Kitolja az MNB a Növekedési Hitelprogram határidejét

A Monetáris Tanács a Növekedési Hitelprogram (NHP) harmadik, kivezető szakaszában a hitelszerződések kis- és középvállalkozásokkal (kkv) történő megkötésére vonatkozó határidő 2017. március 31-ig történő kitolásáról döntött, ezt követően a program lezárásra kerül. Addig a hitelintézetek mostantól a devizapillérben még rendelkezésre álló hitelkeretüket akár forintban történő hitelezésre is felhasználhatják. Az NHP eddigi három szakaszában együttvéve 36 103 vállalkozás jutott finanszírozáshoz 2 459 milliárd forint összegben; ezzel a program jelentősen hozzájárult az elmúlt években a gazdasági növekedéshez és a foglalkoztatás bővüléséhez. Az MNB előrejelzése szerint a kkv-hitelállomány növekedése az elkövetkező két évben, az NHP lezárását követően is a fenntartható gazdasági növekedést támogató 5-10 százalékos sávban alakulhat.

2016. november 23. szerda, 10:47