket.

Az első öt hónapban 6,9 százalékkal nőtt az eladás, több mint 5,43 millió darab új személyautó talált gazdára.

2014. június 19. csütörtök, 14:40