Cégautóadó lízing esetén

Az adó alanya és tárgya

cégautóadó lízing eseténA cégautóadó, mint közteher egyre fontosabb szerepet játszik a magyar adóztatás tekintetében, mivel annak mértéke az elmúlt években folyamatosan emelkedett. E tekintetben fontos változás, hogy a múlt év végén jelentős mértékben nőtt az adó mértéke, amely maximálisan akár 44.000 forint is lehet havonta, a gépjármű hajtómotorjának teljesítményétől és környezetvédelmi osztály-jelzésétől függően. Ennek megfelelően, a cégautókat terhelő adó mértéke az idei évben akár a tavalyi adómérték többszörösére is rúghat.

Az egyre növekvő adóterhelésre figyelemmel, érdemes röviden áttekinteni a cégautóadóval kapcsolatban felmerülő legfontosabb kérdéseket, különös tekintettel a lízingügyleteket érintő értelmezési problémákra.

2012. március 23. péntek, 21:29

Bérelni olcsóbb, mint készpénzre venni

Megnéztük, mi változott idén a céges személyautókkal kapcsolatban, és azt láttuk, hogy szinte minden: ÁFA, regisztrációs adó, cégautó adó, teljesítmény adó, illeték, autók ára. Ezért készítettünk egy infografikát, hogy könnyebb legyen eligazodni.

2012. február 09. csütörtök, 11:31

Gépjárművek és ÁFA változás

Az általános forgalmi adó általános kulcsa 2012. január 1-jétől 27% lesz.

2012. január 1-jétől kezdődően az áfa levonására vonatkozó általános szabályok alapján levonható a személygépkocsik bérbevételét terhelő áfa (feltéve természetesen, hogy igazolható a személygépkocsik adóköteles használata). Természetesen, a bérbe/lízingbeadók továbbra is jogosultak a személygépkocsik beszerzését terhelő áfa levonására, de a bérbe/lízingbevevők is gyakorolhatnák az áfa levonásához való jogukat az áfa-törvény általános szabályai alapján a személygépkocsik bérbevétele után. Az egyes gyakorlati kérdésekkel kapcsolatban folyamatos egyeztetés folyik a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékeseivel.

2011. december 09. péntek, 11:50

Ingatlanlízing és személyi jövedelemadó

A nyílt végű és a zárt végű pénzügyi lízing közötti különbségtétel megszüntetésének tekinthető, hogy a szerződés megkötésének időpontját kell szerzési időpontnak tekinteni a nyílt végű ingatlanlízing-ügyletek esetében.

2011. december 09. péntek, 11:29

Adótörvény változások 2012-től

A lízingcégeket és ügyfeleiket számos ponton érinti a parlament által hétfőn elfogadott adótörvény-módosító csomag.

2011. november 25. péntek, 12:20

ÁFA - nyílt végű pénzügyi lízing

A nyílt végű pénzügyi lízing szolgáltatásnyújtásnak minősül az áfa rendszerében (mint speciális bérleti konstrukció). Ebből adódóan, áfa-fizetési kötelezettség az egyes lízingdíj-részletek megfizetésének esedékességekor keletkezik. Következésképpen, a lízingtárgynak a lízingbe vevő részére történő átadásakor nem keletkezik áfa-fizetési kötelezettség.

A lízingügylet lejártakor három eset lehetséges a felek szándékától függően:
1.    A lízingbe vevő gyakorolja a lízingtárgyra vonatkozó vételi jogot.
2.    Az eszközt az opció gyakorlásával a lízingbevevő által a vételi jog gyakorlására kijelölt független személy szerzi meg.
3.    A vételi jogot nem gyakorolják, így az eszköz tulajdonjoga nem száll át.

Az első két esetben, a vevő a lízingszerződésben meghatározott maradványértéket köteles megfizetni a lízingbeadó részére, mely nyomán a felek között termékértékesítésre kerül sor.

2011. november 04. péntek, 22:40

Személygépkocsi-lízing ÁFA kezelése

A személygépkocsi beszerzését terhelő áfa csak akkor vonható le, ha az továbbértékesítési vagy túlnyomórészt bérbeadási (lízingbeadási) célt szolgál.

2011. november 04. péntek, 22:09

Visszaigényelhető lesz a bérleti díj ÁFÁ-ja?

A parlament előtt lévő adótörvény-csomag elfogadásával 2012. január 1-től visszaigényelhetővé válik a személygépjárművek nyílt végű pénzügyi lízing és operatív lízing díjának ÁFA tartalma (a céges használat arányában). Ezzel Magyarország egyfajta versenyhátrányt dolgoz le, mivel a környező országok közül több régóta alkalmazza ezt a szabályt.

2011. október 17. hétfő, 22:21