Személygépkocsi-lízing ÁFA kezelése

A személygépkocsi beszerzését terhelő áfa csak akkor vonható le, ha az továbbértékesítési vagy túlnyomórészt bérbeadási (lízingbeadási) célt szolgál.

Zárt végű pénzügyi lízing esetén a tulajdonjog biztosan átszáll a lízing futamidejének lejártakor a lízingbevevőre. Ennek megfelelően, a gépkocsi beszerzését terhelő áfa levonható, ha a gépkocsi zárt végű pénzügyi lízing keretében kerül hasznosításra.

Nyílt végű és operatív lízingügyletek esetében a beszerzéshez kapcsolódó áfá-t csak akkor jogosult a lízingbeadó levonni, ha igazolni tudja, hogy az autót harmadik félnek való bérbeadás céljából vásárolta, és ténylegesen is így hasznosította.

A személygépkocsit nyílt végű vagy operatív lízingbe vevő adóalany a hatályos szabályok alapján nem jogosult levonásba helyezni a rá áthárított előzetesen felszámított áfa összegét. 2012. január 1-jétől valószínűleg úgy módosul az adott szabályozás, hogy az általános szabályok alapján levonható lesz a bérbe (lízingbe) vételre eső előzetesen felszámított áfa összege (azaz, ha a lízingbe vevő adóalany bizonyítani tudja, hogy az adott személygépkocsikat adóköteles gazdasági tevékenysége érdekében veszi bérbe).

2011. november 04. péntek, 22:09