2013-as lízingpiaci statisztika

2014. február 11-én a Lízingszövetség sajtótájékoztatót tartott a 2013-as év lízingpiaci adatairól.

Az ezzel kapcsolatos sajtóanyag itt érhető el.

2014. február 11. kedd, 12:40

Flottakezelő cég vezetője lett az Év...

A Magyar Lízingszövetség 2012-ben megalapította, majd a Deloitte Zrt.  névadóként támogatta a "Deloitte - Az év lízingszakembere” Díjat a lízingszakma területén nyújtott kimagasló személyes teljesítmények elismeréseként. A Díj célja, hogy évente elismerésben részesítsen egy olyan lízinges szakembert, aki tevékenységével hozzájárult  a lízingszakma fejlődéséhez.

2013. november 12. kedd, 14:11

A pénzügyi lízing szabályozása a Ptk.-ban

A Lízingszövetség üdvözli, hogy az új Ptk. tartalmazza a pénzügyi lízingszerződést, amivel egy közel harminc éves elmaradást pótolt a jogalkotó. Az új szabályok tisztáznak több olyan polgári jogi kérdést, amelyek – éppen a szabályozatlanság miatt – az elmúlt évtizedek során számtalan bírósági vitát eredményeztek. Ilyen pl. a szavatossági jogok gyakorlása, vagy a felmondás esetei és az azt követő elszámolás rendje a lízingbevevő és a lízingbeadó között. A lízing tényének hitelbiztosítéki nyilvántartásba-vétele nemcsak a hitelezők, hanem a jövőbeni vevők jogbiztonságát is növeli.

2013. március 04. hétfő, 11:57

A flotta- és a gép-berendezés finanszírozás húzta a...

A lízingpiaci szegmensek közül a tavalyi év egyértelmű győztese a flottafinanszírozás, minden 5. hazai új autó és ezen belül minden 4. céges autó flottafinanszírozással kelt el. Mellette a gép-berendezés finanszírozás tudott még bővülni, míg a lakásfinanszírozás több mint felével esett vissza.

2013. március 04. hétfő, 11:46
Illetékmentesség ingatlanlízinggel

Januártól mentes a visszterhes vagyonátruházási illetéktől az ingatlan tulajdonjog megszerzése, amennyiben az lízingszerződés keretében, annak futamideje végén száll át a lízingbe vevőre.

2013. február 28. csütörtök, 11:38

Operatív lízingbe vett személygépkocsikhoz...

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közelmúltban a Lízingszövetség rendelkezésére bocsátott két tájékoztatójában pontosította a bérbe, operatív lízingbe vett személygépkocsikhoz kapcsolódó áfa-levonási jog terjedelmét, annak gyakorlási módját.

2013. január 17. csütörtök, 21:53

Tiszta autó ajándékba csütörtökön Budapesten

Karácsonyra bárkinek ingyen lemossák az autóját csütörtökön 10 és 15 óra között az Újpesti alsó rakpart Árpád-hídhoz legközelebb eső, forgalomtól elzárt területén. A tisztaságot a Magyar Lízingszövetség és az Innowash adja ajándékba karácsonyra a környezettudatos autósoknak.

2011. december 19. hétfő, 11:23

2011 első háromnegyedéve a lízingpiacon

A harmadik negyedéves adatok alapján túljutott a lízingpiac a mélyponton és már a konjunkturális szakaszba lépett – mondta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.
A kis és közepes vállalkozások beruházások hajlandóságának egy éve tartó folyamatos visszaesése ellenére a lízingpiacon 1 év alatt jelentősen, több, mint 60%-kal nőtt az új gép-berendezés finanszírozás összege. Az új gépjármű értékesítésen belül azonban továbbra is alacsony, 30%-os a finanszírozás részesedése.
Tovább a részletekre

2011. november 03. csütörtök, 21:42

Mérsékelt növekedés a lízingpiacon

2011 első negyedéve mérsékelt növekedést hozott a hazai lízingcégek számára, ami az elmúlt két év stagnálása, és az azt megelőző drasztikus visszaeséshez képest kedvező előrelépést jelent. Elsősorban a flottafinanszírozás, a nagyhaszon-gépjárművek finanszírozása, az IT, és a mezőgépek kihelyezése teljesített nagyon jól, míg az ingatlan és lakás szegmens teljesítménye elmaradt a várakozásoktól.

Sajtónyilatkozat

2011. május 19. csütörtök, 13:19

Lassan magához tér a lízingpiac

A szektorra kivetett különadó és a továbbra is fennálló nehéz gazdasági körülmények miatt várhatóan a 2010-es évben is veszteséges a lízingszektor, de 2011-ben már javulás várható a lízingpiacon.
"A Magyar Lízingszövetség továbbra is kiemelt feladatának tekinti a lízing, mint finanszírozási forma széleskörű népszerűsítését, mert ez a termék mind a lakossági ügyfeleket, mind a kis és középvállalkozásokat biztonságos és rugalmas forráshoz juttathatja” – mondta Dunavölgyi Mária, a Szövetség elnöke. A 2011-es év az áttörés éve lehet a lízingpiacon, a harmadik éve halasztott beruházások a gazdaság élénkülésével akár jelentősen is bővülhetnek. „Ezért különösen fontosak számunkra az MFB-vel és az EU pályázatokat bonyolító NFÜ-vel megkezdett tárgyalások, amelyek sikere hosszú évek munkáját koronázhatja meg”.

