Társaságok átruházása és az ingatlan illeték

A belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betét kapcsolt vállalkozások közötti átruházása mellett az ingatlanok kapcsolt felek közötti átruházása sem fog illetékkötelezettséget keletkeztetni. Ingatlan átruházása esetén ugyanakkor a mentesség csak akkor lesz alkalmazható, ha a vagyonszerző főtevékenysége ingatlanforgalmazás, vagy saját tulajdonú ingatlan bérbeadása.

2011. december 09. péntek, 11:38

Ingatlanlízing és személyi jövedelemadó

A nyílt végű és a zárt végű pénzügyi lízing közötti különbségtétel megszüntetésének tekinthető, hogy a szerződés megkötésének időpontját kell szerzési időpontnak tekinteni a nyílt végű ingatlanlízing-ügyletek esetében.

2011. december 09. péntek, 11:29

Ingatlan-lízing ÁFA kezelése

Az áfa-törvény általános szabályai értelmében, az ingatlanok értékesítése és bérbe adása főszabály szerint mentesnek minősül az áfa alól. Mindazonáltal, a beépített ingatlan és a hozzá tartozó földterület értékesítése áfa-köteles ügylet, ha annak értékesítése az első rendeltetésszerű használatbavételt megelőzően vagy az első rendeltetésszerű használatbavételt követően, de az arra jogosító hatósági engedély jogerőre emelkedését követő két éven belül történik, továbbá az építési telkek értékesítése is adóköteles. (A továbbiakban ezekre együtt „új ingatlanként” hivatkozunk, míg az egyéb ingatlanokra a „használt ingatlan” kifejezést használjuk.)

2011. november 04. péntek, 23:07

Mit lehet finanszírozni?

Az ingatlanlízing szolgáltatást a lízingcégek vállalkozások, ingatlanfejlesztők, önkormányzatok számára kínálják, általában legalább 100 M Ft értékű ingatlanok esetén.

2011. szeptember 10. szombat, 11:27

Építési szolgáltatások

Egyes lízingcégek a finanszírozás mellett részt vesznek a tervezés, építtetés, kivitelezés, műszaki ellenőrzés folyamatában is, szakértelmükkel az ügyfél, és ezáltal önmaguk számára is biztonságosabbá téve az építési projektek megvalósulását.

2011. szeptember 09. péntek, 11:51

Befagyhat jövőre a kkv-k jelzálog alapú hitelezése

A Magyar Lízingszövetség és számos bank szerint 2009-ben a kkv-k nagy része finanszírozhatatlanná válik a pénzügyi és gazdasági válság miatt megnövekedett felszámolási kockázat miatt. A megoldás az ingatlan alapú lízingfinanszírozás lehetne, de ezt ellehetetleníti a hatályos illetékszabályozás.

2008. november 20. csütörtök, 08:04