Egységes gépjármű visszavételi útmutató a...

A Lízingszövetség Flotta Bizottsága egységes gépjármű visszavételi útmutatót alakított ki. Az egységes gépjármű visszavételi útmutató segítségével az ügyfelek egyértelműen láthatják, hogy a gépjármű visszaadásakor mely sérülések számítanak a normál használat során elfogadott kategóriába, és melyek fognak plusz költséget jelenteni számukra.

Útmutató magyar és angol nyelven

2012. július 05. csütörtök, 12:41

Cégautóadó lízing esetén

Az adó alanya és tárgya

cégautóadó lízing eseténA cégautóadó, mint közteher egyre fontosabb szerepet játszik a magyar adóztatás tekintetében, mivel annak mértéke az elmúlt években folyamatosan emelkedett. E tekintetben fontos változás, hogy a múlt év végén jelentős mértékben nőtt az adó mértéke, amely maximálisan akár 44.000 forint is lehet havonta, a gépjármű hajtómotorjának teljesítményétől és környezetvédelmi osztály-jelzésétől függően. Ennek megfelelően, a cégautókat terhelő adó mértéke az idei évben akár a tavalyi adómérték többszörösére is rúghat.

Az egyre növekvő adóterhelésre figyelemmel, érdemes röviden áttekinteni a cégautóadóval kapcsolatban felmerülő legfontosabb kérdéseket, különös tekintettel a lízingügyleteket érintő értelmezési problémákra.

2012. március 23. péntek, 21:29

Gépjárművek és ÁFA változás

Az általános forgalmi adó általános kulcsa 2012. január 1-jétől 27% lesz.

2012. január 1-jétől kezdődően az áfa levonására vonatkozó általános szabályok alapján levonható a személygépkocsik bérbevételét terhelő áfa (feltéve természetesen, hogy igazolható a személygépkocsik adóköteles használata). Természetesen, a bérbe/lízingbeadók továbbra is jogosultak a személygépkocsik beszerzését terhelő áfa levonására, de a bérbe/lízingbevevők is gyakorolhatnák az áfa levonásához való jogukat az áfa-törvény általános szabályai alapján a személygépkocsik bérbevétele után. Az egyes gyakorlati kérdésekkel kapcsolatban folyamatos egyeztetés folyik a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékeseivel.

2011. december 09. péntek, 11:50

Baleseti adó

Bevezetésre kerül a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás után fizetendő baleseti adó. Az adó alanya a biztosítási kötelezettséggel terhelt személy vagy szervezet, főszabály szerint azonban a felelősségbiztosítási szolgáltatást nyújtó biztosító az adó beszedésére kötelezett. Az adó az éves kötelező biztosítási díj (beleértve a fedezetlenségi díjat is) 30%-a, de maximum naponként 83 forint/gépjármű.

Az adót a biztosító a biztosítási díj esedékes részletével együtt köteles beszedni, ugyanakkor a biztosító akkor is befizetési kötelezettséggel tartozik, ha az adó beszedését elmulasztotta.

2011. december 09. péntek, 11:42

Regisztrációs adó a külföldi rendszámos bérautókra

2012. január 1-jétől bevezetésre kerül az EGT-ben székhellyel rendelkező, gépjármű-bérbeadással foglalkozó flotta-üzemeltető társaságok regisztrációs adó fizetési kötelezettsége. A flottaüzemeltető esetében akkor áll be 2012. január 1-től regisztrációs adófizetési kötelezettség, ha 1 napnál hosszabb időre ad bérbe, illetve lízingbe a tulajdonában, üzemben tartásában lévő személygépkocsit belföldi illetőségű személy részére.

2011. december 09. péntek, 11:40