Magyar Lízingszövetség

Eseménynaptár
Hitel helyett szabályozott lízing

A finanszírozók nagy része még mindig nem érzi magát biztonságban, csökken a kockázatvállalási hajlandóságuk és ezáltal az ügyfelek sem jutnak forráshoz. Lízing esetén a lízingtárgy a finanszírozó tulajdonában marad a futamidő végéig, így a lízingbeadó kockázata lényegesen kisebb, mint a hitelezőké és a lízingvevőnek sem kell többletfedezetet bevonnia a finanszírozásba.

A hitelezéssel szemben a lízing növeli a finanszírozási hajlandóságot, nagyobb biztonságot jelent a finanszírozónak és ezáltal az ügyfelek könnyebben jutnak forráshoz.  „Lízing esetében a finanszírozó kockázatvállalása lényegesen kisebb, hiszen a lízingelt eszköz tulajdonosaként nincs szüksége arra, hogy többletfedezetet kérjen a hitelfelvevőtől. Az ő biztonságérzete természetesen kihat az ügyfelekre, akik így végre forráshoz juthatnak” – mondta Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára.

A finanszírozóé a tulajdonjog

Lízing esetén a lízingelt tárgy nem a lízingbevevő vagyonának a része, azaz a lízingelt eszköz a futamidő végéig a finanszírozó tulajdonában marad. Nem fizetés esetén a lízingtárgy nem képezi a felszámolási vagy csődvagyon részét és a finanszírozó tulajdonában marad, aki rövid időn belül új lízingbevevőt találhat, anélkül, hogy átírási illetéket kelljen fizetnie.

Ezzel szemben a hitelintézetnek jóval hosszabb időre van szüksége ahhoz, hogy értékesítse a biztosítékot, neki ugyanis nincsen a tulajdonában a hitelből megvásárolt lakás vagy autó.

Nagyobb biztonság felszámolás esetén

Lízing esetén a felszámolásnál kizárólag a lízingcég rendelkezik a visszavett ingatlan felett. A visszavett ingatlant gyorsan, időprés nélkül és két évig illetékmentesen tudja értékesíteni, az értékesítésből befolyt vételár kizárólag őt illeti meg.

Nem úgy hitelfinanszírozásnál, ahol a hitelezőnek kevés ráhatása van az eljárásra, a felszámolásról vagy végrehatásról a végrehajtó, felszámoló rendelkezik. A hitelező nem jut

hozzá a teljes kihelyezett összeghez, hiszen a vételárból levonják a végrehajtási költségeket, a munkabéreket és egyéb járadékokat valamint a felszámolói díjat.

Rövidebb hitelbírálat

A finanszírozó nagyobb - elsősorban az eszköz fedezeti értékéből fakadó – biztonságérzetének köszönhetően rövidebb ideig tart a hitelbírálati/engedélyezési folyamat.

 Hitelkérelem esetén ez a folyamat tovább tart és több adminisztrációval jár, mivel a hitelfelvevőnek garantálnia kell, hogy megfelelő biztosítékkal rendelkezik, ahhoz, hogy a bank pozitívan bírálja el kérelmét.

Gyorsabb szerződéskötés

A közjegyzői közreműködés nélkül,  gyorsabban és olcsóbban elkészült aláírt lízingszerződés is megfelelő biztonságot nyújt ad a finanszírozónak, aki  ezáltal könnyebben nyújt finanszírozást.

Kedvezőbb feltételek

Egyszerűbbé és olcsóbbá vált az ingatlan-és gépjármű lízing; az előbbi a dupla illetékfizetési kötelezettség eltörlése, az utóbbi pedig amiatt, hogy várhatóan november 1-től, közjegyző nélkül, gyorsan, mindössze ötezer forintért lehet bejegyezni a zálogjogot.

A Lízingszövetség több éves lobbytevékenységének köszönhetően végre bekerült a lízing az új polgári törvénykönyvbe. Az új Ptk. olyan rugalmas és alkalmazható szabályozást tesz lehetővé a lízingszerződéseknél, amely rögzíti az ágazat számára legfontosabb alapfogalmakat.  A törvény ugyanis valamennyi típusú lízing ügyletre kiterjed és egyértelműen szabályozza a lízing szerződés fő részeit; annak tárgyát, a vele járó hasznokat és terheket, a hibás teljesítésből eredő jogokat és a szerződés megszűnésének lehetőségeit.

„A szabályozással egy új korszak kezdődhet, amely az eddigi egyedi jogértelmezések helyett biztonságot és egyértelműséget jelenthet a lízingpiaci szereplők számára. A szabályozás egyértelműen az ügyfelek számára jelent előnyt, hiszen mostanáig semmi nem védte őket kérdéses ügyekben, perek esetén a bíró egyedileg, meghatározó jogszabály nélkül döntött, most viszont a lízingszerződések részévé válnak a Ptk lízing-szabályai” – hangsúlyozta Lévai Gábor. - „Reményeink szerint az egységes szabályozás ahhoz is hozzájárul, hogy a lízing, hitellel szembeni előnyei sokkal szélesebb körhöz jussanak el. – tette hozzá Lévai Gábor.

2009. október 08. csütörtök, 14:28

«« Vissza