Magyar Lízingszövetség / Hasznos / Rólunk írták

Kinek és mire jó az olcsó hitel?

A jegybank által indított Növekedési Hitelprogram elsősorban a kkv-k finanszírozási igényeire szolgál megoldással, azonban nem mindegy milyen cég milyen céllal veszi igénybe az olcsó forrást. Adunk néhány tippet mire jó, és mire nem az nhp.

2014. szeptember 26. péntek, 09:20

EU - új személyautó forgalomba helyezés: 6 %-os...

Júliusban 5,6, augusztusban 2,1 %-kal emelkedett az unió piacain az újonnan eladott személyautók száma. Az első nyolc hónapban 6 %-kal nőtt az eladás, közel 8,34 millió darab új személyautó talált gazdára.

2014. szeptember 22. hétfő, 14:38

Ennyi hitelt kaphat januártól

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent a jövedelemarányos törlesztőrészlet (jtm) és a hitelfedezeti arányok (hfm) szabályozásáról szóló MNB-rendelet, amely 2015. január elsejétől lesz hatályos.

A korábbi bejelentésnek megfelelően az új szabályozás alapvetően e két pillérből áll. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (jtm) az ügyfelek rendszeres, legális jövedelmének meghatározott arányában korlátozza az új hitel felvételekor maximálisan vállalható törlesztési terheket, és ezáltal mérsékli az ügyfelek eladósodását. A hitelfedezeti mutató (hfm) pedig a fedezett hiteleknél - ilyenek például a jelzáloghitelek - a fedezetek (lakásérték) arányában korlátozza a felvehető hitelek nagyságát.

2014. szeptember 12. péntek, 09:30

Hódít a bérlet

A bérlés már a az egyik legnépszerűbb eszközbeszerzési forma lett a vállalatoknál. Nemzetközi szinten 2-3% éves növekedés várható, és szakértők szerint Magyarországon is hasonló a tendencia. Míg eddig leginkább az autószektorban volt népszerű a bérlet, addig mára látványosan nő az egyéb, például orvostechnológiai vagy IT eszközök külső finanszírozással történő beszerzése. Nemzetközi kutatások ismét IT beruházási boomot jósolnak, ami várhatóan hazánkban is érvényesül. Ez további lendületet adhat a piac ezen új, növekvő szegmensének.

2014. szeptember 11. csütörtök, 11:16

Taroltak a traktorok

2014 első félévében megtörtént a traktorbumm! Az előző év hasonló időszakához képest jelentős növekedést értek el a járműpiac speciális részlegén szereplő masinák, ami a kedvező lízingkonstrukcióknak is köszönhető. Beszédes adat az is, hogy  2005-höz képest az átlagteljesítmény 10 millió lóerőre erősödött!

2014. szeptember 08. hétfő, 12:18

Novemberben elindul a bankunió

Sokkal nagyobbak az EU bankjai saját országuk GDP-jéhez képest, mint az amerikaiak az USA-éhoz képest. Ez, illetve a bankok és államok közötti kölcsönös pénzügyi visszacsatolás (válság során negatív spirál) szükségessé tette a bankunió létrehozását. A bankunió a tervek szerint halad, így novemberben elindulhat az első pillér, vagyis az EKB keretein belül működő egységes bankfelügyeleti mechanizmus - mondta az MKT idei, nyíregyházi Közgazdász-vándorgyűlésén Farkas Ádám, az EBA főigazítója.

2014. szeptember 08. hétfő, 09:30

Szolidan nőtt a hazai lízingpiac

A Magyar Lízingszövetség főtitkára szerint a gépjármű, ezen belül a mezőgazdasági gépek finanszírozásában volt a legnagyobb növekedés, ami elsősorban a jegybank növekedési hitelprogramjának köszönhető.

2014. szeptember 04. csütörtök, 10:46

Bemutatta félévi bizonyítványát a lízingpiac

Az első félévben 35 ezer új szerződés, a kihelyezett összeg pedig 3 százalékkal nőtt. Az „osztály” legjobb tanulója a gép- és a járműszegmens volt. Összességében láthatóak a pozitív jelek a lízingpiacon.

2014. szeptember 03. szerda, 12:20

A céges flották pörgetik a lízingpiacot

2014. szeptember 03. szerda, 10:37

Duplázzák a hitelprogram keretösszegét

Az eddigi kétszeresére, ezermilliárd forintra nő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított növekedési hitelprogram (nhp) második szakaszának keretösszege - közölte a jegybank.

