Csökkent a tempó a járműpiacon

Veszített lendületéből a magyarországi járműpiac májusban - többek között a bázishatás miatt - de még így is 10 százalék feletti volt a növekedés az év első öt hónapjában – közölte a Magyar Lízingszövetség.

A legfontosabb kategóriákban - személyautó, kis- és nagyteherautó, busz, motorkerékpár – májusban 7703 darab jármű kelt el a magyar piacon, ami 1,2 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor az öthavi adatok alapján még mindig jelentős, több mint 12 százalékos volt a növekedés a piacon, azaz összesen 39 682 jármű kelt el – közölte a Magyar Lízingszövetség a Datahouse kimutatása alapján.

2015. június 01. hétfő, 12:37

Tovább gyarapodott a lízingpiac

Folytatódott a bővülés a lízingpiacon 2015 első negyedévében. A finanszírozott összeg 107 milliárd forintot tett ki, ami több mint 20 százalékos növekedést jelent éves összevetésben – közölte a Magyar Lízingszövetség. A termelőeszközök esetében a finanszírozott összeg 57 milliárd forintra rúgott, ez pedig 36 százalékos bővülésnek felel meg. A jegybanki hitelprogramhoz köthető szerződéseknél a finanszírozott összeg 25 milliárd forint volt, azaz a teljes lízingpiaci növekedésnek a 24 százalékát adták ezek a konstrukciók. A Magyar Lízingszövetség szerint kedvező, hogy a termelőeszközök főszerepet játszottak a növekedésben, és a szervezet arra számít, hogy a jövőben is a vállalkozások hajtják majd a lízingpiacot.

2015. május 19. kedd, 13:15

Továbbra is slágertermék az autó

Összesen közel 32 ezer jármű kelt el az év első négy hónapjában, ami 16 százalékos bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest – közölte a Magyar Lízingszövetség. A személyautókból 23,8 ezer talált gazdára, ez 13 százalékos növekedésnek felel meg. A piaci növekedésben a vállalkozások és a lízingcégek főszerepet játszanak, utóbbiak azért, mert az új járművek fele valamilyen lízingkonstrukció keretében talál gazdára, a vállalati újautó-beszerzéseknél pedig 70 százalékos a lízingfinanszírozás aránya.

2015. május 04. hétfő, 13:11

Fék nélkül gömbölyödik a járműpiac

Az év első két hónapjában 14,5 ezer jármű talált gazdára a magyar járműpiacon, ami 20,5 százalékos növekedést jelent éves összevetésben – közölte a Magyar Lízingszövetség. A jelentős növekedési adat azt jelzi, hogy a járműpiac tavaly megindult lendületes fejlődése továbbra is kitart.

2015. március 03. kedd, 11:58

Százmilliárddal járult hozzá a Növekedési...

Növekedéssel zárta a múlt évet a magyarországi lízingpiac. A jegybanki növekedési hitelprogram 103 milliárd forinttal járult hozzá a 453 milliárd forintos finanszírozott összeghez, ez utóbbi 24 százalékos növekedést jelent ez előző évhez képest – derül ki a Magyar Lízingszövetség összesítéséből. A bővülés motorját a vállalkozások, azon belül is a kkv-k jármű- és eszközbeszerzései jelentették, a Lízingszövetség arra számít, hogy a jövőben is a kkv-k húzzák majd a piacot.

2015. február 24. kedd, 12:10

Tartja a tempót a járműpiac

Fontos szerepben a lízingcégek és az NHP

Januárban összesen 6793 személyautót, kis- és nagyteherautót, buszt és motorkerékpárt helyeztek forgalomba, azaz 18,6 százalékkal nőtt a járműpiac éves összevetésben – derül ki a Magyar Lízingszövetség Datahouse statisztikáin alapuló összesítéséből.

2015. február 02. hétfő, 15:33

Állásfoglalás

A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a svájci frank árfolyamának rendkívüli erősödése mintegy 250 ezer deviza-alapú járműfinanszírozási szerződést érint. Ezen szerződések állománya 300 milliárd forint. A szövetség várakozásai szerint a havi törlesztőrészletek összege nagyságrendileg az árfolyam elmozdulás mértékével növekszik a frank erősödése miatt.

