Magyar Lízingszövetség / Hasznos / Rólunk írták

Nem tisztességtelenek a lízingszerződések

A Magyar Lízingszövetség állásfoglalása a devizahitelekről szóló új szabályozásról

Súlyos zavarokat okozhat a gépjárműhitelekkel és gépjárműlízinggel foglalkozó hazai társaságok (lízingcégek, pénzügyi vállalkozások) működésében a devizaalapú finanszírozási szerződések rendezésére irányuló új szabályozás. A Magyar Lízingszövetség álláspontja szerint a törvényalkotók nem fordítottak figyelmet a közvetlenül a fogyasztóknak nyújtott jelzálog alapú lakásfedezetű devizahitelezés és a személygépkocsi lízing- illetve hitelkonstrukciók megkülönböztetésére.

2014. július 18. péntek, 13:32

Változások a hitelbiztosítéki rendszerben

Az új Polgári Törvénykönyv a hitelbiztosítékok területén egy modern és kiegyensúlyozott zálogjogi rendszert hoz létre, amely a bizalmi biztosítékokat, mint például a vételi jogot és a biztosítéki célú engedményezést, nélkülözhetővé teszi.

2014. július 17. csütörtök, 11:16

Minden zálogjogosult érvényesítheti zálogjogát...

Az új Polgári Törvénykönyv a hitelbiztosítékok területén egy modern és kiegyensúlyozott zálogjogi rendszert hoz létre, amely a fiduciárius biztosítékokat, mint például a vételi jogot és a biztosítéki célú engedményezést, nélkülözhetővé teszi. „A befektetőknek azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy 2014. március 15-e óta hitelbiztosíték csak az új hitelbiztosítéki rendszernek megfelelően hozható létre” – figyelmeztet Torsten Braner, a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda jogásza. „A tervezett biztosítéki struktúrák semmisségének és más hátrányos jogkövetkezmények elkerülése érdekében elengedhetetlen az alapos jogi előkészítés és tanácsadás”.

2014. július 17. csütörtök, 11:15

EU: új haszongépjármű eladás – 10,8 %-os...

Májusban 10,8 %-kal nőtt a kereslet az új haszongépjárművek iránt az unió piacain, összességében közel 151,5 ezer darabot értékesítettek. Május ezzel a kilencedik egymást követő hónap volt, amikor éves szinten nőtt az eladások száma. Míg a 3,5 tonna alatti kisteherautók és a busz szegmensben emelkedett, a 16 tonna feletti nehéz teherautók és a 3,5 tonna feletti haszongépjárművek szegmensben csökkent az új forgalomba-helyezések száma. A legnagyobb piacok közül Franciaországban stabil (-0,1 %) maradt a piac, az Egyesült Királyságban 12, Olaszországban 13,5, Németországban 16,1, Spanyolországban 41,6 %-kal több új haszongépjármű talált gazdára.

Az első öt hónapban 9,1 %-kal több új haszongépjárművet adtak el az unióban, összesen mintegy 746,7 ezer darabot. Ez idő alatt Franciaországban 0,3 %-kal csökkentek az eladások, míg az Egyesült Királyságban 8, Németországban 8,7, Olaszországban 14,6, Spanyolországban 42,9 %-kal bővült a piac.

2014. július 03. csütörtök, 16:47

Teljes áfa-visszaigénylés az autójavításra?

A javítási anyagköltség áfájának 50 százalékos visszaigénylése helyett a teljes áfa visszaigénylését javasolja a kormánynak a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) és az Autós Nagykoalíció (ANK), mivel ez növelné a legális szervizek forgalmát - közölte a két szakmai szervezet.

2014. július 03. csütörtök, 09:52

Vallott az ECB - így látják Matolcsy ötleteit

Pénzügyi stabilitási szempontból az ECB üdvözli és támogatja a felelős hitelezési követelményekről szóló rendelettervezetben foglalt intézkedéseket, mivel azok a felelős hitelezés és hitelfelvétel támogatását, a piaci fegyelem érvényesítését és a hitelintézetek tevékenysége átláthatóságának fokozását célozzák - állapította meg a Mario Draghi elnök által jegyzett véleményében az Európia Központi Bank (ECB).

2014. július 02. szerda, 09:58

Bíróságon kívül lehet érvényesíteni a zálogjogot

A 2014. március 15-én hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv jelentős változásokat hoz mind a kötelmi jogban, mind a dologi jogban.

2014. július 02. szerda, 09:55

EU - új személyautó forgalomba helyezés: 4,5 %-os...

Májusban 4,5 %-kal emelkedett az unió piacain az újonnan eladott személyautók száma – ezzel a kilencedik egymást követő hónapban mértek növekedést. Az újonnan forgalomba helyezett autók száma (közel 1,1 millió darab) azonban a második legalacsonyabb májusi eladási adat, mióta az ACEA 2003-ban elkezdte a méréseket.

Az első öt hónapban 6,9 százalékkal nőtt az eladás, több mint 5,43 millió darab új személyautó talált gazdára.

2014. június 19. csütörtök, 14:40

Korlátozási kártalanítás

A korlátozási kártalanítás a tulajdonosokkal azonos feltételekkel tulajdoni várományosként a pénzügyi lízingbe vevőt is megilleti.

2014. június 17. kedd, 11:07

Winning with Leasing - Leasing seminar by Sudhir Amembal

A Magyar Lízingszövetség kétnapos workshopot szervez Winning with Leasing címmel. A rendezvény előadója Sudhir Amembal, nemzetközileg elismert lízingszakember, oktató és tanácsadó, számos tanulmány, könyv szerzője.

