A Magyar Lízingszövetség állásfoglalása az...

Megszületett a megállapodás a devizalalapú autófinanszírozási szerződések forintosításáról. A kormány és a Bankszövetség között létrejött egyezség értelmében piaci árfolyamon, de 31 milliárd forintos támogatással történik a forintosítás. Az átváltási árfolyam az euróhitelek esetében 309,20 forintos, a svájci frank esetében pedig 287,20 forintos árfolyamon történik majd, de a jelzáloghiteleknél korábban megállapított kedvezményes árfolyam - 308,97 forint/euró, és 256,47 forint/frank - alapján jóváírást kapnak az ügyfelek. Az átváltáshoz kapcsolódó jóváírás 31 milliárd forintos összegét fele-fele részben állja a költségvetés, illetve a bankok. Az átváltás után a kamatokat a bankok nem emelhetik.

2015. augusztus 19. szerda, 16:51

Két számjegyű többlet a lízingpiacon

Tovább növekedett a magyar lízingpiac: a második negyedév végén a finanszírozott összeg 226 milliárd forintra rúgott, ami 22,1 százalékos bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az új szerződések száma 10 százalékkal 37,3 ezerre nőtt éves összevetésben. A jegybanki hitelprogram keretében az első félévben 60 milliárd forintot helyeztek ki a lízingcégek, ez 107 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket.

2015. augusztus 19. szerda, 16:49

Az MNB segíti a megmaradt lakossági devizahitelek...

Megkezdődhet a fogyasztói devizahitelek forintra váltása és ezzel a lakossági devizahitelek korszakának teljes lezárása. Az MNB és a Bankszövetség között 2015. augusztus 19-én megkötött megállapodás értelmében az MNB rendelkezésre bocsátja a forintosításhoz szükséges svájci frank mennyiséget. Az MNB az első tenderét 2015. augusztus 24-én tartja, ahol a partnerbankok a szükséges svájci frank mennyiségét a tender időpontjában elérhető legutolsó hivatalos MNB árfolyamon tudják beszerezni.

2015. augusztus 19. szerda, 15:14

Bejelentették az autó- és a személyi hitelek...

Piaci árfolyamon, de összesen 31 milliárd forintos támogatással forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán, Budapesten. Az átváltás önkéntes lesz az ügyfelek részéről, és a bankok nem utasíthatják el.

2015. augusztus 19. szerda, 15:00

Varga bejelentette: újabb forintosításról döntött a...

Váratlan doorstep sajtótájékoztatót tartott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Itt bejelentette, hogy a kormány a tegnapi ülésén döntött arról: forintosítják a gépjármű és személyi hiteleket, a szerda déli piaci árfolyamon. Az ügyfelek emellett 31 milliárd forintnyi jóváírásban részesülnek, amit fele-fele részben finanszíroznak a bankok és az állam. Így gyakorlatilag úgy járnak, mint a 256 forintos frankárfolyamon konvertált jelzáloghitelesek.

2015. augusztus 19. szerda, 14:01

Lízingcégek kivonulását hozza az autóhiteles...

A deviza alapú autóhitelek forintosítása nyomán alapos átalakulás várható a hazai lízingpiacon. A Magyar Lízingszövetség várakozása szerint egyes lízingcégek az anyabankjukba olvadva folytatják a tevékenységüket, mások a portfóliójukat leépítve kivonulnak a piacról. A kivonulók helyét bizonyos szegmensekben átvehetik a megmaradó aktívabb szereplők, akik szélesítik a termékpalettájukat, bár az érintett cégek zöme az autóhitelezésben volt aktív.

Jenei Viktor, a Lízingszövetség elnöke szerint az autóhitelek forintosítása jelentős működési teher lesz a lízingcégek számára, ám a másik oldalon eredmény lehet az, hogy ezzel a lépéssel véget érnek az ügyfelekkel folytatott jogviták jelentős része, és letisztul a piac.

A fentiek nyomán reméli a szövetségi elnök, hogy a bankadó tervezett csökkentését lízingcégekre is kiterjesztik, így megszűnhet a versenyhátrányuk.

2015. augusztus 19. szerda, 09:13