Magyar Lízingszövetség / Hasznos / Rólunk írták

Konszolidációs időszak köszönt be a lízingpiacon

A lakossági aktivitás erősödésében és a mezőgazdaságban látja a lízingpiac felfutásának lehetőségét a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Lévai Gábor a Napi Gazdaságnak azt is elmondta, hogy a szektor a hiteltermékek rendezésének hatására már akár 150 milliárd forint veszteséget is elképzelhetőnek tart és egyúttal a lízingpiac konszolidációjával számol.

2014. október 10. péntek, 09:44

Ma indul a PénzSztár - Második Országos...

Összesen 712, négyfős középiskolás csapat részvételével, október 9-én internetes selejtezővel indul a legnagyobb országos pénzügyi-gazdasági vetélkedő, a PénzSztár. Az idén második alkalommal – a TakarékBank, a MET és a Provident fő támogatásával – megrendezett, december 11-ig tartó verseny témakörei lefedik a gazdaság és a pénzügyek valamennyi fontosabb területét. A győztes csapat tagjai száz-százezer forinttal és egy-egy okostelefonnal gazdagodnak.

2014. október 09. csütörtök, 10:14

Így érdemes eladósodni devizában - állami segítséggel

Alacsony és fix kamaton ketyegő forrásból támadhatnak külföldre a magyar cégek.

2014. október 09. csütörtök, 10:05

Baj van! Mit tegyek?

Sok háztartásban előfordulhat, hogy nem tudják fizetni a kötelezettségeiket. Ilyenkor sokan elbújnak, ahelyett, hogy egyezkednének. Mindig van megoldás.

2014. október 08. szerda, 12:08

Megdöbbentő adat jött

A járműpiaci folyamatos gömbölyödéséről már írtunk, de érdemes az összesített statisztikát is megnézni, milyen járműveké volt a főszerep. Egészen meglepő a végeredmény.

2014. október 07. kedd, 12:10

Kilenc bank csatlakozott az Exim lízingprogramjához

Eddig kilenc hitelintézet csatlakozott az Eximbank lízingfinanszírozásához - Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója a bankok képviselőivel hétfőn Budapesten írta alá az erről szóló magállapodást.

2014. október 07. kedd, 09:10

Ennyiért lízingeltek: 5580 milliárd forint

Az európai lízingcégek 18 milliárd euró értékben kötöttek új lízingszerződést a második negyedévben. Ez 9 százalékos plusz. A profitjuk még durvábban nőtt.

2014. október 06. hétfő, 12:11

Irdatlan pénz a "mosógépben"

A pénzügyi szolgáltatók, köztük a lízingcégek ügyfelei is sokszor zabosak, amikor egy rakás, szerintük látszólag felesleges adatokat kérnek tőlük. A lízingcégek ezt nem azért csinálják, hogy zaklassák az ügyfelet, hanem mert kötelességük - mégpedig a pénzmosás elleni szabályok miatt.

2014. október 03. péntek, 12:12

Spóroljon a lakásvásárláson

A lakásvásárlás esetén sokan egyből a hitelre gondolnak, mint kézenfekvő megoldásra, de van más is a palettán, amely sokkal kedvezőbb is lehet. A lakáslízingről van szó.

2014. október 02. csütörtök, 12:14

Tartják a tempót

Augusztusban is komoly bővülést ért el a magyar járműpiac. Továbbra is csak a motorok lógnak ki a sorból.

2014. október 01. szerda, 12:15

Elndult a Lízingblog

Örömmel jelentjük be, hogy elindult a „Minden, ami lízing” névre keresztelve a Magyar Lízingszövetség hivatalos szakmai blogja. A blog a lizing.blog.hu oldalon érhető el, a tartalmakat rendszeresen megosztjuk a Magyar Lízingszövetség hivatalos Facebook oldalán, illetve a szövetség LinkedIn csoportjában is.

2014. október 01. szerda, 11:58

EU: új haszongépjármű eladás – 9,1 %-os...

Júliusban 9,5 %-kal nőtt a kereslet az új haszongépjárművek iránt az unió piacain. A jelentősebb piacok közül csak Franciaországban csökkent a kereslet (-6,7 %), míg Németországban 3,4, Olaszországban 23,7, Spanyolországban 24,5, az Egyesült Királyságban 25,9 %-kal nőtt. Augusztusban 6,1 %-kal több új haszongépjárművet helyeztek forgalomba az unióban, mint egy évvel korábban, összesen közel 104,7 ezer darabot. A nagyobb piacok közül csak Franciaországban (-6,1 %) csökkent az eladás ekkor, míg Németországban 7,7, Olaszországban 10,5, az Egyesült Királyságban 10,7, Spanyolországban 17,6 %-kal emelkedett.

