Mi a lakáslízing?

Az ingatlanlízing lényege, hogy a Lízingbevevő által kiválasztott ingatlant a Lízingcég megvásárolja, majd lízingbe adja a Lízingbevevőnek, aki a futamidő végéig lízingdíjakat fizet a Lízingcégnek. A futamidő végén az utolsó lízingdíj megfizetésével az ingatlan tulajdonjoga átszáll a Lízingbevevőre vagy az általa kijelölt harmadik személyre.

Jelzáloghitel esetén az ingatlan tulajdonosa az ügyfél, de a tulajdoni lapra rákerül a hitelező jelzálogjoga, valamint egy elidegenítési és terhelési tilalom, tehát a hitel visszafizetéséig az ügyfél sem eladni nem tudja a lakást, sem újabb terhelést rátenni (az ügyfél más tartozása, pl: közműtartozás azonban ráterhelhető az ingatlanra). Ha nem fizeti a hitelt, akkor pedig a hitelezőnek joga van elárvereztetni az ingatlant.

Lakáslízing esetén a lízingcég a tulajdonos a futamidő végéig, de zárt végű pénzügyi lízingnél az ügyfél is szerepel a tulajdoni lapon. Lízing esetében - mivel a lízingcég a tulajdonos - az ügyfél más tartozása miatt nem lehet elárverezni az ingatlant.

2011. október 03. hétfő, 09:46