2011. február 10. csütörtök, 16:09

Mentőöv a vállalkozásoknak - beruházásösztönző...

A bizonytalan piaci kilátások és a korlátozott banki források következtében jelentősen visszaesett a kis- és középvállalati (kkv) szektor beruházási hajlandósága. Versenyképességüket az növelné, ha elérhetőek lennének számukra az uniós vagy hazai támogatások. A kkv-k megnövekedett fizetésképtelensége miatt azonban ezek elsősorban a biztonságosabb lízing formájában valósulhatnak meg. Ugyanakkor, átalakult a fejlesztésekhez igénybevett források szerkezete is; amíg 2008-ban csaknem azonos mértékű volt a beruházási hitel és a lízing aránya, addig tavaly másfélszer annyi vállalkozás használt eszközlízinget, mint beruházási hitelt.

2010. április 07. szerda, 08:59

Elérte a mélypontot a lízingpiac

Habár a lízingpiac több, mint 60%-kal visszaesett az elmúlt évben, a piaci szereplők mégsem zárták eredménytelenül az évet: számos olyan  évek óta húzódó jogszabály változást sikerült elérni, amelyek lehetővé tették, hogy megszűnjön a lízing évtizedes versenyhátránya a többi finanszírozási formával szemben.

2010. február 10. szerda, 13:36

Hitel helyett szabályozott lízing

A finanszírozók nagy része még mindig nem érzi magát biztonságban, csökken a kockázatvállalási hajlandóságuk és ezáltal az ügyfelek sem jutnak forráshoz. Lízing esetén a lízingtárgy a finanszírozó tulajdonában marad a futamidő végéig, így a lízingbeadó kockázata lényegesen kisebb, mint a hitelezőké és a lízingvevőnek sem kell többletfedezetet bevonnia a finanszírozásba.

2009. október 08. csütörtök, 14:28

A Lízingszövetség etikai kódexen dolgozik a piac...

A Magyar Lízingszövetség etikai kódexeket dolgoz ki, amelyek kötelező érvénnyel saját tagjai etikus piaci magatartását szabályozzák. Mindezek mellett a piac minőségi tisztulása, átláthatósága és az ügyfelek számára a döntéshozatal megkönnyítése érdekében vállal aktív szerepet a Szövetség a készülő banki magatartáskódex és az ügynökszabályozás előkészületeiben.

2009. szeptember 17. csütörtök, 11:20

Lízingpiac: a második félévben lesz finanszírozás

A hazai lízingpiac 70 százalékkal csökkent az előző év második negyedévéhez képest. A Lízingszövetség tagjai az év második felében a finanszírozási oldal konszolidációjával számolnak, így a lízingpiac alakulását elsősorban a kereslet fogja befolyásolni.

2009. augusztus 08. szombat, 15:02

Az ÁFA-emelés kedvez a lakáslízingnek

Az új építésű lakást keresőknek a lakáslízing jelentheti a legolcsóbb megoldást, mivel a finanszírozott összeg ÁFA része után nem kell kamatot fizetni.  A lakástámogatási kedvezmények megszüntetése és az ÁFA emelése a lízingfinanszírozás további elterjedését és az újlakás piac fellendülését hozhatja.

2009. július 22. szerda, 14:23

Az új adótörvény vonzóvá teszi az ingatlanlízinget

2009. június 30.

A tegnap elfogadott adótörvény részben illetékmentessé teszi az ingatlan alapú lízingfinanszírozást, ezáltal a kis- és középvállalkozások új forrásbevonási lehetőséghez juthatnak. A már korábban megszavazott lakásmentő csomag részeként pedig kiterjesztették az állami garanciavállalást a lakáslízingre.

2009. június 30. kedd, 17:34

A lízingbrókerek szabályozását tartja fontosnak a...

Budapest, 2009.06.04.

Hordós Zoltán személyében új elnököt választott a Magyar Lízingszövetség, aki a május végén leköszönt Mészáros Györgyöt váltja posztján. Hordós Zoltán, a lízingbrókerek tevékenységének szabályozására kíván nagyobb figyelmet fordítani, a lízingpiacon pedig a válság súlyosbodása miatt egészséges megtisztulásra számít.

2009. június 04. csütörtök, 17:23

Jelentős visszaesés a lízingpiacon

2009. május 7.

Drámai visszaesés tapasztalható a lízingpiacon az idei év első negyedévében; a piac csaknem 60%-a eltűnt a tavalyi év azonos időszakához képest.  A finanszírozási válság legnagyobb vesztese a gépjármű-és az ingatlanlízing.

2009. május 07. csütörtök, 17:27

Drámai visszaesés az ingatlanlízing piacon

2009. április 6.

Az ingatlanlízing piac csaknem 40%-os visszaesése után idén további csökkenés várható. Ebben a piaci környezetben a kis- és középvállalkozások finanszírozhatatlanná válnak; egyedüli forráshoz jutási lehetőségük a visszlizing lenne, amit a jelenlegi szabályozás miatt nem tudnak igénybe venni.

2009. április 16. csütörtök, 15:48