2015. január 16. péntek, 10:26

Négypilléres növekedésre számít a lízingpiac

A növekedési és eximbankos hitelprogramokkal megtámogatott kkv-szektor fejlődése miatt jövőre bővülést vár a lízingpiacon a Magyar Lízingszövetség – derült ki pénteken a szövetség által Gárdonyban megrendezett Lízing Szakmai Napokon. A szervezet tagvállalatai egyben Hanczár Zsolt leköszönő elnök helyére új elnököt és elnökségi tagot is választottak. A jövőben Jenei Viktor, az FHB Ingatlanlízing vezérigazgatója lesz a szövetség első embere, az új elnökségi tag pedig Szabados Richárd, a CIB Lízing Zrt. elnök-vezérigazgatója lesz. A rendezvényen Rubi Nándort, a Régió-csoport operatív vezetőjét választották meg az év lízingszakemberének, aki életműdíjat kapott.

2014. november 14. péntek, 14:32

Napi egymilliárd ment lízingre

A magyar lízingpiacon a finanszírozott összeg 309 milliárd forintra rúgott az év első kilenc hónapjában, ami 16 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ez egyben azt is jelenti, hogy az első háromnegyed évben naponta átlagosan több mint 1,1 milliárd forint értékben köttettek lízingszerződéseket – ismertette a szektor friss adatait a Magyar Lízingszövetség. A Lízingszövetség szerint a jövőben folytatódik a növekedés, a járműpiac látványos bővülése mellett a vállalkozások, azon belül is a kkv-k eszközbeszerzései húzzák majd a piacot, a fejlődésben pedig fontos szerepe lesz a jegybank hitelprogramjának is, így jövőre a jelenlegi mintegy 1300 milliárd forintos teljes portfólió is növekedésnek indulhat.

2014. november 07. péntek, 10:40

Váltásra készül a Magyar Lízingszövetség

Felemás képet mutat a lízingpiac féléves bizonyítványa: a második negyedévben az elsőhöz képest minimálisan nőtt a portfólió értéke, azonban 10 százalékos visszaesés látható a tavalyi év hasonló időszakával összevetve. Így 2014. június végén a lízingpiaci állomány 1306 milliárd forintra rúgott. Az első félévben több mint 35 ezer új lízingszerződés született, ami viszont 10 százalékos növekedést jelent éves összevetésben – derül ki a Magyar Lízingszövetség első féléves adataiból. A lízingpiacot egyelőre a járműlízing hajtja, a szövetség tagjai pedig a jövőben fokozott figyelmet fordítanak a kkv-k eszközbeszerzéseire, részben a jegybanki hitelprogram keretében. Így a lízingcégek nagyobb szerepet vállalhatnak a teljes magyar gazdaság élénkítésében.

2014. szeptember 02. kedd, 12:36

Aratnak a traktorok a járműpiacon

A lízingkonstrukciók is segítik a dübörgő traktorpiacot

A legfrissebb statisztikák szerint az autópiac kezd lábra állni, de a tágabban vett járműpiac másik szegmense, a traktorpiac járt a legjobban, hatalmas bővülést mutatott az idén – derül ki a Magyar Lízingszövetség adataiból. Míg 2013-ban az év első hét hónapjában 1874 darab traktor talált gazdára, addig az idei évben már 3201 darab kelt el. A traktorvásárlási boomban a jegybank növekedési hitelprogramja mellett az is szerepet játszik, hogy a vállalkozások pénzügyi helyzete erősödött, és bátrabban vágnak bele ilyen – részben lízingkonstrukcióval finanszírozott – beruházásokba.

