Magyar Lízingszövetség / Hasznos / Rólunk írták

Szolidan nőtt a hazai lízingpiac

A Magyar Lízingszövetség főtitkára szerint a gépjármű, ezen belül a mezőgazdasági gépek finanszírozásában volt a legnagyobb növekedés, ami elsősorban a jegybank növekedési hitelprogramjának köszönhető.

2014. szeptember 04. csütörtök, 10:46

Bemutatta félévi bizonyítványát a lízingpiac

Az első félévben 35 ezer új szerződés, a kihelyezett összeg pedig 3 százalékkal nőtt. Az „osztály” legjobb tanulója a gép- és a járműszegmens volt. Összességében láthatóak a pozitív jelek a lízingpiacon.

2014. szeptember 03. szerda, 12:20

A céges flották pörgetik a lízingpiacot

2014. szeptember 03. szerda, 10:37

Duplázzák a hitelprogram keretösszegét

Az eddigi kétszeresére, ezermilliárd forintra nő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított növekedési hitelprogram (nhp) második szakaszának keretösszege - közölte a jegybank.

2014. szeptember 03. szerda, 09:23

Váltásra készül a Magyar Lízingszövetség

Felemás képet mutat a lízingpiac féléves bizonyítványa: a második negyedévben az elsőhöz képest minimálisan nőtt a portfólió értéke, azonban 10 százalékos visszaesés látható a tavalyi év hasonló időszakával összevetve. Így 2014. június végén a lízingpiaci állomány 1306 milliárd forintra rúgott. Az első félévben több mint 35 ezer új lízingszerződés született, ami viszont 10 százalékos növekedést jelent éves összevetésben – derül ki a Magyar Lízingszövetség első féléves adataiból. A lízingpiacot egyelőre a járműlízing hajtja, a szövetség tagjai pedig a jövőben fokozott figyelmet fordítanak a kkv-k eszközbeszerzéseire, részben a jegybanki hitelprogram keretében. Így a lízingcégek nagyobb szerepet vállalhatnak a teljes magyar gazdaság élénkítésében.

2014. szeptember 02. kedd, 12:36

Aratnak a traktorok a járműpiacon

A lízingkonstrukciók is segítik a dübörgő traktorpiacot

A legfrissebb statisztikák szerint az autópiac kezd lábra állni, de a tágabban vett járműpiac másik szegmense, a traktorpiac járt a legjobban, hatalmas bővülést mutatott az idén – derül ki a Magyar Lízingszövetség adataiból. Míg 2013-ban az év első hét hónapjában 1874 darab traktor talált gazdára, addig az idei évben már 3201 darab kelt el. A traktorvásárlási boomban a jegybank növekedési hitelprogramja mellett az is szerepet játszik, hogy a vállalkozások pénzügyi helyzete erősödött, és bátrabban vágnak bele ilyen – részben lízingkonstrukcióval finanszírozott – beruházásokba.

2014. szeptember 01. hétfő, 10:31

Elkapkodták a kisteherautókat

Infografika a járműpiacról

2014. augusztus 29. péntek, 12:22

Gömbölyödik a járműpiac

9 százalék, 21 százalék, 51 százalék – csak néhány szám a magyar járműpiacról, amelyek az egyes kategóriákban bekövetkezett növekedésről tanúskodnak. Azaz gömbölyödik a piac.

2014. augusztus 28. csütörtök, 12:24

Adósságfék-szabályozást vezet be az MNB

A túlzott lakossági eladósodás és a devizahitelezés újbóli felfutásának megakadályozása érdekében a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) és a hitelfedezeti mutató (HFM) alkalmazásával adósságfék-szabályozást vezet be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) január elsején - közölte a jegybank.

2014. augusztus 27. szerda, 15:46

Zálogjog az új Ptk.-ban

A hitelezők és az adósok érdekeit is megfelelően szolgálják az új Polgári Törvénykönyv zálogjogi szabályai – hangzott el a Jogi Fórum július konferenciáján, amely a zálogjog megváltozott szabályainak bemutatását tűzte zászlajára.

2014. augusztus 12. kedd, 09:45

A százmilliárdos kérdés

Durva kiesést okozhat a lízingcégeknek is a devizahiteles mentőcsomag, a jelenleg ismert szabályok szerint. Pedig nekik tényleges kiadásuk volt az árfolyamréssel és a kamatmódosítások miatt. A 100 milliárd forintos pofon nagyon nem hiányzik a lízingcégeknek, amelyek egyébként a gazdaság fő motorjának kikiáltott kkv-k egyik legfontosabb partnerei.

2014. augusztus 09. szombat, 12:25

Megjelent a Növekedési Hitelprogram második szakasza...

Tekintettel arra, hogy az igénybevétel április folyamán átlépte a 100 milliárd forintot, az MNB – a terméktájékoztatóban foglaltaknak megfelelően – minden hónap első keddi munkanapján rövid elemzést tesz közzé a program addigi kihasználtságáról és a hitelek legfontosabb statisztikai jellemzőiről.