2014. szeptember 03. szerda, 09:23

Váltásra készül a Magyar Lízingszövetség

Felemás képet mutat a lízingpiac féléves bizonyítványa: a második negyedévben az elsőhöz képest minimálisan nőtt a portfólió értéke, azonban 10 százalékos visszaesés látható a tavalyi év hasonló időszakával összevetve. Így 2014. június végén a lízingpiaci állomány 1306 milliárd forintra rúgott. Az első félévben több mint 35 ezer új lízingszerződés született, ami viszont 10 százalékos növekedést jelent éves összevetésben – derül ki a Magyar Lízingszövetség első féléves adataiból. A lízingpiacot egyelőre a járműlízing hajtja, a szövetség tagjai pedig a jövőben fokozott figyelmet fordítanak a kkv-k eszközbeszerzéseire, részben a jegybanki hitelprogram keretében. Így a lízingcégek nagyobb szerepet vállalhatnak a teljes magyar gazdaság élénkítésében.

2014. szeptember 02. kedd, 12:36

Aratnak a traktorok a járműpiacon

A lízingkonstrukciók is segítik a dübörgő traktorpiacot

A legfrissebb statisztikák szerint az autópiac kezd lábra állni, de a tágabban vett járműpiac másik szegmense, a traktorpiac járt a legjobban, hatalmas bővülést mutatott az idén – derül ki a Magyar Lízingszövetség adataiból. Míg 2013-ban az év első hét hónapjában 1874 darab traktor talált gazdára, addig az idei évben már 3201 darab kelt el. A traktorvásárlási boomban a jegybank növekedési hitelprogramja mellett az is szerepet játszik, hogy a vállalkozások pénzügyi helyzete erősödött, és bátrabban vágnak bele ilyen – részben lízingkonstrukcióval finanszírozott – beruházásokba.

2014. szeptember 01. hétfő, 10:31

Elkapkodták a kisteherautókat

Infografika a járműpiacról

2014. augusztus 29. péntek, 12:22

Gömbölyödik a járműpiac

9 százalék, 21 százalék, 51 százalék – csak néhány szám a magyar járműpiacról, amelyek az egyes kategóriákban bekövetkezett növekedésről tanúskodnak. Azaz gömbölyödik a piac.

2014. augusztus 28. csütörtök, 12:24

Adósságfék-szabályozást vezet be az MNB

A túlzott lakossági eladósodás és a devizahitelezés újbóli felfutásának megakadályozása érdekében a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) és a hitelfedezeti mutató (HFM) alkalmazásával adósságfék-szabályozást vezet be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) január elsején - közölte a jegybank.

2014. augusztus 27. szerda, 15:46

Zálogjog az új Ptk.-ban

A hitelezők és az adósok érdekeit is megfelelően szolgálják az új Polgári Törvénykönyv zálogjogi szabályai – hangzott el a Jogi Fórum július konferenciáján, amely a zálogjog megváltozott szabályainak bemutatását tűzte zászlajára.

2014. augusztus 12. kedd, 09:45

A százmilliárdos kérdés

Durva kiesést okozhat a lízingcégeknek is a devizahiteles mentőcsomag, a jelenleg ismert szabályok szerint. Pedig nekik tényleges kiadásuk volt az árfolyamréssel és a kamatmódosítások miatt. A 100 milliárd forintos pofon nagyon nem hiányzik a lízingcégeknek, amelyek egyébként a gazdaság fő motorjának kikiáltott kkv-k egyik legfontosabb partnerei.

2014. augusztus 09. szombat, 12:25

Megjelent a Növekedési Hitelprogram második szakasza...

Tekintettel arra, hogy az igénybevétel április folyamán átlépte a 100 milliárd forintot, az MNB – a terméktájékoztatóban foglaltaknak megfelelően – minden hónap első keddi munkanapján rövid elemzést tesz közzé a program addigi kihasználtságáról és a hitelek legfontosabb statisztikai jellemzőiről.

Az augusztus 1-ig beérkezett adatok alapján készített közlemény itt érhető el.

2014. augusztus 08. péntek, 11:00

Könnyen megtizedelheti a devizahiteles csomag a...

Az őszre várható devizahiteles jogszabály várhatóan alaposan felforgatja a lízingpiacot: az előrevetített költségektől jó eséllyel nagy számban fognak bedőlni − elsősorban kisebb − hazai vállalkozások.

2014. augusztus 08. péntek, 10:53

Mire számítsanak a vállalkozások és azok az adósok,...

Cégek mehetnek tönkre, kis- és közepes vállalkozások eshetnek el eszközvásárlási támogatástól a devizahiteleseket mentő törvény miatt – legalábbis erre figyelmeztet a lízingcégek érdekképviselete. Mások úgy látják: túlzás csőddel riogatni. Mégis mire számítsanak a vállalkozások és azok az adósok, akik devizában adósodtak el egy autóért? A Vállalkozók Klubjának vendége Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

2014. augusztus 06. szerda, 09:47