Társasági adó

A lízingbeadó adókötelezettsége

Amennyiben a lízingbe adott eszköz gazdasági szempontból a lízingbevevőnél kerül kimutatásra (pénzügyi lízing esetén), a lízingbevevő által fizetendő lízingdíj tőkerészből és a tőkerész után fizetett kamatokból áll. A lízingbeadó a lízingbevevő által fizetett lízingdíjak összege után köteles adót fizetni.

Operatív lízingügyletek esetén a lízingdíj összege bevételként jelenik meg a lízingbeadó tekintetében. Emellett, a lízingbeadó ráfordításként számolhatja el az értékcsökkenési leírást és az egyéb, a lízingbe adott eszközzel kapcsolatban felmerülő költségeket (pl. javítási díjak).

A lízingbevevő adókötelezettsége

Pénzügyi lízing esetén a lízingdíj tőketörlesztő részre és kamatrészre oszlik. A lízingdíj kamatrésze költségként számolható el, és azzal csökkenthető az adó alapja. A tőkerész kötelezettségnek számít, és annak nincs hatása az eredmény-kimutatásra. Mivel az eszközök a lízingbevevő könyveiben kerülnek kimutatásra, az értékcsökkenési leírást a lízingbevevő érvényesítheti.

Operatív lízing esetén a lízingdíj költségként jelenik meg a lízingbevevő tekintetében. Ez a társasági adóalap számítása során levonható az adóalapból.

Visszlízing

Visszlízing ügyletek esetében, a későbbi lízingbevevő először értékesíti az eszközt a lízingbe adónak, majd azt „visszalízingeli” az eszköz megvásárlójától. Attól függően, hogy pénzügyi vagy operatív lízingügyletre kerül sor, a fenti vonatkozó pontokban említett szabályok az irányadók.

2011. november 04. péntek, 21:36