ÁFA - operatív lízing

Az áfa-törvény rendelkezései értelmében az operatív lízing bérletnek minősül az áfa rendszerében. Ebből adódóan az operatív lízingügyletek szolgáltatásnyújtásnak minősülnek, és azok tekintetében a finanszírozási elem nem jelenik meg, illetve nem értelmezhető. (Operatív lízing esetén tehát a lízingdíj nem kerül megosztásra tőke-, illetve kamatrész szerint.)

Tekintettel arra, hogy az operatív lízing bérletnek minősül, a teljes lízingdíj tekintetében áfa-fizetési kötelezettség merül fel (feltéve, hogy az adott bérleti jogviszony áfá-s). Következésképpen a lízingbeadó által beszerzett termékekre, igénybe vett szolgáltatásokra eső előzetesen felszámított áfa teljes összege levonható, ha a lízingtárgy operatív lízingbe adása egyébként adóköteles.

A lízingügylet futamidejének lejártakor a lízingbe adott eszköz visszakerül a lízingbeadó birtokába, a tulajdon nem száll át a lízingbevevőre, erre vonatkozóan opciós joga sincs. A lízing futamideje lejártának tehát nincsen áfa-következménye. (Természetesen, az eszköz további ügyletek tárgya lehet, sőt az akár el is adható a korábbi lízingbevevőnek, de nem maradványértéken, hanem piaci áron.)

2011. november 04. péntek, 22:39

Személygépkocsi-lízing ÁFA kezelése

A személygépkocsi beszerzését terhelő áfa csak akkor vonható le, ha az továbbértékesítési vagy túlnyomórészt bérbeadási (lízingbeadási) célt szolgál.

2011. november 04. péntek, 22:09

Autópálya díjak a környező országokban

Autópálya díjak a környező országokban (az Euvonal, az EU tájékoztató szolgálat adatai alapján)

2011. október 06. csütörtök, 00:38
2011. október 06. csütörtök, 00:15

Operatív lízing

Az operatív lízing (népszerű nevén: tartós bérlet) a vállalkozások által használt olyan finanszírozási forma, ahol a lízingcég általában valamilyen többletszolgáltatást is nyújt az ügyfél számára. A lízingbe adott autó ilyenkor a lízingcég tulajdonában van, és az ügyfél a havi lízingdíj ellenében azt használatba kapja. Az 1-5 éves futamidő letelte után pedig a felek elszámolnak egymással (kilométer túlfutás, maradványérték, egyéb, a szerződésben szereplő tételek alapján), az autó visszakerül a lízingcéghez.

2011. október 05. szerda, 14:54