Magyar Lízingszövetség

Eseménynaptár
Hírek

Mérsékelt növekedés a lízingpiacon

2011 első negyedéve mérsékelt növekedést hozott a hazai lízingcégek számára, ami az elmúlt két év stagnálása, és az azt megelőző drasztikus visszaeséshez képest kedvező előrelépést jelent. Elsősorban a flottafinanszírozás, a nagyhaszon-gépjárművek finanszírozása, az IT, és a mezőgépek kihelyezése teljesített nagyon jól, míg az ingatlan és lakás szegmens teljesítménye elmaradt a várakozásoktól.

Sajtónyilatkozat

2011. május 19. csütörtök, 13:19

Lassan magához tér a lízingpiac

A szektorra kivetett különadó és a továbbra is fennálló nehéz gazdasági körülmények miatt várhatóan a 2010-es évben is veszteséges a lízingszektor, de 2011-ben már javulás várható a lízingpiacon.
"A Magyar Lízingszövetség továbbra is kiemelt feladatának tekinti a lízing, mint finanszírozási forma széleskörű népszerűsítését, mert ez a termék mind a lakossági ügyfeleket, mind a kis és középvállalkozásokat biztonságos és rugalmas forráshoz juttathatja” – mondta Dunavölgyi Mária, a Szövetség elnöke. A 2011-es év az áttörés éve lehet a lízingpiacon, a harmadik éve halasztott beruházások a gazdaság élénkülésével akár jelentősen is bővülhetnek. „Ezért különösen fontosak számunkra az MFB-vel és az EU pályázatokat bonyolító NFÜ-vel megkezdett tárgyalások, amelyek sikere hosszú évek munkáját koronázhatja meg”.
 

2011. február 10. csütörtök, 16:09

Mentőöv a vállalkozásoknak - beruházásösztönző...

A bizonytalan piaci kilátások és a korlátozott banki források következtében jelentősen visszaesett a kis- és középvállalati (kkv) szektor beruházási hajlandósága. Versenyképességüket az növelné, ha elérhetőek lennének számukra az uniós vagy hazai támogatások. A kkv-k megnövekedett fizetésképtelensége miatt azonban ezek elsősorban a biztonságosabb lízing formájában valósulhatnak meg. Ugyanakkor, átalakult a fejlesztésekhez igénybevett források szerkezete is; amíg 2008-ban csaknem azonos mértékű volt a beruházási hitel és a lízing aránya, addig tavaly másfélszer annyi vállalkozás használt eszközlízinget, mint beruházási hitelt.

 

2010. április 07. szerda, 08:59

Elérte a mélypontot a lízingpiac

Habár a lízingpiac több, mint 60%-kal visszaesett az elmúlt évben, a piaci szereplők mégsem zárták eredménytelenül az évet: számos olyan  évek óta húzódó jogszabály változást sikerült elérni, amelyek lehetővé tették, hogy megszűnjön a lízing évtizedes versenyhátránya a többi finanszírozási formával szemben.

2010. február 10. szerda, 13:36

Hitel helyett szabályozott lízing

A finanszírozók nagy része még mindig nem érzi magát biztonságban, csökken a kockázatvállalási hajlandóságuk és ezáltal az ügyfelek sem jutnak forráshoz. Lízing esetén a lízingtárgy a finanszírozó tulajdonában marad a futamidő végéig, így a lízingbeadó kockázata lényegesen kisebb, mint a hitelezőké és a lízingvevőnek sem kell többletfedezetet bevonnia a finanszírozásba.

2009. október 08. csütörtök, 14:28

A Lízingszövetség etikai kódexen dolgozik a piac...

A Magyar Lízingszövetség etikai kódexeket dolgoz ki, amelyek kötelező érvénnyel saját tagjai etikus piaci magatartását szabályozzák. Mindezek mellett a piac minőségi tisztulása, átláthatósága és az ügyfelek számára a döntéshozatal megkönnyítése érdekében vállal aktív szerepet a Szövetség a készülő banki magatartáskódex és az ügynökszabályozás előkészületeiben.

2009. szeptember 17. csütörtök, 11:20

Lízingpiac: a második félévben lesz finanszírozás

A hazai lízingpiac 70 százalékkal csökkent az előző év második negyedévéhez képest. A Lízingszövetség tagjai az év második felében a finanszírozási oldal konszolidációjával számolnak, így a lízingpiac alakulását elsősorban a kereslet fogja befolyásolni.

2009. augusztus 08. szombat, 15:02

Az ÁFA-emelés kedvez a lakáslízingnek

Az új építésű lakást keresőknek a lakáslízing jelentheti a legolcsóbb megoldást, mivel a finanszírozott összeg ÁFA része után nem kell kamatot fizetni.  A lakástámogatási kedvezmények megszüntetése és az ÁFA emelése a lízingfinanszírozás további elterjedését és az újlakás piac fellendülését hozhatja.

 

 

2009. július 22. szerda, 14:23

Az új adótörvény vonzóvá teszi az ingatlanlízinget

2009. június 30.  

A tegnap elfogadott adótörvény részben illetékmentessé teszi az ingatlan alapú lízingfinanszírozást, ezáltal a kis- és középvállalkozások új forrásbevonási lehetőséghez juthatnak. A már korábban megszavazott lakásmentő csomag részeként pedig kiterjesztették az állami garanciavállalást a lakáslízingre.