Januártól augusztusig több mint 1171 ezer új haszongépjármű talált gazdára, ami 9,1 %-kal több mint az előző év azonos időszakában. Ez idő alatt Franciaországban (-1 %) stabil maradt a piac, Németországban ugyanakkor 7,5, az Egyesült Királyságban 12,8, Olaszországban 15,1, Spanyolországban 33,9 %-kal bővült.

2014. szeptember 30. kedd, 16:17

Mitől lízing a lízing?

Egy-egy komolyabb értékű eszköz, jármű vásárlását többféleképpen intézhetjük. Például megvesszük készpénzben, hitelből, vagy lízingeljük. De mit is jelent ez utóbbi?

2014. szeptember 30. kedd, 12:16

PénzSztár Országos Középiskolai...

A Magyar Lízingszövetség szakmai partnerként csatlakozott az idén már második alkalommal elinduló PénzSztár névre keresztelt Országos Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Versenyhez. A kezdeményezéshez tavaly 328 iskola összesen 1120 négyfős csapattal (4480 diák) csatlakozott, és még a határon túlról – Erdélyből és a Vajdaságból – is érkeztek nevezések.

2014. szeptember 26. péntek, 14:37

Kinek és mire jó az olcsó hitel?

A jegybank által indított Növekedési Hitelprogram elsősorban a kkv-k finanszírozási igényeire szolgál megoldással, azonban nem mindegy milyen cég milyen céllal veszi igénybe az olcsó forrást. Adunk néhány tippet mire jó, és mire nem az nhp.

2014. szeptember 26. péntek, 09:20

EU - új személyautó forgalomba helyezés: 6 %-os...

Júliusban 5,6, augusztusban 2,1 %-kal emelkedett az unió piacain az újonnan eladott személyautók száma. Az első nyolc hónapban 6 %-kal nőtt az eladás, közel 8,34 millió darab új személyautó talált gazdára.

2014. szeptember 22. hétfő, 14:38

Ennyi hitelt kaphat januártól

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent a jövedelemarányos törlesztőrészlet (jtm) és a hitelfedezeti arányok (hfm) szabályozásáról szóló MNB-rendelet, amely 2015. január elsejétől lesz hatályos.

A korábbi bejelentésnek megfelelően az új szabályozás alapvetően e két pillérből áll. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (jtm) az ügyfelek rendszeres, legális jövedelmének meghatározott arányában korlátozza az új hitel felvételekor maximálisan vállalható törlesztési terheket, és ezáltal mérsékli az ügyfelek eladósodását. A hitelfedezeti mutató (hfm) pedig a fedezett hiteleknél - ilyenek például a jelzáloghitelek - a fedezetek (lakásérték) arányában korlátozza a felvehető hitelek nagyságát.

2014. szeptember 12. péntek, 09:30

Hódít a bérlet

A bérlés már a az egyik legnépszerűbb eszközbeszerzési forma lett a vállalatoknál. Nemzetközi szinten 2-3% éves növekedés várható, és szakértők szerint Magyarországon is hasonló a tendencia. Míg eddig leginkább az autószektorban volt népszerű a bérlet, addig mára látványosan nő az egyéb, például orvostechnológiai vagy IT eszközök külső finanszírozással történő beszerzése. Nemzetközi kutatások ismét IT beruházási boomot jósolnak, ami várhatóan hazánkban is érvényesül. Ez további lendületet adhat a piac ezen új, növekvő szegmensének.

2014. szeptember 11. csütörtök, 11:16

Taroltak a traktorok

2014 első félévében megtörtént a traktorbumm! Az előző év hasonló időszakához képest jelentős növekedést értek el a járműpiac speciális részlegén szereplő masinák, ami a kedvező lízingkonstrukcióknak is köszönhető. Beszédes adat az is, hogy  2005-höz képest az átlagteljesítmény 10 millió lóerőre erősödött!

2014. szeptember 08. hétfő, 12:18

Novemberben elindul a bankunió

Sokkal nagyobbak az EU bankjai saját országuk GDP-jéhez képest, mint az amerikaiak az USA-éhoz képest. Ez, illetve a bankok és államok közötti kölcsönös pénzügyi visszacsatolás (válság során negatív spirál) szükségessé tette a bankunió létrehozását. A bankunió a tervek szerint halad, így novemberben elindulhat az első pillér, vagyis az EKB keretein belül működő egységes bankfelügyeleti mechanizmus - mondta az MKT idei, nyíregyházi Közgazdász-vándorgyűlésén Farkas Ádám, az EBA főigazítója.

2014. szeptember 08. hétfő, 09:30