Gép-berendezés 2007

Magyarországon 2007-ben a nem ingatlanra fordított beruházások mértéke nem változott az előző évhez képest. A megvalósult beruházások több, mint 30%-át finanszírozták lízingcégek, ennek közel harmada volt a gépbeszerzés. 2006-hoz képest 23%-kal, 172 Mrd Ft-ra nőtt a finanszírozott összeg, amellyel a lízingcégek mintegy 15.300 db, összesen közel 230 Mrd Ft értékű gépet és  berendezés beszerzését támogatták.

Ennek a szegmensnek a teljesítményét jelentősen befolyásolják az EU támogatások, amelyek 2007-ben hátrányosan különböztették meg a lízinget más finanszírozási formákkal szemben, így a lízingcégek is a szerződések közel 40%-át kötötték hitel formájában.

Az egyes alszegmenseken belül az egyéb gépekre kihelyezett összeg növekedett a legnagyobb, 36%-os mértékben, így a teljes gép finanszírozásból közel 44%-os részesedést elérve. A mezőgazdasági gépek 33, az építőipari gépek 15, az IT és irodai gépek pedig 8%-os arányt képviseltek a 2007-es kihelyezésekből, és a beszerzett eszközök közel 90%-a volt új ebben az időszakban.

Az építőipari termelés 15%-os visszaesésével korrelált az építőipari szegmensre fordított beruházások mértéke is, a finanszírozott volumen nem változott 2006-hoz képest, viszont csökkent az egy gépre jutó finanszírozott összeg, míg a mezőgazdasági beruházásokat jelentősen késleltette, hogy 2007-ben csak késve kerültek meghirdetésre az UMVP keretében az EU társfinanszírozott támogatások.

A gép-berendezés finanszírozás aránya a magyar lízingpiacon belül jelenleg 14%, szemben az EU tagországok 30%-ot meghaladó adataival, így ebben a szegmensben a következő néhány évben is az átlagot meghaladó növekedésre számítunk.

2007. december 31. hétfő, 21:41