Magyar Lízingszövetség / Hasznos / Rólunk írták

Spóroljon a lakásvásárláson

A lakásvásárlás esetén sokan egyből a hitelre gondolnak, mint kézenfekvő megoldásra, de van más is a palettán, amely sokkal kedvezőbb is lehet. A lakáslízingről van szó.

2014. október 02. csütörtök, 12:14

Tartják a tempót

Augusztusban is komoly bővülést ért el a magyar járműpiac. Továbbra is csak a motorok lógnak ki a sorból.

2014. október 01. szerda, 12:15

Elndult a Lízingblog

Örömmel jelentjük be, hogy elindult a „Minden, ami lízing” névre keresztelve a Magyar Lízingszövetség hivatalos szakmai blogja. A blog a lizing.blog.hu oldalon érhető el, a tartalmakat rendszeresen megosztjuk a Magyar Lízingszövetség hivatalos Facebook oldalán, illetve a szövetség LinkedIn csoportjában is.

2014. október 01. szerda, 11:58

EU: új haszongépjármű eladás – 9,1 %-os...

Júliusban 9,5 %-kal nőtt a kereslet az új haszongépjárművek iránt az unió piacain. A jelentősebb piacok közül csak Franciaországban csökkent a kereslet (-6,7 %), míg Németországban 3,4, Olaszországban 23,7, Spanyolországban 24,5, az Egyesült Királyságban 25,9 %-kal nőtt. Augusztusban 6,1 %-kal több új haszongépjárművet helyeztek forgalomba az unióban, mint egy évvel korábban, összesen közel 104,7 ezer darabot. A nagyobb piacok közül csak Franciaországban (-6,1 %) csökkent az eladás ekkor, míg Németországban 7,7, Olaszországban 10,5, az Egyesült Királyságban 10,7, Spanyolországban 17,6 %-kal emelkedett.

Januártól augusztusig több mint 1171 ezer új haszongépjármű talált gazdára, ami 9,1 %-kal több mint az előző év azonos időszakában. Ez idő alatt Franciaországban (-1 %) stabil maradt a piac, Németországban ugyanakkor 7,5, az Egyesült Királyságban 12,8, Olaszországban 15,1, Spanyolországban 33,9 %-kal bővült.

2014. szeptember 30. kedd, 16:17

Mitől lízing a lízing?

Egy-egy komolyabb értékű eszköz, jármű vásárlását többféleképpen intézhetjük. Például megvesszük készpénzben, hitelből, vagy lízingeljük. De mit is jelent ez utóbbi?

2014. szeptember 30. kedd, 12:16

PénzSztár Országos Középiskolai...

A Magyar Lízingszövetség szakmai partnerként csatlakozott az idén már második alkalommal elinduló PénzSztár névre keresztelt Országos Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Versenyhez. A kezdeményezéshez tavaly 328 iskola összesen 1120 négyfős csapattal (4480 diák) csatlakozott, és még a határon túlról – Erdélyből és a Vajdaságból – is érkeztek nevezések.

2014. szeptember 26. péntek, 14:37

Kinek és mire jó az olcsó hitel?

A jegybank által indított Növekedési Hitelprogram elsősorban a kkv-k finanszírozási igényeire szolgál megoldással, azonban nem mindegy milyen cég milyen céllal veszi igénybe az olcsó forrást. Adunk néhány tippet mire jó, és mire nem az nhp.

2014. szeptember 26. péntek, 09:20

EU - új személyautó forgalomba helyezés: 6 %-os...

Júliusban 5,6, augusztusban 2,1 %-kal emelkedett az unió piacain az újonnan eladott személyautók száma. Az első nyolc hónapban 6 %-kal nőtt az eladás, közel 8,34 millió darab új személyautó talált gazdára.

2014. szeptember 22. hétfő, 14:38

Ennyi hitelt kaphat januártól

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent a jövedelemarányos törlesztőrészlet (jtm) és a hitelfedezeti arányok (hfm) szabályozásáról szóló MNB-rendelet, amely 2015. január elsejétől lesz hatályos.

A korábbi bejelentésnek megfelelően az új szabályozás alapvetően e két pillérből áll. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (jtm) az ügyfelek rendszeres, legális jövedelmének meghatározott arányában korlátozza az új hitel felvételekor maximálisan vállalható törlesztési terheket, és ezáltal mérsékli az ügyfelek eladósodását. A hitelfedezeti mutató (hfm) pedig a fedezett hiteleknél - ilyenek például a jelzáloghitelek - a fedezetek (lakásérték) arányában korlátozza a felvehető hitelek nagyságát.

