NHP fix konstrukció elindítása

A Monetáris Tanács tegnapi döntése nyomán az MNB 2019 elején elindítja a Növekedési Hitelprogram Fix (NHP fix) elnevezésű konstrukciót, 1000 milliárd forintos keretösszeggel.

Az új konstrukció a legfontosabb paraméterei és a lebonyolítás módja tekintetében meg fog egyezni az NHP korábbi szakaszaival. Így az MNB 0 százalékos kamat mellett biztosít majd a hitelintézeteknek refinanszírozási forrást, amelyet azok maximum 2,5 százalékos kamatmarzs mellett hitelezhetnek tovább kkv-nak, új beruházások forint alapú finanszírozására. Az NHP fix az NHP korábbi szakaszainál célzottabbnak tekinthető, ami alapvetően az alábbi három fő jellemzőben mutatkozik meg (ezek közül csak az első kettő releváns a hitelfelvevő kkv-k szempontjából): 1) csak 3 évnél hosszabb futamidejű hitelek nyújthatók, 2) csak beruházási célra nyújthatók hitelek, és várhatóan ezen belül is szűkül a felhasználás köre a harmadik szakaszhoz képest, 3) a program a bankrendszeri likviditás szempontjából semleges, mert az NHP fix keretében folyósított hitelvolumenből fakadó többletlikviditás alapkamaton sterilizálásra kerül. Az új konstrukcióval az MNB-nek tehát nem célja a bankrendszerben lévő likviditás mennyiségék növelése, mindössze a kkv-hitelezés szerkezetére kíván hatást gyakorolni. Az NHP fix keretében történt folyósításokból adódó többlet pénzmennyiséget az MNB a preferenciális betéti konstrukcióval kívánja lekötni (sterilizálni), melynek keretében az arra jogosult ­– NHP fixben részt vevő – hitelintézetek alapkamaton helyezhetnek el betétet a jegybanknál.

A konstrukció elindításának jegybanki szempontjait és fontosabb paramétereit tartalmazó háttéranyag itt érhető el.

A Lízingszövetség további egyeztetéseket kezdeményezett az MNB-vel az új kontstrukcióval kapcsolatosan.

2018. szeptember 19. szerda, 12:08