Cégautóadó lízing esetén

Az adó alanya és tárgya

cégautóadó lízing eseténA cégautóadó, mint közteher egyre fontosabb szerepet játszik a magyar adóztatás tekintetében, mivel annak mértéke az elmúlt években folyamatosan emelkedett. E tekintetben fontos változás, hogy a múlt év végén jelentős mértékben nőtt az adó mértéke, amely maximálisan akár 44.000 forint is lehet havonta, a gépjármű hajtómotorjának teljesítményétől és környezetvédelmi osztály-jelzésétől függően. Ennek megfelelően, a cégautókat terhelő adó mértéke az idei évben akár a tavalyi adómérték többszörösére is rúghat.

Az egyre növekvő adóterhelésre figyelemmel, érdemes röviden áttekinteni a cégautóadóval kapcsolatban felmerülő legfontosabb kérdéseket, különös tekintettel a lízingügyleteket érintő értelmezési problémákra.

2012. március 23. péntek, 21:29

Bérelni olcsóbb, mint készpénzre venni

Megnéztük, mi változott idén a céges személyautókkal kapcsolatban, és azt láttuk, hogy szinte minden: ÁFA, regisztrációs adó, cégautó adó, teljesítmény adó, illeték, autók ára. Ezért készítettünk egy infografikát, hogy könnyebb legyen eligazodni.

2012. február 09. csütörtök, 11:31

Gépjárművek és ÁFA változás

Az általános forgalmi adó általános kulcsa 2012. január 1-jétől 27% lesz.

2012. január 1-jétől kezdődően az áfa levonására vonatkozó általános szabályok alapján levonható a személygépkocsik bérbevételét terhelő áfa (feltéve természetesen, hogy igazolható a személygépkocsik adóköteles használata). Természetesen, a bérbe/lízingbeadók továbbra is jogosultak a személygépkocsik beszerzését terhelő áfa levonására, de a bérbe/lízingbevevők is gyakorolhatnák az áfa levonásához való jogukat az áfa-törvény általános szabályai alapján a személygépkocsik bérbevétele után. Az egyes gyakorlati kérdésekkel kapcsolatban folyamatos egyeztetés folyik a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékeseivel.

2011. december 09. péntek, 11:50

Regisztrációs adó a külföldi rendszámos bérautókra

2012. január 1-jétől bevezetésre kerül az EGT-ben székhellyel rendelkező, gépjármű-bérbeadással foglalkozó flotta-üzemeltető társaságok regisztrációs adó fizetési kötelezettsége. A flottaüzemeltető esetében akkor áll be 2012. január 1-től regisztrációs adófizetési kötelezettség, ha 1 napnál hosszabb időre ad bérbe, illetve lízingbe a tulajdonában, üzemben tartásában lévő személygépkocsit belföldi illetőségű személy részére.

2011. december 09. péntek, 11:40

Adótörvény változások 2012-től

A lízingcégeket és ügyfeleiket számos ponton érinti a parlament által hétfőn elfogadott adótörvény-módosító csomag.

2011. november 25. péntek, 12:20

ÁFA - operatív lízing

Az áfa-törvény rendelkezései értelmében az operatív lízing bérletnek minősül az áfa rendszerében. Ebből adódóan az operatív lízingügyletek szolgáltatásnyújtásnak minősülnek, és azok tekintetében a finanszírozási elem nem jelenik meg, illetve nem értelmezhető. (Operatív lízing esetén tehát a lízingdíj nem kerül megosztásra tőke-, illetve kamatrész szerint.)

Tekintettel arra, hogy az operatív lízing bérletnek minősül, a teljes lízingdíj tekintetében áfa-fizetési kötelezettség merül fel (feltéve, hogy az adott bérleti jogviszony áfá-s). Következésképpen a lízingbeadó által beszerzett termékekre, igénybe vett szolgáltatásokra eső előzetesen felszámított áfa teljes összege levonható, ha a lízingtárgy operatív lízingbe adása egyébként adóköteles.

A lízingügylet futamidejének lejártakor a lízingbe adott eszköz visszakerül a lízingbeadó birtokába, a tulajdon nem száll át a lízingbevevőre, erre vonatkozóan opciós joga sincs. A lízing futamideje lejártának tehát nincsen áfa-következménye. (Természetesen, az eszköz további ügyletek tárgya lehet, sőt az akár el is adható a korábbi lízingbevevőnek, de nem maradványértéken, hanem piaci áron.)

2011. november 04. péntek, 22:39

Személygépkocsi-lízing ÁFA kezelése

A személygépkocsi beszerzését terhelő áfa csak akkor vonható le, ha az továbbértékesítési vagy túlnyomórészt bérbeadási (lízingbeadási) célt szolgál.

2011. november 04. péntek, 22:09

Társasági adó

A lízingbeadó adókötelezettsége

Amennyiben a lízingbe adott eszköz gazdasági szempontból a lízingbevevőnél kerül kimutatásra (pénzügyi lízing esetén), a lízingbevevő által fizetendő lízingdíj tőkerészből és a tőkerész után fizetett kamatokból áll. A lízingbeadó a lízingbevevő által fizetett lízingdíjak összege után köteles adót fizetni.

Operatív lízingügyletek esetén a lízingdíj összege bevételként jelenik meg a lízingbeadó tekintetében. Emellett, a lízingbeadó ráfordításként számolhatja el az értékcsökkenési leírást és az egyéb, a lízingbe adott eszközzel kapcsolatban felmerülő költségeket (pl. javítási díjak).

2011. november 04. péntek, 21:36

Visszaigényelhető lesz a bérleti díj ÁFÁ-ja?

A parlament előtt lévő adótörvény-csomag elfogadásával 2012. január 1-től visszaigényelhetővé válik a személygépjárművek nyílt végű pénzügyi lízing és operatív lízing díjának ÁFA tartalma (a céges használat arányában). Ezzel Magyarország egyfajta versenyhátrányt dolgoz le, mivel a környező országok közül több régóta alkalmazza ezt a szabályt.

2011. október 17. hétfő, 22:21

Operatív lízing

Az operatív lízing (népszerű nevén: tartós bérlet) a vállalkozások által használt olyan finanszírozási forma, ahol a lízingcég általában valamilyen többletszolgáltatást is nyújt az ügyfél számára. A lízingbe adott autó ilyenkor a lízingcég tulajdonában van, és az ügyfél a havi lízingdíj ellenében azt használatba kapja. Az 1-5 éves futamidő letelte után pedig a felek elszámolnak egymással (kilométer túlfutás, maradványérték, egyéb, a szerződésben szereplő tételek alapján), az autó visszakerül a lízingcéghez.

2011. október 05. szerda, 14:54

Az operatív lízing előnyei

Az operatív lízing, vagy tartós bérlet a flottakezelési szolgáltatások nyújtására legmegfelelőbb finanszírozási forma

2011. október 04. kedd, 14:55