A rendezvény időpontja: 2014. november 11-12. kedd-szerda 9-17 óráig
A rendezvény helyszíne: NH Budapest City Hotel****  Vígszínház utca 3. H-1137 Budapest

A workshopot angol nyelven rendezzük meg.

Jelentkezni előzetesenmellékelt regisztrációs lap visszaküldésével lehet e-mail-ben (kocsis.krisztina@lizingszovetseg.hu) vagy faxon (061-270-9217) 2014. június 28. szombatig

A rendezvényen való részvételi díj a Lízingszövetség tagjai számára 200.000 Ft+ÁFA, külsős jelentkezőknek 1000 EUR+VAT, mely tartalmazza az étkezések költségeit is.

A workshopot minimum 30 fő jelentkezése esetén tartjuk meg!

2014. június 16. hétfő, 11:59

Kisokos a cégautóadóról

A cégautóadó általános ismertetésén, az adómértékeken, az adó bevallásának és megfizetésének módján túl az Adó szaklap írása külön figyelmet szentel annak, miként kell a gépjárműadóból levonni a cégautóadót.

2014. június 05. csütörtök, 09:21

EU: új haszongépjármű eladás – 5,1 %-os...

Áprilisban 5,1 %-kal nőtt a kereslet az új haszongépjárművek iránt az unió piacain, összességében több mint 151,5 ezer darabot értékesítettek. Április ezzel a nyolcadik egymást követő hónap volt, amikor éves szinten nőtt az eladások száma. Míg a 3,5 tonna alatti kisteherautó és a busz szegmensben emelkedett, a 16 tonna feletti nehéz teherautó és a 3,5 tonna feletti haszongépjármű szegmensben csökkent az új forgalomba-helyezések száma. A legnagyobb piacok közül Spanyolországban 54,6, Olaszországban 15,2 %-kal több új haszongépjármű talált gazdára, Franciaországban kissé nőtt a piac (+0,4 %), míg Németországban 2,1, az Egyesült Királyságban 3,6 %-kal csökkent az eladás.

Az első négy hónapban 8,7 %-kal több új haszongépjárművet adtak el az unióban, összesen mintegy 595,2 ezer darabot. Ez idő alatt Spanyolországban 43,3, Olaszországban 14,4, az Egyesült Királyságban 7,1, Németországban 6,7 %-kal bővült a piac; csak Franciaországban csökkent 0,4 %-kal.

2014. június 02. hétfő, 13:44

Óvakodj a törvénytől? - Fontos Ptk.-változások

A vezetői felelősség szabályai mellett számos más lényeges részlet is megújult a polgári törvénykönyvben, például a követelések érvényesítésénél is nagyon oda kell figyelniük a döntéshozóknak.

2014. május 29. csütörtök, 12:15

Rossz híreket kaptak a bankok a kormánytól és az...

Bár a számok még nem véglegesek, mintegy 30%-kal csökkentheti az új lakossági hitelkihelyezést az MNB által tervezett jövedelemarányos törlesztőrészlet (PTI) szabályozás, letörve és elodázva a trendfordulót - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a Magyar Lízingszövetség közgyűlése előtt elhangzott előadásában. Szavaiból kiderült: a kormány 2016 előtt nem lát lehetőséget arra, hogy együttműködésért cserébe kedvezményt adjon a hitelintézeteknek a bankadóból. A pozitív adóslista kötelezővé tétele legalább úgy tűnik, sínen van.

2014. május 28. szerda, 13:22

Kevesebb lesz a hitel, a lízing

A Magyar Nemzeti Bank által tervezett jövedelemarányos törlesztőrészlet (PTI) szabályozás várhatóan mintegy 30 százalékkal csökkentheti az új lakossági hitelek kihelyezését, emiatt késik majd a trendforduló a hitelnyújtásban - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a Magyar Lízingszövetség közgyűlésén.

2014. május 28. szerda, 13:19

II. Cégautó Konferencia - MEGHÍVÓ

2014. június 4-én szerdán a HVG Kiadó II. Cégautó Konferenciáját tartja, melyre meghívja a Lízingszövetség tagjait is.

Helyszín: Zsámbék, Drivingcamp út 1.

A konferenciát és a tesztvezetéseket három fő, az autóipart is érintő témakör köré szervezik:

2014. május 22. csütörtök, 15:59

EU - új személyautó forgalomba helyezés: 4,6 %-os...

Áprilisban 4,6 %-kal emelkedett az unió piacain az újonnan eladott személyautók száma – ezzel a nyolcadik egymást követő hónapban mértek növekedést. Az újonnan forgalomba helyezett autók számát (közel 1,9 millió darab) tekintve azonban a harmadik legalacsonyabb áprilisi eladási adatot tapasztalták, mióta az ACEA 2003-ban elkezdte a méréseket.

Az első négy hónapban 7,4 százalékkal nőtt az eladás, közel 4,37 millió darab új személyautó talált gazdára.

2014. május 20. kedd, 16:58

Csődöt mond a csődtörvény? Mit hozhatnak az új...

A csődtörvény továbbra sem oldja meg azt a problémát, hogy hazánkban alig akad valódi csődeljárás - a csődöt a végelszámolások elhúzására használják. A szabályozás számos területen problémákat okoz.

2014. május 19. hétfő, 12:17

Nagy változás a felszámolóknál

Júniustól új vezetőség irányítja a Felszámolók Országos Egyesületét (FOE).

2014. május 19. hétfő, 12:16

Eltűnik az autóhitel? Így szabja át az új Ptk. a...

A márciusi törvényváltozás után az autólízing aránya tovább nőhet a hitelekkel szemben a gépjármű finanszírozási piacon - mondta a Lízingszövetség Autó Bizottságának vezetője.

Az interjút itt hallgathatják meg.

2014. május 09. péntek, 09:43