Pénzügyi, vagy operatív lízing?

A két finanszírozási konstrukció alapvetően eltérő célok megvalósítására alkalmas. A pénzügyi lízing szerződés végén vagy az ügyfél válik automatikusan az ingatlan tulajdonosává, vagy vevőkijelölési joga van. Operatív lízingnél azonban a futamidő végén nincs tulajdonszerzés, ez leginkább egy hosszú távú bérleti szerződés, azzal a különbséggel, hogy itt a lízingcég a lízingbevevő igényei szerint épített, vagy általa kiválasztott ingatlant vásárolja meg.

Mérleg

A két konstukció közötti legnagyobb különbség, hogy pénzügyi lízing esetén az ingatlan a lízingbevevő könyveiben szerepel, az operatív lízing viszont mérlegen kívüli finanszírozást tesz lehetővé.

ÁFA

A lízingbevevő zárt végű pénzügyi lízing esetében a futamidő elején megfizeti a lízingelt ingatlan árának ÁFÁ-ját is, majd a lízingcég által kiállított számla alapján azt vissza is igényli, nyílt végű pénzügyi lízingnél pedig csak a havi lízingdíjakkal együtt fizeti meg az ÁFÁt, így azt nem kell finanszírozni.

Az operatív lízing havi díjakból az ÁFA visszaigényelhető.

Társasági adó kedvezmény

Pénzügyi lízing esetén a társasági adótörvény (1996. évi LXXXI. 22./A §) szerint KKV-nak minősülő ügyfelek (a 2004. évi XXXIV. Tv. tartalmazza a kritériumait) jogosultak az adóévben
tárgyi eszköz beszerzéséhez felvett finanszírozás után a fizetett kamat 40% mértékig, de max. 6 millió forint összegig társasági adókedvezményt igénybe venni.

2011. szeptember 06. kedd, 12:46