 

2009. június 30. kedd, 17:34

A lízingbrókerek szabályozását tartja fontosnak a...

Budapest, 2009.06.04.

Hordós Zoltán személyében új elnököt választott a Magyar Lízingszövetség, aki a május végén leköszönt Mészáros Györgyöt váltja posztján. Hordós Zoltán, a lízingbrókerek tevékenységének szabályozására kíván nagyobb figyelmet fordítani, a lízingpiacon pedig a válság súlyosbodása miatt egészséges megtisztulásra számít.

 

2009. június 04. csütörtök, 17:23

Jelentős visszaesés a lízingpiacon

 

2009. május 7.

Drámai visszaesés tapasztalható a lízingpiacon az idei év első negyedévében; a piac csaknem 60%-a eltűnt a tavalyi év azonos időszakához képest.  A finanszírozási válság legnagyobb vesztese a gépjármű-és az ingatlanlízing.

2009. május 07. csütörtök, 17:27

Drámai visszaesés az ingatlanlízing piacon

2009. április 6.

Az ingatlanlízing piac csaknem 40%-os visszaesése után idén további csökkenés várható. Ebben a piaci környezetben a kis- és középvállalkozások finanszírozhatatlanná válnak; egyedüli forráshoz jutási lehetőségük a visszlizing lenne, amit a jelenlegi szabályozás miatt nem tudnak igénybe venni.

 

2009. április 16. csütörtök, 15:48

Lízing: válságban is elérhető forrás kkv-knak

2009. március 19.

Kíméli a működő tőkét és kitermeli saját árát – ezen kívül a hitelnél rugalmasabb elbírálás, és a kedvező elszámolás miatt a hazai kis- és középvállalkozások többsége úgy gondolja, hogy a lízing igénybételével könnyebben átvészelhető a jelenlegi forrásszűkös időszak – derül ki a Lízingszövetség friss kutatásából.

 

2009. március 19. csütörtök, 17:20

KKV finanszírozás sajtótájékoztató

Hogyan érinti a válság a magyarországi kis és középvállalatokat? Hogyan élhetik túl a jelenlegi forrásszűk helyzetet?
Milyen hatással van a válság a KKV szektor beruházásaira és finanszírozásaira?
Mennyire ismert és milyen szerepet játszik a lízing a KKV-k mindennapjaiban?

2009. március 09. hétfő, 15:29

Követeléskezelés lízingreggeli

A Lízingszövetség 2009-es első lízingreggelijét a követeléskezelés informatikai támogatása témájában rendezi meg 2009. március 5-én 8.30-as kezdettel.

Bővebben

2009. február 27. péntek, 15:32

Fordulóponton a magyar lízingpiac

2009. február 20.

A válság a lízingpiacot sem kímélte; a 2008-as év mérföldkő volt a piac életében: az év 1.5 %-os csökkenéssel zárult 2007-hez képest. A pénzügyi lízing EU támogatásokban való elérhetővé tétele, teljes listás adósnyilvántartás, etikai szabályozás a piac tisztulása érdekében, rendszeres egyeztetések piaci társszervezetekkel, ügyféligények folyamatos nyomon követése – csak néhány a Magyar Lízingszövetség azon javaslatai, lépései közül, amelyekkel a piacon egyedülállóan konstruktív megoldásokkal reagál a válság hatásainak enyhítésére.

 

2009. február 20. péntek, 17:07

Sajtótájékoztató

A válság a lízingpiacot sem kímélte; a 2008-as év mérföldkő volt a piac életében: az év 1.5 %-os csökkenéssel zárult 2007-hez képest. A pénzügyi lízing EU támogatásokban való elérhetővé tétele, teljes listás adósnyilvántartás, etikai szabályozás a piac tisztulása érdekében, rendszeres egyeztetések piaci társszervezetekkel, ügyféligények folyamatos nyomon követése – csak néhány a Magyar Lízingszövetség azon javaslatai, lépései közül, amelyekkel a piacon egyedülállóan konstruktív megoldásokkal reagál a válság hatásainak enyhítésére.

2009. február 18. szerda, 15:42

Gépjármű finanszírozás: válság előtt és után

2008. november 20.

Alapvetően megváltozik a gépjárműpiac Magyarországon 2009-ben az autós nagykoalíció szerint és ez nem csak az eladott autók számának csökkenését, de a kedvező finanszírozó konstrukció eltűnését is jelenti.

 

2008. november 20. csütörtök, 16:59

GÉMOSZ konferencia

A Vajdahunyad várában rendezte éves őszi konferenciáját a Gépjárműkereskedők Magyarországi Szövetsége 2008.11.20-án. A rendezvényen előadást tartott Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára is, a subprime válság hatásai mellett a gépjármű szakma együttműködési lehetőségeiről.

2008. november 20. csütörtök, 08:08

Befagyhat jövőre a kkv-k jelzálog alapú hitelezése

2008. november 19.

A Magyar Lízingszövetség szerint 2009-ben a kkv-k nagy része finanszírozhatatlanná válik a pénzügyi és gazdasági válság miatt megnövekedett felszámolási kockázat miatt. A megoldás az ingatlan alapú lízingfinanszírozás lehetne, de ezt ellehetetleníti a hatályos illetékszabályozás.

 

 

2008. november 19. szerda, 14:19