Kedvező változást hozhatnak az autópiacon az...

Pozitív változás jöhet az autófinanszírozásban. Egy uniós határozat alapján Magyarországnak lehetősége lesz azon szabályok módosítására, amelynek eredményeként a jövőben a mostaninál egyszerűbb lehet a magán- és üzleti használatban egyaránt lévő vállalati autók bérleti díja, valamint a nyílt végű lízing díja forgalmi adójának arányos levonásba helyezése. Ha megszületik az új szabályozás, akkor a Magyar Lízingszövetség szerint lökést kaphat az autó- és flottafinanszírozás, ezen keresztül pedig az újautó-piac is.

2018. október 07. vasárnap, 16:35

NHP fix konstrukció elindítása

A Monetáris Tanács tegnapi döntése nyomán az MNB 2019 elején elindítja a Növekedési Hitelprogram Fix (NHP fix) elnevezésű konstrukciót, 1000 milliárd forintos keretösszeggel.

Az új konstrukció a legfontosabb paraméterei és a lebonyolítás módja tekintetében meg fog egyezni az NHP korábbi szakaszaival. Így az MNB 0 százalékos kamat mellett biztosít majd a hitelintézeteknek refinanszírozási forrást, amelyet azok maximum 2,5 százalékos kamatmarzs mellett hitelezhetnek tovább kkv-nak, új beruházások forint alapú finanszírozására. Az NHP fix az NHP korábbi szakaszainál célzottabbnak tekinthető, ami alapvetően az alábbi három fő jellemzőben mutatkozik meg (ezek közül csak az első kettő releváns a hitelfelvevő kkv-k szempontjából): 1) csak 3 évnél hosszabb futamidejű hitelek nyújthatók, 2) csak beruházási célra nyújthatók hitelek, és várhatóan ezen belül is szűkül a felhasználás köre a harmadik szakaszhoz képest, 3) a program a bankrendszeri likviditás szempontjából semleges, mert az NHP fix keretében folyósított hitelvolumenből fakadó többletlikviditás alapkamaton sterilizálásra kerül. Az új konstrukcióval az MNB-nek tehát nem célja a bankrendszerben lévő likviditás mennyiségék növelése, mindössze a kkv-hitelezés szerkezetére kíván hatást gyakorolni. Az NHP fix keretében történt folyósításokból adódó többlet pénzmennyiséget az MNB a preferenciális betéti konstrukcióval kívánja lekötni (sterilizálni), melynek keretében az arra jogosult ­– NHP fixben részt vevő – hitelintézetek alapkamaton helyezhetnek el betétet a jegybanknál.

A konstrukció elindításának jegybanki szempontjait és fontosabb paramétereit tartalmazó háttéranyag itt érhető el.

A Lízingszövetség további egyeztetéseket kezdeményezett az MNB-vel az új kontstrukcióval kapcsolatosan.

2018. szeptember 19. szerda, 12:08

Lízingszövetség: Autópiaci körkép –...

Bár nyolc hónap alatt 31 százalékkal közel 96 ezerre nőtt az eladott új autók száma, ennél több, 107 ezer használt import autó kerül forgalomba – áll a Magyar Lízingszövetség autópiaci összeállításában. Bár a lízing elsősorban az új autóknál kap szerepet, a Szövetség most arra is felhívja a figyelmet, hogyan érdemes használt autót vásárolni.

2018. szeptember 10. hétfő, 11:55

PénzSztár 2018

2018. szeptember 04. kedd, 12:52

Jókora plusz és rekord a lízingpiacon - infografika

2018. augusztus 13. hétfő, 12:13

Jókora plusz és rekord a lízingpiacon

Fokozta az ütemet a magyar lízingpiac: az első félévben a finanszírozott összeg elérte a 329 milliárd forintot, ami egyrészt sokéves csúcs, másrészt 18 százalékos növekedést jelent éves szinten és meghaladja az első negyedévben elért 16 százalékos növekedést. A Magyar Lízingszövetség szerint a bővülés elsősorban a továbbra is nagyon jól szereplő járműfinanszírozásnak köszönhető, de növekedés volt a termelőeszközöknél is. A lízingcégek az idén közel 20 százalékos növekedéssel számolnak.

2018. augusztus 13. hétfő, 11:31