Az augusztus 1-ig beérkezett adatok alapján készített közlemény itt érhető el.

2014. augusztus 08. péntek, 11:00

Könnyen megtizedelheti a devizahiteles csomag a...

Az őszre várható devizahiteles jogszabály várhatóan alaposan felforgatja a lízingpiacot: az előrevetített költségektől jó eséllyel nagy számban fognak bedőlni − elsősorban kisebb − hazai vállalkozások.

2014. augusztus 08. péntek, 10:53

Mire számítsanak a vállalkozások és azok az adósok,...

Cégek mehetnek tönkre, kis- és közepes vállalkozások eshetnek el eszközvásárlási támogatástól a devizahiteleseket mentő törvény miatt – legalábbis erre figyelmeztet a lízingcégek érdekképviselete. Mások úgy látják: túlzás csőddel riogatni. Mégis mire számítsanak a vállalkozások és azok az adósok, akik devizában adósodtak el egy autóért? A Vállalkozók Klubjának vendége Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

2014. augusztus 06. szerda, 09:47

Szárnyal az autóipar, de főleg a cégek vásárolnak

Júliusban, illetve az év első hét hónapjában is nőtt a forgalomba helyezett új autók száma Magyarországon - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) a DataHouse adatai alapján.

2014. augusztus 05. kedd, 09:53

EU: új haszongépjármű eladás – 9,3 %-os...

Júniusban 10,3 %-kal nőtt a kereslet az új haszongépjárművek iránt az unió piacain, összességében több mint 166,1 ezer darabot értékesítettek. Júniusban ezzel a tizedik egymást követő hónap volt, amikor éves szinten nőtt az eladások száma. Míg a 3,5 tonna alatti kisteherautók és a busz szegmensben emelkedett, a 16 tonna feletti nehéz teherautók és a 3,5 tonna feletti haszongépjárművek szegmensben csökkent az új forgalomba-helyezések száma. A legnagyobb piacok közül mindenhol emelkedett az eladási szám: Franciaországban 3,8, Németországban 6,5, Olaszországban 8,6, Spanyolországban 18,9, az Egyesült Királyságban 25,5 %-kal.

Az első félévben 9,3 %-kal több új haszongépjárművet adtak el az unióban, összesen több mint 912,7 ezer darabot. Ez idő alatt Franciaországban stabil maradt a piac (+0,4 %), míg Németországban 8,3, az Egyesült Királyságban 11,1, Olaszországban 13,6, Spanyolországban 38 %-kal bővült.

2014. augusztus 04. hétfő, 10:29

A kkv-k ötszázmilliárdos hitelhez jutnak

Július 29-ig már csaknem 284 milliárd forint összegben, mintegy 7100 vállalkozás jutott hitelhez a növekedési hitelprogram második szakaszában (nhp2), ami június vége óta több mint 60 milliárd forintos növekedést jelent - adta hírül friss számait az MNB.

2014. augusztus 01. péntek, 09:42

Akár 100 milliárdot bukhatnak a lízingcégek - itt a...

Súlyos zavarokat okozhat a gépjárműhitelekkel és gépjárműlízinggel foglalkozó hazai társaságok (lízingcégek, pénzügyi vállalkozások) működésében a devizaalapú finanszírozási szerződések rendezésére irányuló új szabályozás - véli a Magyar Lízingszövetség. Sok lízingcég csődbe mehet.

2014. július 28. hétfő, 12:17

Súlyos zavarokat okozhat a lízingcégeknél a...

Súlyos zavarokat okozhat a gépjárműhitelekkel és gépjárműlízinggel foglalkozó hazai társaságok (lízingcégek, pénzügyi vállalkozások) működésében a devizaalapú finanszírozási szerződések rendezésére irányuló új szabályozás. A Magyar Lízingszövetség álláspontja szerint a törvényalkotók nem fordítottak figyelmet a közvetlenül a fogyasztóknak nyújtott jelzálog alapú lakásfedezetű devizahitelezés és a személygépkocsi lízing- illetve hitelkonstrukciók megkülönböztetésére.

2014. július 28. hétfő, 11:20

EU - új személyautó forgalomba helyezés: 6,5 %-os...

Júniusban 4,5 %-kal emelkedett az unió piacain az újonnan eladott személyautók száma – ezzel a tizedik egymást követő hónapban mértek növekedést. Az újonnan forgalomba helyezett autók száma (közel 1,19 millió darab) azonban a második legalacsonyabb júniusi eladási adat, mióta az ACEA 2003-ban elkezdte a méréseket. Az első félévben 6,5 százalékkal nőtt az eladás, több mint 6,62 millió darab új személyautó talált gazdára.

2014. július 18. péntek, 15:47