2014. szeptember 12. péntek, 09:30

Hódít a bérlet

A bérlés már a az egyik legnépszerűbb eszközbeszerzési forma lett a vállalatoknál. Nemzetközi szinten 2-3% éves növekedés várható, és szakértők szerint Magyarországon is hasonló a tendencia. Míg eddig leginkább az autószektorban volt népszerű a bérlet, addig mára látványosan nő az egyéb, például orvostechnológiai vagy IT eszközök külső finanszírozással történő beszerzése. Nemzetközi kutatások ismét IT beruházási boomot jósolnak, ami várhatóan hazánkban is érvényesül. Ez további lendületet adhat a piac ezen új, növekvő szegmensének.

2014. szeptember 11. csütörtök, 11:16

Taroltak a traktorok

2014 első félévében megtörtént a traktorbumm! Az előző év hasonló időszakához képest jelentős növekedést értek el a járműpiac speciális részlegén szereplő masinák, ami a kedvező lízingkonstrukcióknak is köszönhető. Beszédes adat az is, hogy  2005-höz képest az átlagteljesítmény 10 millió lóerőre erősödött!

2014. szeptember 08. hétfő, 12:18

Novemberben elindul a bankunió

Sokkal nagyobbak az EU bankjai saját országuk GDP-jéhez képest, mint az amerikaiak az USA-éhoz képest. Ez, illetve a bankok és államok közötti kölcsönös pénzügyi visszacsatolás (válság során negatív spirál) szükségessé tette a bankunió létrehozását. A bankunió a tervek szerint halad, így novemberben elindulhat az első pillér, vagyis az EKB keretein belül működő egységes bankfelügyeleti mechanizmus - mondta az MKT idei, nyíregyházi Közgazdász-vándorgyűlésén Farkas Ádám, az EBA főigazítója.

2014. szeptember 08. hétfő, 09:30

Szolidan nőtt a hazai lízingpiac

A Magyar Lízingszövetség főtitkára szerint a gépjármű, ezen belül a mezőgazdasági gépek finanszírozásában volt a legnagyobb növekedés, ami elsősorban a jegybank növekedési hitelprogramjának köszönhető.

2014. szeptember 04. csütörtök, 10:46

Bemutatta félévi bizonyítványát a lízingpiac

Az első félévben 35 ezer új szerződés, a kihelyezett összeg pedig 3 százalékkal nőtt. Az „osztály” legjobb tanulója a gép- és a járműszegmens volt. Összességében láthatóak a pozitív jelek a lízingpiacon.

2014. szeptember 03. szerda, 12:20

A céges flották pörgetik a lízingpiacot

2014. szeptember 03. szerda, 10:37

Duplázzák a hitelprogram keretösszegét

Az eddigi kétszeresére, ezermilliárd forintra nő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított növekedési hitelprogram (nhp) második szakaszának keretösszege - közölte a jegybank.

2014. szeptember 03. szerda, 09:23

Váltásra készül a Magyar Lízingszövetség

Felemás képet mutat a lízingpiac féléves bizonyítványa: a második negyedévben az elsőhöz képest minimálisan nőtt a portfólió értéke, azonban 10 százalékos visszaesés látható a tavalyi év hasonló időszakával összevetve. Így 2014. június végén a lízingpiaci állomány 1306 milliárd forintra rúgott. Az első félévben több mint 35 ezer új lízingszerződés született, ami viszont 10 százalékos növekedést jelent éves összevetésben – derül ki a Magyar Lízingszövetség első féléves adataiból. A lízingpiacot egyelőre a járműlízing hajtja, a szövetség tagjai pedig a jövőben fokozott figyelmet fordítanak a kkv-k eszközbeszerzéseire, részben a jegybanki hitelprogram keretében. Így a lízingcégek nagyobb szerepet vállalhatnak a teljes magyar gazdaság élénkítésében.

2014. szeptember 02. kedd, 12:36

Aratnak a traktorok a járműpiacon

A lízingkonstrukciók is segítik a dübörgő traktorpiacot

A legfrissebb statisztikák szerint az autópiac kezd lábra állni, de a tágabban vett járműpiac másik szegmense, a traktorpiac járt a legjobban, hatalmas bővülést mutatott az idén – derül ki a Magyar Lízingszövetség adataiból. Míg 2013-ban az év első hét hónapjában 1874 darab traktor talált gazdára, addig az idei évben már 3201 darab kelt el. A traktorvásárlási boomban a jegybank növekedési hitelprogramja mellett az is szerepet játszik, hogy a vállalkozások pénzügyi helyzete erősödött, és bátrabban vágnak bele ilyen – részben lízingkonstrukcióval finanszírozott – beruházásokba.

2014. szeptember 01. hétfő, 10:31

Elkapkodták a kisteherautókat

Infografika a járműpiacról

2014. augusztus 29. péntek, 12:22

Gömbölyödik a járműpiac

9 százalék, 21 százalék, 51 százalék – csak néhány szám a magyar járműpiacról, amelyek az egyes kategóriákban bekövetkezett növekedésről tanúskodnak. Azaz gömbölyödik a piac.

2014. augusztus 28. csütörtök, 12:24