Az NHP húzta a lízingpiacot

Közel 16 százalékkal növekedett tavaly a magyar lízingpiac, amiben jelentős szerep jutott az MNB növekedési hitelprogramjának is. Idén visszafogottabb bővülés jöhet.

2016. február 17. szerda, 09:53

Két számjegyű bővülés a lízingpiacon

Növekedéssel zárta a múlt évet a magyar lízingpiac. A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai összesen 513 milliárd forintot helyeztek ki, ami 13,5 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Ezzel párhuzamosan a szerződésszám 10 százalékkal nőtt. A lízingpiaci szereplők szerint 2016-ban, ha lassabb tempóban is, de folytatódhat növekedés, elsősorban a vállalkozások finanszírozási igényei miatt, és elképzelhető, hogy az ingatlanlízing is emelkedő pályára áll.

2016. február 16. kedd, 11:55

Enyhe növekedésre számít a lízingpiac

A Lízingszövetség tagvállalatainál dolgozó szakértők körében végzett nem reprezentatív felmérése alapján a szakma 2016-ban a lízingpiac óvatos, 5% körüli növekedésére számít.

A növekedést elsősorban az EU támogatások, állami támogatások, a kormány szociális támogatási politikája és kisebb mértékben a kedvezményes refinanszírozási források (MNB NHP program, Exim refinanszírozási program) fogják táplálni. A 2016-os évben számítani lehet a kis és közepes vállalkozások beruházásainak növekedésére, és ezzel párhuzamosan a kkv finanszírozás élénkülésére. A Növekedési Hitelprogram segítségével lehívható keretek pénzügyi intézmények közötti elosztása – amennyiben az a jelenleg ismert formában valósul meg - 2016-ban torzítani fogja a piaci szereplők közötti versenyt, mivel egyes szereplők nagyobb, mások jóval kisebb arányban, vagy egyáltalán nem fognak tudni az NHP kedvező refinanszírozási forrásaihoz hozzáférni.

2016. február 04. csütörtök, 11:38

Új haszongépjármű eladás az EU-ban: 12,4 %-os...

Decemberben 14,8 %-kal nőtt az új haszongépjárművek európai értékesítése, közel 192 ezer darabot adtak el. Minden szegmensben növekedést mértek. Olaszországban 23,2, Spanyolországban 23, az Egyesült Királyságban 20,4, Franciaországban 9,4, Németországban 8,7 %-kal helyeztek több új haszongépjárművet forgalomba.

2015-ben több mint 2 millió új haszongépjármű talált gazdára, ami 12,4 %-kal több mint az előző évben. Tavaly Spanyolországban 36,4, az Egyesült Királyságban 16,7, Olaszországban 13,2, Németországban 4,3, Franciaországban 3,1 %-kal nőtt az eladás.

2016. február 01. hétfő, 15:53

Lízing: sok céget érint az új IFRS-standard

Január 13-án a Nemzetközi Számviteli Standard Bizottság (IASB) megjelentette a lízingekről szóló új IFRS standardot, amelynek értelmében a lízingbe vevőknek – egyes kivételektől eltekintve – minden lízingügyletet ki kell mutatniuk a mérlegükben. Ez a rendelkezés leginkább a jelenleg is jelentős operatív lízingállománnyal rendelkező vállalkozásokat érinti (ingatlanbérlők, továbbá ipari berendezéseket, gépeket és a gépjárműveket lízingelők).

2016. január 21. csütörtök, 09:44