Új alelnök és elnökségi tagok a Magyar...

Zs. Nagy Istvánt választotta meg alelnöknek a Magyar Lízingszövetség pénteki közgyűlése. A grémium új elnökségi tagokat is választott Pesti Tímea (vezérigazgató, LeasePlan) és Göblös Gergely (vezérigazgató,Raiffeisen Corporate Lízing) személyében.

2018. október 15. hétfő, 11:26

Tuboly Zoltán lett az év lízingszakembere

Tuboly Zoltánt, az OTP Bank számviteli és pénzügyi ügyvezető igazgatóját választották meg az év lízingszakemberének a balatonfüredi Lízing Szakmai Napokon. Az évtizedes tapasztalatokkal rendelkező lízingpiaci szakember elsősorban a lízingfinanszírozás adózási területén elért eredményeivel érdemelte ki az elismerést.

2018. október 15. hétfő, 11:14

Kilenc lízing partnerével írt alá...

A Magyar Lízingszövetség által rendezett Lízing Szakmai Napok keretében kilenc lízing partnerével írt alá szándéknyilatkozatot az EXIM csütörtök délelőtt Balatonfüreden. Az Exportélénkítő Lízing-refinanszírozási Hitelkeret konstrukciójához való csatlakozás célja, hogy hatékony együttműködéssel ösztönözze a magyar KKV szektor exportpiacokon való megjelenését, támogassa azok nemzetközi versenyképességét.

2018. október 15. hétfő, 10:57

Lökést kaphat a magyar export – lízingcégek léptek...

A magyar export fejlődése érdekében együttműködést kötött a Magyar Export-Import Bank Zrt. (EXIM) és a Magyar Lízingszövetség kilenc tagvállalata csütörtökön a magyar lízingszakma éves konferenciáján, a Balatonfüreden rendezett Lízing Szakmai Napokon. A rendezvényen Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke beszélt arról, hogy az idén 18 százalékos növekedést elérő magyar lízingpiac lendületben maradhat, a járműfinanszírozás erőteljes bővülése és a „termőre” forduló, részben uniós források segítségével megvalósuló beruházások eredményeként.

2018. október 15. hétfő, 10:54

Kedvező változást hozhatnak az autópiacon az...

Pozitív változás jöhet az autófinanszírozásban. Egy uniós határozat alapján Magyarországnak lehetősége lesz azon szabályok módosítására, amelynek eredményeként a jövőben a mostaninál egyszerűbb lehet a magán- és üzleti használatban egyaránt lévő vállalati autók bérleti díja, valamint a nyílt végű lízing díja forgalmi adójának arányos levonásba helyezése. Ha megszületik az új szabályozás, akkor a Magyar Lízingszövetség szerint lökést kaphat az autó- és flottafinanszírozás, ezen keresztül pedig az újautó-piac is.

2018. október 07. vasárnap, 16:35

NHP fix konstrukció elindítása

A Monetáris Tanács tegnapi döntése nyomán az MNB 2019 elején elindítja a Növekedési Hitelprogram Fix (NHP fix) elnevezésű konstrukciót, 1000 milliárd forintos keretösszeggel.

Az új konstrukció a legfontosabb paraméterei és a lebonyolítás módja tekintetében meg fog egyezni az NHP korábbi szakaszaival. Így az MNB 0 százalékos kamat mellett biztosít majd a hitelintézeteknek refinanszírozási forrást, amelyet azok maximum 2,5 százalékos kamatmarzs mellett hitelezhetnek tovább kkv-nak, új beruházások forint alapú finanszírozására. Az NHP fix az NHP korábbi szakaszainál célzottabbnak tekinthető, ami alapvetően az alábbi három fő jellemzőben mutatkozik meg (ezek közül csak az első kettő releváns a hitelfelvevő kkv-k szempontjából): 1) csak 3 évnél hosszabb futamidejű hitelek nyújthatók, 2) csak beruházási célra nyújthatók hitelek, és várhatóan ezen belül is szűkül a felhasználás köre a harmadik szakaszhoz képest, 3) a program a bankrendszeri likviditás szempontjából semleges, mert az NHP fix keretében folyósított hitelvolumenből fakadó többletlikviditás alapkamaton sterilizálásra kerül. Az új konstrukcióval az MNB-nek tehát nem célja a bankrendszerben lévő likviditás mennyiségék növelése, mindössze a kkv-hitelezés szerkezetére kíván hatást gyakorolni. Az NHP fix keretében történt folyósításokból adódó többlet pénzmennyiséget az MNB a preferenciális betéti konstrukcióval kívánja lekötni (sterilizálni), melynek keretében az arra jogosult ­– NHP fixben részt vevő – hitelintézetek alapkamaton helyezhetnek el betétet a jegybanknál.

A konstrukció elindításának jegybanki szempontjait és fontosabb paramétereit tartalmazó háttéranyag itt érhető el.

A Lízingszövetség további egyeztetéseket kezdeményezett az MNB-vel az új kontstrukcióval kapcsolatosan.

2018. szeptember 19. szerda, 12:08