Flotta finanszírozás 2007

A lakossági gépjármű finanszírozással szemben a komplex szolgáltatást kínáló flotta finanszírozó cégek ebben az évben is dinamikusan, 15%-kal növelték kihelyezéseiket. Ez éves szinten 61 Mrd Ft új finanszírozást jelentett, amely szinte kizárólag (96%-ban) új gépjárművek beszerzését tette lehetővé, több mint kétharmadában operatív lízing, 28%-ban pénzügyi lízing formájában.

Magyarországon a nyugat-európai átlagtól (országonként eltérő, de általában 30% - 60%-os arány) jelentősen elmarad a vállalatok flottafinanszírozás formájában megvalósuló gépjármű üzemeltetésének aránya (Magyarországon: 5% - 6%). Az operatív lízing elterjedését 2007-ben még (mind az új autók beszerzésére, mind a közvetített szerviz és egyéb kényelmi flotta szolgáltatások ÁFA tartalmának visszaigénylésére vonatkozó) ÁFA és iparűzési adó szabályozás kedvezőtlen volta is hátráltatta. A Lízingszövetség érdekképviseleti munkája következtében az ÁFA törvény 2008. január 1-jei, az üzleti célra használt gépjárművek beszerzési árának ÁFA tartalmának visszaigénylését lehetővé tevő, valamint a havi díjakba beépített szerviz és egyéb kényelmi szolgáltatások közvetített szolgáltatásokként való elismerése révén azok ÁFA tartalmának visszaigénylését lehetővé tevő változással jelentős (a Szövetség tagjai által 25-30%-osra becsült) piacbővülésre számítunk.

Magyarországon az operatív lízing konstrukció igénybevétele eddig főként a hazánkban leányvállalatot indító külföldi tulajdonú társaságok jóvoltából növekedett, de az új törvényi szabályozás következtében a feltörekvő hazai kkv szektorban és a kormányzati / önkormányzati / állami / költségvetési szektorban is elmozdulás várható ebbe az irányba.

2007. december 31. hétfő, 21:24