2014. szeptember 01. hétfő, 10:31

Nem tisztességtelenek a lízingszerződések

A Magyar Lízingszövetség állásfoglalása a devizahitelekről szóló új szabályozásról

Súlyos zavarokat okozhat a gépjárműhitelekkel és gépjárműlízinggel foglalkozó hazai társaságok (lízingcégek, pénzügyi vállalkozások) működésében a devizaalapú finanszírozási szerződések rendezésére irányuló új szabályozás. A Magyar Lízingszövetség álláspontja szerint a törvényalkotók nem fordítottak figyelmet a közvetlenül a fogyasztóknak nyújtott jelzálog alapú lakásfedezetű devizahitelezés és a személygépkocsi lízing- illetve hitelkonstrukciók megkülönböztetésére.

2014. július 18. péntek, 13:32

Az új Ptk. szerint is lesz operatív lízing

A Mazars Kft. a közelmúltban megjelentetett hírlevelével és az annak nyomán megjelent cikkekkel, elemzésekkel kapcsolatosan a Magyar Lízingszövetség az alábbi véleményt fogalmazta meg.

2014. március 12. szerda, 14:35

2013-as lízingpiaci statisztika

2014. február 11-én a Lízingszövetség sajtótájékoztatót tartott a 2013-as év lízingpiaci adatairól.

Az ezzel kapcsolatos sajtóanyag itt érhető el.

2014. február 11. kedd, 12:40

Flottakezelő cég vezetője lett az Év...

A Magyar Lízingszövetség 2012-ben megalapította, majd a Deloitte Zrt.  névadóként támogatta a "Deloitte - Az év lízingszakembere” Díjat a lízingszakma területén nyújtott kimagasló személyes teljesítmények elismeréseként. A Díj célja, hogy évente elismerésben részesítsen egy olyan lízinges szakembert, aki tevékenységével hozzájárult  a lízingszakma fejlődéséhez.

2013. november 12. kedd, 14:11

A pénzügyi lízing szabályozása a Ptk.-ban

A Lízingszövetség üdvözli, hogy az új Ptk. tartalmazza a pénzügyi lízingszerződést, amivel egy közel harminc éves elmaradást pótolt a jogalkotó. Az új szabályok tisztáznak több olyan polgári jogi kérdést, amelyek – éppen a szabályozatlanság miatt – az elmúlt évtizedek során számtalan bírósági vitát eredményeztek. Ilyen pl. a szavatossági jogok gyakorlása, vagy a felmondás esetei és az azt követő elszámolás rendje a lízingbevevő és a lízingbeadó között. A lízing tényének hitelbiztosítéki nyilvántartásba-vétele nemcsak a hitelezők, hanem a jövőbeni vevők jogbiztonságát is növeli.

2013. március 04. hétfő, 11:57

A flotta- és a gép-berendezés finanszírozás húzta a...

A lízingpiaci szegmensek közül a tavalyi év egyértelmű győztese a flottafinanszírozás, minden 5. hazai új autó és ezen belül minden 4. céges autó flottafinanszírozással kelt el. Mellette a gép-berendezés finanszírozás tudott még bővülni, míg a lakásfinanszírozás több mint felével esett vissza.

2013. március 04. hétfő, 11:46
Illetékmentesség ingatlanlízinggel

Januártól mentes a visszterhes vagyonátruházási illetéktől az ingatlan tulajdonjog megszerzése, amennyiben az lízingszerződés keretében, annak futamideje végén száll át a lízingbe vevőre.

2013. február 28. csütörtök, 11:38

Operatív lízingbe vett személygépkocsikhoz...

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közelmúltban a Lízingszövetség rendelkezésére bocsátott két tájékoztatójában pontosította a bérbe, operatív lízingbe vett személygépkocsikhoz kapcsolódó áfa-levonási jog terjedelmét, annak gyakorlási módját.

2013. január 17. csütörtök, 21:53

Tiszta autó ajándékba csütörtökön Budapesten

Karácsonyra bárkinek ingyen lemossák az autóját csütörtökön 10 és 15 óra között az Újpesti alsó rakpart Árpád-hídhoz legközelebb eső, forgalomtól elzárt területén. A tisztaságot a Magyar Lízingszövetség és az Innowash adja ajándékba karácsonyra a környezettudatos autósoknak.

2011. december 19. hétfő, 11:23