Gépjármű illeték

Gépjármű visszterhes átruházása esetén az illeték mértéke a jövőben nem a hajtómotor hengerűrtartalmának, hanem teljesítményének, illetve a jármű korának függvényében kerül megállapításra, sávos módon (az illeték mértéke 300 és 850 Ft/kW között változik). A 120 kW-nál nagyobb teljesítményű haszongépjárművek esetében a 120 kW teljesítményű gépjárműre vonatkozó adómértékben került maximalizálásra az illeték mértéke.

2011. december 09. péntek, 11:32

ÁFA - zárt végű pénzügyi lízing

Az áfa-törvény értelmében, zárt végű pénzügyi lízingügyletek esetén az alapügylet termékértékesítésnek minősül. Ennek megfelelően áfa-fizetési kötelezettség a teljes áfa tekintetében a termék átadásának időpontjában merül fel. A további lízingdíj-fizetések már nem tartoznak az áfa hatálya alá.

Zárt végű pénzügyi lízingszerződés esetén a lejárat időpontjában áfa-következmények nem merülnek, mivel az áfa az átadás napján már megfizetésre kerül, amennyiben adóköteles tevékenységről van szó. A lízingügylet lejártakor az eszköz tulajdonjoga automatikusan átszáll a lízingbevevőre, ha eleget tett a lízingdíjak és az egyéb kapcsolódó költségek megfizetésére vonatkozó kötelezettségének.

2011. november 04. péntek, 22:41

ÁFA - nyílt végű pénzügyi lízing

A nyílt végű pénzügyi lízing szolgáltatásnyújtásnak minősül az áfa rendszerében (mint speciális bérleti konstrukció). Ebből adódóan, áfa-fizetési kötelezettség az egyes lízingdíj-részletek megfizetésének esedékességekor keletkezik. Következésképpen, a lízingtárgynak a lízingbe vevő részére történő átadásakor nem keletkezik áfa-fizetési kötelezettség.

A lízingügylet lejártakor három eset lehetséges a felek szándékától függően:
1.    A lízingbe vevő gyakorolja a lízingtárgyra vonatkozó vételi jogot.
2.    Az eszközt az opció gyakorlásával a lízingbevevő által a vételi jog gyakorlására kijelölt független személy szerzi meg.
3.    A vételi jogot nem gyakorolják, így az eszköz tulajdonjoga nem száll át.

Az első két esetben, a vevő a lízingszerződésben meghatározott maradványértéket köteles megfizetni a lízingbeadó részére, mely nyomán a felek között termékértékesítésre kerül sor.

2011. november 04. péntek, 22:40

Operatív lízing

Az operatív lízing (népszerű nevén: tartós bérlet) a vállalkozások által használt olyan finanszírozási forma, ahol a lízingcég általában valamilyen többletszolgáltatást is nyújt az ügyfél számára. A lízingbe adott autó ilyenkor a lízingcég tulajdonában van, és az ügyfél a havi lízingdíj ellenében azt használatba kapja. Az 1-5 éves futamidő letelte után pedig a felek elszámolnak egymással (kilométer túlfutás, maradványérték, egyéb, a szerződésben szereplő tételek alapján), az autó visszakerül a lízingcéghez.

2011. október 05. szerda, 14:54

7 dolog, amire figyeljünk autólízingnél

A pénzügyi válság kitörése előtt kevés pénzzel, sőt, akár induló részlet nélkül, alacsony törlesztőrészlettel lehetett autót venni. Ezért sokan nagyobb, jobban felszerelt autót vásároltak, mint eredetileg szándékoztak. Ezek a gépkocsik most viszont jóval kevesebbet érnek, mint amennyi a tartozás rajtuk. Ezért ha autót vásárolunk, és finanszírozást (akár hitelt, akár lízinget) veszünk hozzá igénybe, a következőkre figyeljünk:

2011. szeptember 15. csütörtök, 22:55