Illetékmentesség ingatlanlízinggel

Januártól mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól az ingatlanok futamidő végén tulajdonjog átszállást eredményező, lízingszerződés keretében történő megszerzése.

A Parlament által elfogadott jövő évi adószabályok (2012. évi CLXXVIII. tv.) értelmében amennyiben egy magánszemély vagy egy gazdasági társaság a tulajdonában lévő ingatlanra visszlízing szerződést köt, a tulajdonváltáshoz kötődően nem kell vagyonszerzési illetéket fizetnie. Ezzel a lépéssel megnyílik az út abba az irányba, hogy az ügyfelek lízing segítségével is tudjanak szabad felhasználású forráshoz jutni, vagy éppen hitelkiváltást kezdeményezni. Mindennek azért van jelentősége, mert a lízingbe adó pénzintézet a futamidő alatti tulajdonjogból eredő kockázati előnyeire alapozva könnyebb feltételekkel tud forrásokat biztosítani. Ez a magánszemélyek esetében alacsonyabb önerő szükségletet generálhat egy jelzálog típusú finanszírozáshoz képest. Cégek esetében ez azt jelentheti, hogy megfelelő ingatlanvagyon birtokában banki szemmel kevésbé attraktív társaságok, de akár induló vállalkozások is forráshoz juthatnak, a jelenlegi üzleti környezetben is, amikor a KKV szektor folyamatos likviditás szűkében szenved.

A visszlízing vonatkozásában a lízingbe adó 2%-os illetékterhe továbbra is megmarad, amit a lízingvállalatok ügyfeleikre hárítanak, de a piacon több olyan ajánlat található ma is, ahol ezt a költségelemet a pénzintézet a konstrukció részeként megfinanszírozza. Azt vizsgálva, hogy a legtöbb helyen az induló költségek egyáltalán nem magasabbak, mint egy jelzáloghitel esetében - ez jó kompromisszum lehet a pénzhez jutás érdekében, főleg úgy, hogy egyes termékek esetében az adásvétel ügyvédi és földhivatali költségeit a lízingcég átvállalja.

2012. december 21. péntek, 12:50