Magyar Lízingszövetség

Eseménynaptár
Lízingpiac: fizetési nehézségek

2008. szeptember 9.

Habár 12 százalékkal nőtt a lízingpiac az előző év második negyedévéhez képest, a Lízingszövetség tagjai az év hátralévő részében visszafogottabb, mintegy 8-10 százalékos növekedésre számítanak.

 

A piaci növekedés a második negyedévben is az ingatlan, valamint a gépek, berendezések finanszírozásból származott: az összesen 613,5 milliárd forint kihelyezés 813 milliárd forint értékű eszköz beszerzését tette lehetővé. Az eszköz finanszírozás lendületét a meghirdetett EU társfinanszírozott beruházások adták. Ennél jelentősebb is lehetne a növekedés, ha az olcsóbb, és egyszerűbb pénzügyi lízing konstrukció már használható lenne.

„Összességében a várakozásainknak megfelelően alakult a piac, ám az év hátralévő részében nincs okunk az optimizmusra. Több területen jelentősen megnőtt a fizetési késedelmek aránya, a kis- és középvállalati szektorban kifejezetten érzékelhető a rossz gazdasági környezet, a tervezett beruházások halasztása, illetve a futó szerződésekből fakadó kötelezettségekkel kapcsolatos fizetési nehézségek.”- hangsúlyozta Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára.

Gépjármű finanszírozás: kismértékű csökkenés

 Tovább csökkent a retail gépjármű finanszírozás részaránya a teljes lízingpiacból - most már tartósan kisebb, mint 50 százalék -, és a terület abszolút számokban is csökkenést volt kénytelen elkönyvelni: az év első félévében a gépjármű finanszírozók 296,5 milliárd forintot helyeztek ki az egy évvel korábbi 306 milliárddal szemben. A féléveket összevetve ez mintegy 1,5 százalékos, ha csak a második negyedéveket nézzük, akkor már viszont több mint 4 százalékos visszaesés. A megfinanszírozott gépjárművek száma pedig közel 6 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. A kihelyezések 86 százaléka hitel, 14 százaléka pedig pénzügyi lízingfinanszírozás volt, amely 62 százalékban új, 38 százalékban használt gépjárművek beszerzését szolgálta. A Lízingszövetség által a tagság körében végzett kutatás szerint a 2008-as évre a finanszírozás összegének kismértékű csökkenésével számolnak, míg a szerződések számában mintegy 8-10 százalékos visszaesést jeleznek előre.

Flottafinanszírozás: kedvezőbb szabályozás

 A flottafinanszírozás a retail gépjármű kihelyezésekkel szemben az egy évvel korábbi értékhez képest dinamikusan, több mint 18 százalékkal bővült, ezzel 2008 első félévében megközelítve a 37 milliárd forint értékű kihelyezést. A Lízingszövetség tagjai 10-12 százalékos növekedéssel számolnak az év végéig az operatív lízing kedvező áfa szabályozásának köszönhetően.

Truck finanszírozás: nagyobb finanszírozási érték

 

 A truck finanszírozás 2008 első félévében több mint 23 százalékkal bővült az egy évvel korábbi adatokhoz képest, ami a tavalyi évi megrendelések realizálódásának volt köszönhető, így ebben a félévben a kihelyezés elérte a 94 milliárd forintot. A szerződések száma változatlan volt, így a bővülés az egy szerződésre eső nagyobb finanszírozási értékből eredt. Idén jelentősen csökkentek a szállítási határidők, elsősorban az új megrendelések elmaradása miatt, és ezzel párhuzamosan a futó szerződések esetében érzékelhető a fuvarozók pénzügyi helyzetének romlása részben a magas olajárak, részben az ország gazdasági helyzete miatt.

Az üzemanyagárak növekedése, és a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt a Lízingszövetség tagjai éves szinten stagnálásra számítanak annak ellenére, hogy az egy szerződésre eső finanszírozott összeg idén tovább növekedett.

Gép- berendezés finanszírozás: dinamikus bővülés

 

 

 A növekedés egyik motorja 2008 első félévében a gépek, berendezések finanszírozása volt, a bővülés itt elérte a 40 százalékot. Ez részben a meghirdetett EU társfinanszírozott beruházásoknak köszönhető, amelyek jelenleg hitel formájában valósulnak meg. Ennél jelentősebb is lehetne a növekedés, ha az olcsóbb, és egyszerűbb pénzügyi lízing konstrukció már használható lenne. A több mint 91 milliárd forint kihelyezés 40-40 százalékban mezőgazdasági és egyéb gépeket, 15 százalékban építőipari és 5 százalékban informatikai, valamint irodai eszközöket finanszírozott. A szövetség tagjai az év végéig 30-35 százalékos növekedésre számítanak a gépek- berendezések finanszírozásának piacán.

Ingatlan finanszírozás: kkv beruházások

 Az ingatlan szegmens összességében ebben a félévben is a legdinamikusabban bővülő szektor volt az eszköz alapú finanszírozási piacon, az előző hasonló időszakhoz képest 45 százalékkal nőtt a kihelyezések összege, így 2008 első félévében elérte a 83milliárd forintot. Elsősorban a kis- és középvállalati szektor beruházásai nőttek jelentős mértékben, sok vállalkozás választotta irodabérlet helyett a saját ingatlan megvalósítását pénzügyi lízing formájában. A piaci szereplők várakozásai szerint az ingatlan piacon tovább tart a dinamikus növekedés, 35-40 százalékos bővülés várható az előző évhez képest.

Vállalati ingatlanok: nagyarányú hitelfinanszírozás

 A vállalati ingatlanfinanszírozás 2008 első félévében közel 65 milliárd forintra rúgott, szemben az egy évvel korábbi 45 milliárddal, ami 45%-os bővülést jelent ebben a szegmensben. A növekedés szinte kizárólag a hitel formájában történő finanszírozások terén volt tapasztalható, így ebben az időszakban a vállalati ingatlanfinanszírozásnak már közel 50 százaléka hitel formájában valósult meg, szemben az egy évvel korábbi 27 százalékkal.

Lakossági ingatlanok: a hitel részarányának ugrásszerű növekedése

 

 A lakossági ingatlan finanszírozás 46 százalékkal nőtt 2008 első félévében. A növekedés a hitel formájában megvalósult szerződések körében volt tapasztalható, ezek részaránya a korábbi 9 százalékról 57 százalékra ugrott.

 

 

 

 

 

 

 

 

2008. szeptember 09. kedd, 16:40

«« Vissza